Matica hrvatskih sindikata o smanjenju sredstava za obrazovanje

Ribić: Jovanović zbog karijere spreman gaziti po budućnosti vlastite zemlje

Hina

Za Ribića je takvo Jovanovićevo ponašanje »beskrupolozna gradnja vlastite karijere unutar političkoga sustva i spremnost da se 'gazi' po budućnosti vlastite zemlje što djeluje bolesno«



ZAGREB – Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da su u prijedlogu državnoga proračuna za 2013. i u projekcijama do 2015. godine drastično smanjena sredstva za obrazovanje i znanost što je glavni razlog za današnje obraćanje javnosti s upozorenjem da će ti sustavi propadati, pa će zato ta sindikalna matica u četvrtak, 29. studenoga, organizirati jednodnevni štrajk upozorenja.


U analizi što ju je pripremila makroekonomistica Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Andreja Škvorc o ukupnim izdvajanjima za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) stoji da su ona u 2008. iznosila 3,51 posto BDP-a, planom za 2013. smanjena su na 3,21 posto BDP-a, dok se u projekcijama za 2015. za MZOS planira izdvojiti 2,95 posto BDP-a.


Ali, istaknuo je Ribić, to nije sve jer pada i udio MZOS-a u ukupnome državnom proračunu pa je tako 2011. izvršenje bilo devet posto, rebalansom za 2012. iznosi 7,9 posto, a planom za 2015. 7,6 posto.




Ako se to sve stavi u kontekst toga da je hrvatski državni proračun ukupno uzevši skroman, te ako se uporedi s tim da je u Europskoj uniji prosjek izdvajanja za znanosti i obrazovanje 5,1 posto BDP-a onda, ustvrdio je Ribić, postaje jasno da sadašnja vlast nije ostvarila ništa od onoga što je obećala u »Planu 21« radi kojega je i demokratskim putem došla na vlast.


Zato bi se, smatra predsjednik Matice hrvatskih sindikata, premijer Zoran Milanović trebao obratiti javnosti i sa žaljenjem priznati da se nije ostvarilo ništa od »Plana 21«,Ribić se osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV) na kojoj je ministar financija Slavko Linić rekao da je »Vlada predložila smanjenje rashoda za zaposlene od milijardu i 700 milijuna kuna, a za dodatnih 600 milijuna kuna obratite se ministrima obrazovanja i policije koji su sami predložili da će provesti to smanjenje«.

Ribić je rekao da u 20 godina sindikalnoga rada nikada nije čuo ni od jednoga ministra takav prijedlog, a neki su imali i kuvertirane ostavke ako bi se tako nešto predložilo, pa je ministar Željko Jovanović prvi koji je tako nešto učinio.


Za Ribića je takvo Jovanovićevo ponašanje »beskrupolozna gradnja vlastite karijere unutar političkoga sustva i spremnost da se ‘gazi’ po budućnosti vlastite zemlje što djeluje bolesno«.


Kako je najavio Ribić, prije štrajka bit će još jedna konferencija za novinare. Štrajku, po zakonu, prethodi postupak mirenja, pa ako on ne uspije, 29. studenoga će sigurno u štrajk članovi Matice hrvatskih sindikata koja okuplja deset sindikata s više od 64.000 zaposlenih u zdravstvu, predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem školstvu, znanosti i visokom obrazovanju, pravosuđu i bankarskim djelatnostima.


To su potvrdili i nazočni predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinac i Anica Prašnjak, predsjednica Glavnoga vijeća Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.