Uvjeren u "prolaz"

‘Siguran sam da će Istanbulska konvencija biti prihvaćena’: Plenković poslao poruku i Kolindi

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

»Pa ne znam, nisam doživio baš nešto pretjerano te kritike, moram priznati. Predsjednica ima svoje stavove o pojedinim društvenim i političkim pitanjima, ona ih izražava na način na koji ih izražava. Siguran sam da se na taj način sprema za kampanju«, ustvrdio je premijer.



Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da shvaća osjetljivost pojedinih dijelova društva prema tzv. Istanbulskoj konvenciji koja je za njega »prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji«, smatra da će ona u Saboru biti prihvaćena, a u pogledu kritika predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ocijenio da je riječ o njezinim pripremama za kampanju.


»Za mene je ta konvencija prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i zaštitu od nasilja u obitelji. I isključivo s tog aspekta krećemo u proces završnih priprema da konvencija dođe na Vladu i potom ide u Sabor gdje ja mislim da će biti prihvaćena, da ćemo sve dileme koje postoje razjasniti«, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon konferencije »Bolji propisi kao dio reformske agende«.


Shvaća, dodaje, određene osjetljivosti u pojedinim segmentima hrvatskog društva u pogledu te Konvencije. »I u obrazloženju te Konvencije mislim da se vrlo jasno može predstaviti i razjasniti sve ono što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka«, kazao je.




S obzirom na najavu ministrice Nade Murganić da će na Konvenciju postojati »ograde«, novinari su ga pitali o kakvim je ogradama riječ, a Plenković odgovara: »Postoje određeni aspekti koji zahtijevaju bolje obrazloženje u samom obrazloženju zakonskog akta, a to ćete vidjeti kad dođe na Vladu«.


Premijer naglašava da je on taj koji određuje ritam pojedinih inicijativa, pa tako i upućivanja Konvencije u Sabor na ratifikaciju. »Dakle, ovo nema veze ni s koalicijskim partnerima, ni s incijativama oporbe, niti s prosvjedima nevladinih udruga, interpelacijama i bilo čime ostalim. Ovisi, vrlo jednostavno, o realnoj procjeni odluke«, rekao je te podsjetio da je još u studenom 2016., na Međunarodni dan zaštite od nasilja nad ženama, izjavio da će Vlada ratificirati Istanbulsku konvenciju.


Od tada je, naveo je, provedena sva potrebna procedura (javna savjetovanje, pripremljena dokumentacije, dodatne konzultacije s pravnom službama Vijeća Europe).


Upitan za kritike koje je u komentaru na izvješće EK o provedbi njezinih prošlogodišnjih preporuka iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer odgovara da ih »nije pretjerano doživio« te je siguran da su njezine ocjene dio priprema za kampanju za drugi mandat na Pantovčaku.


Predsjednica je, naime, ocijenila da je izvješće EK potvrdilo kako Hrvatska zaostaje i ne razvija se dinamikom koja bi joj omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim državama EU-a, nego i državama s kojima je do jučer bila izjednačena.


»Pa ne znam, nisam doživio baš nešto pretjerano te kritike, moram priznati. Predsjednica ima svoje stavove o pojedinim društvenim i političkim pitanjima, ona ih izražava na način na koji ih izražava. Siguran sam da se na taj način sprema za kampanju«, ustvrdio je premijer.


Naglašava pritom da se Vlada svaki dan suočava sa svim bitnim temama. »Ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da nešto shvatimo što je u državi problem. To radimo svaki dan. Problema ima puno, mnoge nismo planirali, mnoge smo naslijedili, ali se držimo. I tako ćemo i nastaviti. I rješavat ćemo sve što možemo, u najboljem interesu hrvatskih građana«, poručio je.


Premijer je u kontekstu kritika u izvješću EK kazao i da troškovi za branitelje ne predstavljaju veće opterećenje za državni proračun.


Vlada je , kaže, novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, dugoročno, na pravedniji i učinkovitiji način riješila one aspekte koji nisu dovoljno dobro bili uređeni ranije.


»Kada gledate u proračunskom smislu, mislim da je Ministarstvo branitelja na oko 1,1 milijardu kuna, to je u pogledu naših fiskalnih projekcija održivo i po našem sudu nešto što neće predstavljati veće opterećenje za hrvatski proračun. I s te strane mislim da se i stručnjaci EK moraju detaljno upoznati s realnim opsegom tih troškova«, kazao je.


Najavio je i da je za 15 sati u Banskim dvorima sazvao sastanak članova Vlade u pogledu izvješća EK na kojem će se detaljno proanalizirati sve što je EK poručila u pogledu provedbe Nacionalnog programa reformi (NPR) od prošle godine i priprema za idući.


»Želim da ono što stvarno planiramo, da su mi ministri 100 posto sigurni da to mogu izrealizirati. Najgore je ako sami planirate više nego što realno možete ispuniti. Tu ćemo praksu zaustaviti«, naglasio je.


Ne smije se dogoditi, kako je rekao, roll over prilikom usvajanja NPR-a. »Mislim da moramo stati s time i realizirati ono što možemo. Ne možete u svakoj godini baš obaviti sve. Dakle, to je realno dimenzioniranje reformskog procesa, za to i služe mandati od četiri godine«, dodao je.


U Banskim dvorima će prije toga premijer predsjedati sjednicom Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koje treba izabrati članove i voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme. Plenković odbacuje ocjene da cijeli proces predugo traje.


Provedena je formalna provjera više od 130 kandidata za članove ERS-a, naveo je, te su pripremljeni kriteriji za njihovo bodovanje. »Danas ćemo se sastati i objavit će se, danas ili i ponedjeljak, rezultati onih koji ispunjavaju minimalne uvjete«, najavio je.


Potom slijede, dodao je, detaljne analize kandidata u okviru PSP-a te će se izabrat nova ERS »i nastaviti s obrazovnom reformom«.