Gazda iz Londona

Todorić u blogu: Nacionalizacija Agrokora temeljena je na izmišljenim tvrdnjama

Hina

»U suštini da smo uistinu imali teških problema s likvidnošću, kako nas optužuje gospodin Ramljak, mi bismo mogli uvijek samo usporiti s novim investicijama. Mi, naravno, nismo to imali u planu, iz razloga što je razvoj naše kompanije za interese naše države uvijek bio u samom ishodištu naše poslovne strategije«, ističe Todorić.ZAGREB – Ivica Todorić u najnovijem blogu objavljenom u petak tvrdi da Agrokor nije imao velikih problema sa likvidnošću neposredno prije vladinog preuzimanja kontrole nad kompanijom, optužujući novi menadžment na čelu s vladinim povjerenikoim Ante Ramljakom da je opravdanje nacionalizacije od početka temeljio na izmišljenim tvrdnjama.


»Ovo nikako nije trivijalna ili akademska stvar – priča o tome zašto je Agrokor stavljen pod državno upravljanje od ključne je važnosti za cijeli slučaj usmjeren protiv mene i za opravdanje nacionalizacije te je od početka utemeljen na izmišljenim tvrdnjama da financijski položaj grupe nije bio održiv«, navodi Todorić u blogu.


Potkrepljujući tezu o likvidnosti Agrokora podacima o neto novčanom tijeku iz operativnog poslovanja u 2016. od 404 milijuna kuna i omjerom pokrivenosti duga od 85 posto Todorić ističe kako je »očito da je likvidnost grupe bila držana pod kontrolom«.
»U suštini da smo uistinu imali teških problema s likvidnošću, kako nas optužuje gospodin Ramljak, mi bismo mogli uvijek samo usporiti s novim investicijama. Mi, naravno, nismo to imali u planu, iz razloga što je razvoj naše kompanije za interese naše države uvijek bio u samom ishodištu naše poslovne strategije«, ističe Todorić.


Pritom naglašava da je Agrokor 2016. bio snažan i strateški vrlo dobro pozicioniran za prikupljanje svježih novčanih sredstava kroz određene IPO mjere i za kreiranje materijalnih sinergija kroz spajanje operacija Konzuma i Mercatora. »Ova prilika za Hrvatsku i cijelu regiju uništena je zavaravajućim mjerama države, quid pro quo političkim potezima, igrama za premoć i pohlepom umjesto brigom za hrvatsko gospodarstvo«.


Navodeći da su podaci u financijskom izvješću za 2016. za Agrokor puni kontradiktornih i zavaravajućih argumenata i pretpostavki Todorić zaključuje da »Agrokorov menadžment očito nije imao vremena procijeniti utjecaj uvjeta dugovanja na dospijeće financijskih obaveza« i kako se čini »da Ramljak nije niti pokušao doći do preciznih brojki«.


»Čini se kako je Anti Ramljaku lakše okriviti mene za lažiranje izvještaja nego da sam pripremi dosljedna i zakonska financijska izvješća«, ustvrdio je Todorić.