Ništa od kvoruma

Saborski cirkus prenijet i na Odbor za Ustav: Pernar govorio o straži i kuharicama, pa ljutito otišao

P. N.

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Ovo je apsolutno prekoračenje ovlasti i ne smije se ponoviti nikome. Straži ne smije pasti na pamet staviti ruku na zastupnika, ili bez naloga bilo kome što oduzimati. Ovo je prvorazredni skandal. Predsjedništvo Sabora se treba ispričati, na čelu s predsjednikom, dodao je Miljenić



Ono što se dogodilo prošli tjedan nikad se više ne bi trebalo ponoviti – izjavio je Orsat Miljenić na današnjoj sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, koji je raspravljao o prošlotjednom izbacivanju Ivana Pernara iz Sabornice, odnosno o oduzimanju mobitelja Branimiru Bunjcu. 


.- Nekome paše da ga se izbaci, nekome paše da nekoga izbaci, ali to se ne smije ponoviti. Oduzimanje mobitela još je veći problem od izbacivanja. To je granično kazneno djelo, rekao je Miljenić, koji ne misli da sve treba prebacivati na saborsku stražu.


– Ovo je apsolutno prekoračenje ovlasti i ne smije se ponoviti nikome. Straži ne smije pasti na pamet staviti ruku na zastupnika, ili bez naloga bilo kome što oduzimati. Ovo je prvorazredni skandal. Predsjedništvo Sabora se treba ispričati, na čelu s predsjednikom, dodao je Miljenić, a prenosi N1.




– Ako netko minutu govori o nečemu što nije tema, treba ga upozoriti, ali ne nakon 30 sekundi. Neki od nas vole malo šire obrazlagati. Konkretna situacija s mobitelom – bilo je to pretjerivanje straže, kao da su se bojali da će biti snimani. Odbor ovo treba shvatiti kao pretjerivanje, a Straža se treba ispričati zbog toga. Pozivam Odbor da stane u zaštitu zastupnika, kazao je Ivan Sinčić, dok je Tomislav Saucha zaključio da bi Željko Reiner morao preispitati svoj način vođenja sjednica Sabora.


– Praksa u kojoj se zastupnicima otima mobitel od strane straže ne da je apsurdna, nego nedopustiva. To je kao da ja sad gospodinu Podolnjaku iščupam mobitel, s tim da sam ja barem ravan njemu. A stražar je osoblje. Kao da kuharica skoči oduzme mobitel. Hoće li biti sankcioniran zbog toga – pitao je Ivan Pernar koji je nakadno došao na sjednicu.


– Pokušava se ograničiti pravo na slobodno mišljenje. Tko je predsjedavajući da kaže da se ne može raspravljati o temi? On je na taj način natjerao mene da se borim za svoje pravo da govorim. Natjerao me da dovodim do cirkusa. Ako smatrate da akademik Reiner vodi sjednice ispravno, neka nastavi dalje, a Sabor će onda i dalje biti mjesto cirkusa, rekao je još Pernar.


Na to mu je replicirao Tomislav Saucha (SDP) rekavši da ga smeta kad tako radi distinkciju među ljudima i neke smatra nižim bićima. Pernar se na to naljutio i odmah napustio sjednicu.


Odmah potom pristupilo se glasovanju o tome je li predsjedavajući Željko Reiner prošli petak prekršio Poslovnik, prekidajući raspravu zbog udaljavanja od teme. Budući su vladajući bili protiv toga, zastupnici opozicije su odmah napustili sjednicu i srušili joj kvorum.