Diplomatski spor

Srbija uputila prosvjed Hrvatskoj zbog stajališta o spomeniku majoru Tepiću

Hina

«Korištenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Republike Srbije za 'oružanu agresiju' ne samo da je u pravnom i povijesnom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemjerno«, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva

BEOGRAD Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je oštro prosvjedovalo u povodu reakcija službenog Zagreba na otkrivanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu, kojeg se u Hrvatskoj smatra odgovornim za smrt 11 branitelja u Bjelovaru. Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Nemanja Stevanović pozvao je na razgovor otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske zbog izricanja oštrog prosvjeda i reakcije hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova i MVEP-a RH na podizanje spomenika majoru Tepiću. Tim je povodom kazao kako je »sramotno to što dužnosnici Hrvatske koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata i potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala«.

«Korištenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Republike Srbije za ‘oružanu agresiju’ ne samo da je u pravnom i povijesnom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemjerno«, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva.


U razgovoru je, kako se navodi, »izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitiranja nacizma i revizije povijesti«.


Navodi se kako ta revizija povijesti, među ostalim, »uključuje podizanje spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću, osuđenom za ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj te postavljanje ploče s nacističkim pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, najvećem stratištu gdje je ubijeno više od pola milijuna Srba, židova i Roma«.
»Dodatnu zabrinutost ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije izaziva činjenica što se napadi i uvrede iz Republike Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u cjelini pojačavaju u vrijeme kada je predsjednik Aleksandar Vučić javno izrazio opredijeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom«, naglašava se u priopćenju srbijanskog ministarstva.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u ponedjeljak je izrazilo oštar prosvjed srbijanskog veleposlanici u Zagrebu Miri Nikolić povodom prošlotjednog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, priopćeno je iz ministarstva.


 Hrvatsko ministarstvo je još 7. ožujka 2017., povodom donošenja Zaključka srbijanske vlade o podizanju i financiranju tog spomenika, izrazilo oštar prosvjed.


Ministarstvo je u svojoj jučerašnjoj reakciji ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose.


Otkrivanje spomenika »narodnom heroju oslobodilačkog rata« majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ, stoji u priopćenju.


Major bivše JNA Milan Tepić je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu spriječili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom, stoji u priopćenju. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja.