Mandatno-imunitetno povjerenstvo

Sabor odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv Lovre Kušćevića. Evo za što ga se sumnjiči

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tušek je rekao da je MIP razmotrio zahtjev DORH-a za pokretanje kaznenog postupka zbog osnovane sumnje da je Kuščević počinio četiri kaznena djela - primanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanje na prouzročenje stečaja



Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u četvrtak Hrvatskome saboru da odobri pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Lovre Kuščevića po zahtjevu DORH-a zbog sumnje da je počinio četiri kaznena djela.


O tome je saborske zastupnike u četvrtak poslijepodne izvijestio predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskoga sabora Žarko Tušek.


Tušek je rekao da je MIP razmotrio zahtjev DORH-a za pokretanje kaznenog postupka zbog osnovane sumnje da je Kuščević počinio četiri kaznena djela – primanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanje na prouzročenje stečaja.




MIP zato jednoglasno predlaže Hrvatskome saboru da donese odluku da se odobri pokretanje kaznenog postupka protiv saborskog zastupnika Lovre Kuščevića po zahtjevu DORH-a.


»MIP se u svom radu i dalje drži svog stava da u slučajevima kada zahtjev za pokretanjem i vođenjem kaznenog postupka podnese DORH, odnosno sud, treba dati odobrenje kako bi oni mogli nesmetano i neovisno obavljati svoju dužnost koja im je temeljem Ustava dana u njihovu nadležnost«, podsjetio je Tušek.


MIP je danas jednoglasno i bez rasprave dodatno skinuo imunitet bivšem ministru Lovri Kuščeviću radi proširenja istrage.


MIP je u rujnu 2019. već skinuo imunitet Kuščeviću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, no zbog proširenja istrage, DORH je od Sabora još jedanput zatražilo da mu se skine imunitet.


Naime, kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje, a dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.


Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana, Uskok je u rujnu pokrenuo istragu.


Uskok je, osim Kuščevića i njegova šogora Ivice Žuvića, istragu proširio na Kuščevićevu suprugu i jednog splitskog poduzetnika.


Proširenjem istrage, prema pisanju medija, Uskok tereti Kuščevića, osim za prenamjenu zemljišta, i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od gotovo 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke »Kuščević« d.o.o.


Tu je i optužba za primanje mita, kojom su, prema pisanju medija, obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač i poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita.


Riječ je o kući i parceli u uvali Grška nedaleko od Milne, na otoku Braču, koja je službeno glasila na Žuvića, a Uskok sumnja da ju je stvarni vlasnik Kuščević dobio kao mito od poduzetnika Marinovića.


Sabor je završio današnju sjednicu.