Slučaj trovanja na brodu

TRAGEDIJA NA HVARU Preminuo talijanski menadžer; turisti su se vjerojatno otrovali plinovima iz WC školjke i klime

P. N.

Foto  Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vinciju je naglo pozlilo u brodskom toaletu te je u padu udario glavom o stijenku zida, a sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz školjke i klima uređaja. Među četvero ozlijeđenih jedan političarTalijanski menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci (57) pronađen je jutros oko 10 sati mrtav na motornom jedrenjaku u hvarskoj luci na kojem je boravio sa svojom obitelji, suprugom i dvoje djece, te još četvero svojih sunarodnjaka i četiri člana posade, piše Jutarnji list.


Iako se neslužbeno od samog početka kao uzrok njegove smrti i trovanja ostalih na brodu, među kojima je i njegov prijatelj Bruno Mancuso, inače aktualni gradonačelnik Sant’Agata di Militello, spominjalo trovanje dagnjama u uglednom hvarskom restoranu, posljednje informacije upućuju da izvor trovanja potječe s broda, javlja Jutarnji list.


Vinciju je naglo pozlilo u brodskom toaletu te je u padu udario glavom o stijenku zida, a sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz školjke i klima uređaja.
Unatoč promptnoj liječničkoj intervenciji, nesretnom Vinciju nije bilo spasa, dok su ostali s broda prevezeni helikopterskim prijevozom u KBC Split gdje su zadržani na liječenju.


Izloženi ugljičnom monoksidu


Također, neke neslužbene informacije govore da je u krvi djece pronađena visoka doza karboksihemoglobina, a to bi značilo da su bili izloženi ugljičnom monoksidu. Stručnjaci tvrde da je jako čudno da je svima pozlilo u tako kratkom vremenu te da je o očito riječ o nečemu što ima vrlo kratku inkubaciju. Upravo zbog toga jedan dio uzoraka je poslan u MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’.


Dvoje djece je životno ugroženo i nalaze se na Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.


– Oni su, nažalost, životno ugroženi. Oboje djece priključeno je na respirator i podvrgnuto svim najmodernijim metodama liječenja kako bismo im spasili život. U to ubrajam i plazmaferezu (pročišćavanje krvi) uz pomoć koje ćemo pokušati iz krvi djece izvući sve toksine i tako pročišćenu krv vratiti u njihov organizam. U liječenje smo uključili sve mjere održavanja života – rekao nam je prof. dr. Marijan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.


Na Klinici za infektologiju KBC-a Split nalaze se majka dvoje otrovane djece te muškarac i žena koji su također bili na brodu. Oni su kontaktibilni i nisu životno ugroženi, piše Jutarnji list.


– Slika njihova zdravstvenog stanja trebala bi biti poznata u srijedu oko 10 sati. Još je preuranjeno govoriti čime su oni zatrovali svoj organizam. Može se raditi o trovanju uvjetovanom unosom hrane, ali i trovanjem organizma zbog udisanja nekakvih štetnih plinova ili para, dakle putem respiratornih organa. Kod nas se na infektologiji nalazi muškarac star 64 godine i dvije ženske osobe, od kojih jedna ima 56, a druga 44 godine. Njihova klinička slika je lagana i srednje teška i dvoje će ih biti obrađeno kroz dnevnu bolnicu, a osoba sa srednje teškom kliničkom slikom bit će zadržana na liječenju. Moram istaknuti kako još uvijek nisam siguran da je u pitanju infekcija hranom budući da je tjelesna reakcija bila izuzetno burna. Svakako se radi o intoksikaciji preko usta (hrana) ili disanjem – rekao je doc. dr. Dragan Ledina, dežurni liječnik na Klinici za infektologiju KBC-a Split.


Obrada tri osobe na infektologiji je išla u dva smjera, i to preko kontrole stolice i krvi, kako bi se utvrdilo je li se organizam zarazio bakterijom ili virusom.


Vrlo neobičan slučaj


– Kod svih zaraženih osoba nisu bili isti simptomi, i to je ono što nije jasno. Prema riječima naših pacijenata, koje smo primili na infektologiji, oni su na tom brodu osjetili nekakav miris, kažu miris benzina, ali na svakom brodu se može osjetiti miris benzina. Ujedno, oni su se, prema njihovim riječima, hranili i na tom brodu i u restoranu pa će za detaljnu analizu hrane biti potrebno tri dana, a za toksikološku analizu dva do tri dana – objasnio je dr. Ledina.


Iako pacijenti spominju miris benzina na brodu, nejasno je kako onda nitko od članova posade nije osjetio nikakve simptome i nije zatražio liječničku pomoć. Stoga nas je zanimalo jesu li dagnje mogle izazvati takvu smrtonosnu reakciju u organizmu.


