Predstavljen zbornik

Prva knjiga o Jugoslaviji povjesničara iz regije: Postoji prostor za racionalan razgovor o Jugoslaviji

Boris Pavelić

Drago Roksandic, Tomislav Jakić i Budimir Lončar / Snimio Darko JELINEK

Drago Roksandic, Tomislav Jakić i Budimir Lončar / Snimio Darko JELINEK

"Rijetki će danas iskreno reći što su radili do 1990. Bijeg od prošlosti i bijeg od budućnosti kao da se podudaraju", ilustrirao je Roksandić atmosferu u kojoj javnost raspravlja o Jugoslaviji, dodajući međutim kako je "besmisleno nijekati jugoslavensko iskustvo". Posebno je zahvalio Sonji Biserko, predsjednici Helsinškoga odbora za ljudska prava Srbije, "čija duboko humanistička vokacija nije bez ljudskih rizika"Postoji dijaloški prostor za racionalan razgovor o Jugoslaviji, ustvrdio je zagrebački povjesničar Drago Roksandić predstavljajući večeras u Zagrebu zbornik “Jugoslavija u povijesnoj perspektivi”, prvo znanstveno djelo o bivšoj državi nastalo zajedničkim naporom povjesničara iz svih država nastalih njezinim raspadom. Riječ je o opsežnome znanstvenom djelu, dužem od petsto stranica, u kojemu dvadesetak povjesničara iz država bivše Jugoslavije osvjetljuje genezu jugoslavenske ideje, zajedničko iskustvo iz perspektiva njezinih nacionalnih sastavnica, te društveni život u bivšoj državi.


Knjigu je nedavno, kao dio opsežnijeg projekta jugoslavenske povijesti dostupnom na yuhistorija.com, na ovdašnjim jezicima i na engleskom objavio Helsinški odbor za ljudska prava Srbije, a besplatno je dostupna na spomenutoj internetskoj stranici. Taj opsežni i skupi projekt financira njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.”Rijetki će danas iskreno reći što su radili do 1990. Bijeg od prošlosti i bijeg od budućnosti kao da se podudaraju”, ilustrirao je Roksandić atmosferu u kojoj javnost raspravlja o Jugoslaviji, dodajući međutim kako je “besmisleno nijekati jugoslavensko iskustvo”.


Posebno je zahvalio Sonji Biserko, predsjednici Helsinškoga odbora za ljudska prava Srbije, “čija duboko humanistička vokacija nije bez ljudskih rizika”.Biserko, voditeljica projekta, kazala je kako je cilj knjige “tumačenje i objektivno prikazivanje Jugoslavije”.
“O Jugoslaviji postoje jake emocije, ali nema znanja”, kazala je, naglašavajući kako je najveća kvaliteta knjige “to što dokazuje da je akademska zajednica sposobna misliti prošlost kao zalog za budućnost”.Srpski psiholog i političar Žarko Korać tvrdi, pak, da ne postoje uvjeti za mirnu, nepolitiziranu i neideologiziranu raspravu o bivšoj državi.


“Tragično je da danas postoji neka imaginarna Jugoslavija, stvorena od fraza i bez ikakva dodira s realnošću bivše države. Stječe se dojam da je prošlo stoljeće prošlo kao jedno veliko ništa, a ljudima se nameće pitanje: što su bili vaši životi?”, pitao je Korać.


Foto. D. JELINEK


Foto. D. JELINEKTomislav Jakić, novinar i bivši vanjskopolitički savjetnik predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je bio na promociji, sebe je opisao kao čovjeka koji “pripada sve manjoj skupini onih koji se usuđuju sjećati”. Knjigu je pozdravio ocjenom da je “prvi ozbiljni pokušaj da se suočimo s vlastitom prošlošću”, a smatra da bi je trebalo “besplatno dijeliti srednjoškolcima i studentima”.


 Uz Roksandića i Tvrtka Jakovinu, Ivo Goldstein jedan je od hrvatskih autora u zborniku.


Na promociji je kazao kako su autori pisali “po vlastitoj savjesti i najboljem znanju”. Goldstein kaže kako “povjesničari moraju izboriti prostor za autonomno djelovanje, a političari ga moraju omogućiti”.Jugoslavija je, ocjenjuje, “1918. za Hrvate bila jedina opcija”. Premda je “predstavljala 73 godine ustavne krize”, imala je uspješnih godina, a usprkos svemu što ne treba negirati, ona je “i iz hrvatske perspektive bila relativno dobra država”.