Presuda Ratku Mladiću

REAKCIJE IZ HRVATSKE: Premijer i predsjednica zadovoljni presudama. Žal što nije suđen i za zločine u Hrvatskoj

Hina

»S obzirom na najteža kaznena djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmetom optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je sudjelovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju«, rekao je Plenković novinarima u Saboru gdje je predstavio prijedlog proračuna za iduću godinu.ZAGREB – Premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena, te izrazio žaljenje zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i zločini koje je taj bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba počinio u Hrvatskoj.


»S obzirom na najteža kaznena djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmetom optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je sudjelovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju«, rekao je Plenković novinarima u Saboru gdje je predstavio prijedlog proračuna za iduću godinu.


Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su »među najgnusnijima poznatima čovječanstvu«.
U presudi nije prihvaćena teza tužiteljstva da su sudionici udruženog zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici, a Plenković je na pitanje novinara da prokomentira to što se ne spominje srbijansko vodstvo kazao: »Što se tiče nespominjanja vodstva koje se odnosi na Srbiju, to se očito u ovoj presudi u ovom trenutku, nažalost, nije dogodilo«.


Izrazio je žaljenje i zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i Mladićevi zločini u Hrvatskoj.


Novinari su ga pitali je li DORH trebao procesuirati Mladića za zločine u Hrvatskoj, na što je odgovorio kako je to pitanje za Državno odvjetništvo.


»To mora odgovarati DORH. Nažalost, predmet ove optužnice nisu bili zločini počinjeni na teritoriju Hrvatske«, kazao je.


»Nama je zbog toga žao. Bilo bi dobro da je i to bio dio optužnice Haaškog tužiteljstva. Međutim, oni su očito zbog obimnosti predmeta, koliko mi se čini, nažalost, procijenili da to nije slučaj«, rekao je Plenković.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će kazna doživotnog zatvora, na koju je nepravomoćno osuđen bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, biti barem djelomična satisfakcija obiteljima poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih, te izrazila žaljenje što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.


»Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge«, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu 390 godina osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije.


»Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelomično satisfakcija obiteljima svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti«, kazala je Grabar-Kitarović.


Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su »među najgnjusnijima poznatima čovječanstvu«.