– Radilo se o dvije porcije dagnji na osam osoba koliko ih je bilo na večeri, od kojih je šest oboljelo. Mislim da školjke ne bi bile razlog. Moram priznati da u svojoj dugogodišnjoj karijeri liječnika infektologa još nikada nisam naišao na ovakvu situaciju. Zbog intoksikacije može doći do sepse, ali u vrlo rijetkim situacijama – rekao je doc. dr. Dragan Ledina.


Ova cijela tužna priča svjetlo dana je ugledala u utorak ujutro kada je zapovjednik motorne jahte, na kojoj su se nalazili talijanski turisti, javio u Hvar da će uskoro uploviti u luku jer je na jahti pronađena osoba koja ne daje znakove života. Njemu su članovi posade pokušali pomoći, no nisu ga uspjeli vratiti u život. Kako saznaje Jutarnji  iz bolničkih izvora, radi se o jednom “vrlo čudnom” događaju jer čak ni splitski infektolozi, koji imaju izuzetno puno iskustva, nisu nikada vidjeli ovakvu kliničku sliku od trovanja hranom.


– To je klinička slika kao da su se otrovali neurotropnim otrovima (bojni otrovi, kemikalije koje se koriste za dezinfekciju, za antifriz…). Reakcija organizma je kod nekih bila jako burna i teško je spojiva s trovanjem hranom – istaknuo je mr. sc. dr. Ante Srzić, infektolog s Klinike za infektologiju KBC-a Split.


Teška klinička slika


Prema mišljenju splitskih liječnika, radi se o teškoj kliničkoj slici koja se jako rijetko vidi kod crijevnih infekcija, iako i od crijevnih infekcija osoba može preminuti ako se kod oboljelog pojavi sepsa ili teška dehidracija. Ono što najviše zbunjuje splitske liječnike jest činjenica da svi otrovani, dakle njih šestero, nisu imali istu kliničku sliku od trovanja. Tako su svi imali proljev i povraćanje, dok je dvoje djece imalo i poremećaj svijesti, a treba svakako istaknuti da, prema neslužbenoj informaciji, nisu svi jeli ni istu hranu u hvarskom restoranu, odnosno djeca nisu jela školjke. Kako saznajemo iz neslužbenih izvora, djeca su jela meso.


Na terenu, u Hvaru je “pola splitske policije” i popratnih službi koje istražuju zaista čudan i dosad nezabilježen događaj. Na terenu su i epidemiolozi koji će iz hvarskog restorana i s broda na kojem su boravili Talijani izuzeti sve dostupne uzorke hrane koju su konzumirali, kao i uzroke stolica svih članova posade i djelatnika restorana. Potom ti uzorci odlaze u laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije gdje će se obaviti njihova analiza. Za analiziranje virusa bit će potreban jedan dan, a za analiziranje bakterija tri dana. Dakle, nalazi bi mogli biti gotovi najdalje do ponedjeljka jer je u četvrtak neradni dan.


Poslali helikopter po toksikologinju


Zbog žurne analize i velikog broja uzoraka, u splitskom KBC-u su odlučili vratiti s godišnjeg odmora njihovu poznatu toksikologinju ing. Davorku Sutlović. Po nju su poslali helikopter i u tijeku je analiza svih organskih uzoraka uzetih sa svih mjesta na kojima su otrovani Talijani boravili zadnja 24 sata.


Prema posljednjim informacijama, stanje pacijenata je nepromijenjeno, a prvi konkretniji rezultati analiza mogli bi biti poznati u srijedu prijepodne. (G. Jureško)


Sigurno se ne radi o trovanju školjkama


Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora Slobodna Dalmacija doznaje da hvarski restoran u kojem su večerali otrovani Talijani, normalno nastavlja s poslovanjem. Restoran više nije pod pečatom sanitarne inspekcije za zabranu rada.


Objekt je zapečaćen ranije tijekom dana nakon saznanja da je talijanski gosti, od kojih je jedan preminuo na jedrenjaku, a njih petero s teškim simptomima trovanja završilo u splitskoj bolnici, večer ranije večeralo u njemu. Sumnjalo se na trovanje školjkama, s obzirom na to da su ondje jeli dagnje.


No, vrlo brzo splitski bolnički infektolozi su izrazili sumnju da se radi o trovanju školjkama. Ubrzo nakon toga pojavile su se i informacije da je preminulom Talijanu naglo pozlilo u brodskom toaletu te je u padu udario glavom o stijenku zida, te kako sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz WC školjke i klima uređaja.


Činjenica da ni restoran više nije pod pečatom sanitarne inspekcije ukazuje kako bi to uistinu mogao biti razlog trovanja.