Sjećanje na pogrom

Skup sjećanja na Kristalnu noć: ‘Ne smijemo dozvoliti izjednačavanje antifašizma i ustaštva’

Hina

foto: Josip Regović / PIXSELL

foto: Josip Regović / PIXSELL

"Danas u Hrvatskoj ni na jednoj televizijskoj i radijskoj emisiji nije spomenut današnji dan. Događaj koji je od svjetskog značaja i koje zapravo označuje početak Holokausta, odnosno Shoe i začetak Drugog svjetskog rata, nečega najgorega u povijesti čovječanstva. Čak ni u emisiji 'Na današnji dan'", rekao je Kraus.



ZAGREB – Na skupu sjećanja na Kristalnu noć i nacistički pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji 9. studenoga 1938., predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus rekao je u subotu u Zagrebu da se želi pokloniti svim žrtvama rasnih zakona i poručio kako se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma.


Skup sjećanja organizirala je Antifašistička liga Republike Hrvatske na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.


Tu smo, ističe, da se sjetimo Kristalne noći, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona, da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma i da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma, koja je pred vratima.




Kraus je upozorio na porast antisemitizma u Europi – u njemačkom gradu Halle prije mjesec dana nacisti su oružjem napali sinagogu tijekom velikog židovskog blagdana Jom Kipura, a slični događaji bilježe se i u drugim gradovima i zemljama Europe.


U Hrvatskoj pseudopolitičari stvaraju novu povijest i rehabilitiraju NDH


Ustvrdio je da u Njemačkoj i Austriji, kao ni u bilo kojoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti te izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga, ali da je takvo negiranje moguće u Hrvatskoj.


“Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH. S druge strane izmišljaju zločine, a predsjednica traži da se ponovno prebroje žrtve koncentracijskog logora smrti Jasenovca. Zašto?”, upitao je Kraus.


Hrvatsku stvarnost nazvao je sramotnom te istaknuo konkretne slučajeve u Hrvatskoj poput mijenjanja povijesti ustaškog dječjeg logora u Sisku i Jasenovcu, tumačenjem kako su to bila prihvatilišta gdje su brinuli za djecu, te sudjelovanja najviših državnih dužnosnika na komemoraciji za žrtve totalitarnih sistema na groblju gdje su stradali pripadnici ustaške i njemačke vojske.


Podsjetio je i na brojna obilježja NDH i nacističke njemačke i napise mržnje prema drugima i drugačijima koji se mogu vidjeti diljem Hrvatske, na fizičke napade te na inicijativu ukidanja obilježavanja Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.


U hrvatskim medijima nije spomenut današnji dan – događaj koji označuje početak Holokausta


“Danas u Hrvatskoj ni na jednoj televizijskoj i radijskoj emisiji nije spomenut današnji dan. Događaj koji je od svjetskog značaja i koje zapravo označuje početak Holokausta, odnosno Shoe i začetak Drugog svjetskog rata, nečega najgorega u povijesti čovječanstva. Čak ni u emisiji ‘Na današnji dan'”, rekao je Kraus.


U Kristalnoj noći živote je izgubilo više od 1300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji te je opustošeno 7500 trgovina. Idućeg dana, 10. studenog, u koncentracijske logore odvedeno je više od 30.000 muškaraca, podsjetio je.


Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma na godišnjicu Kristalne noći u organizaciji Antifašističke lige Republike Hrvatske, obilježeno je uz kulturno-umjetnički program na Trgu žrtava fašizma. Zbor “Lira” otpjevao je tradicionalnu židovsku pjesmu “Ose Šalom”, a glumac Vilim Matula čitao je iz “Hane” Oskara Daviča.


Na obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, izraelski ambasador Ilan Mor i aktivistica Rada Borić.