Problem ovisnosti

Prijeti nova smrtonosna droga: 100 puta je jača od heroina, već par zrnaca može biti kobno

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija / Foto Silvano Ježina

Ilustracija / Foto Silvano Ježina

Riječ je o sintetskoj drogi koja je 50 do 100 puta jača od heroina i par zrnaca je dovoljno da izazove smrt. U 2017. godini ta je droga u SAD-u izazvala 70.000 smrtnih slučajeva, a pitanje je vremena kad će zaprijetiti i europskom tržištu



ZAGREB Kanabis je u zadnjih nekoliko godina zabilježio znatan porast broja konzumenata u Hrvatskoj, osobito u mlađoj populaciji. I zapljene ove droge u dramatičnom su porastu, pa se od ukupno 11.268 svih zapljena droga u Hrvatskoj u 2018. godini, 7.338 ili više od 65 posto odnosilo na marihuanu, dok je 2015. godine bilo 4.596 takvih zapljena.


U MUP-u za to krive blažu zakonsku regulativu, odnosno činjenicu da je posjedovanje marihuane prebačeno iz kaznene u prekršajnu sferu, čime se – tvrdi Tomislav Štambuk iz Uprave kriminalističke policije MUP-a – ljude potiče da se ne libe uzeti drogu.


Balkanski narkokartel


– Moramo znati da nema lakih droga. Sve droge su teške i mijenjaju osobnost. Ne možemo govoriti o epidemiji, ali broj ovisnika o kanabisu u Hrvatskoj raste – upozorio je Štambuk na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) te dodao kako su trendovi u Europi zabrinjavajući i stanje se može »promijeniti preko noći«.




Hrvatski su državljani, naime, uključeni u balkanski narkokartel, kriminalnu organizaciju koja se bavi prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Europu, a Europa je zadnjih godina pretekla SAD i postala najvećim tržištem kokaina u svijetu.


– Marihuana nam je sad najveći problem, na području Hrvatske sve je više malih laboratorija koji je proizvode, no kao i ostatku Europe, prijeti nam fentanil, sintetska droga 50 do 100 puta jača od heroina, kod koje je par zrnaca dovoljno da izazove smrt – ističe Štambuk.


U 2017. godini ta je droga u SAD-u izazvala 70.000 smrtnih slučajeva, više nego prometne nesreće, a pitanje je vremena kad će zaprijetiti i europskom tržištu, ističe predstavnik MUP-a.


Problem je, među ostalim, i dark-web, internetski kanal preko kojeg se preprodaje gotovo četvrtina ukupne droge u Europi.



Policiji poseban izazov predstavljaju i ljetni festivali duž Jadrana, koje posjećuje više od 10.000 ljudi, a idealna su mjesta za dilere.


Više kokaina u Zagrebu


Prema riječima Željka Petkovića, pomoćnika ravnatelja HZJZ-a i šefa bivšeg vladinog Ureda za droge, procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 8.000 ovisnika o opijatima, od kojih je evidentiran tek svaki drugi.


Dok Hrvatskom »vlada« marihuana, zapadom i jugom Europe dominira kokain, ističe Petković, a zbog niske cijene i sve veće čistoće, raste upotreba amfetamina u srednjoj i istočnoj Europi.


Ipak, novi podaci ispitivanja otpadnih voda pokazuju sve veću potrošnju kokaina u Zagrebu, dok ostali gradovi nisu ispitivani. Analiza je provedena u 80 gradova Europe, a pokazalo se da se kokain u Zagrebu konzumira tri puta više nego prije pet godina, 234,5 miligrama dnevno na 1.000 stanovnika.


U porastu je i konzumacija amfetamina i ecstasyja s konzumacijom od 76 miligrama dnevno na 1.000 stanovnika.- U 2014/2015. imali smo problem s novim drogama, pojavljivale su se u prosjeku dvije nove tvari dnevno, a u zadnje vrijeme pojavljuju se bitno rjeđe.


Prijeti, međutim, fentanil kao puno opasnija droga, s više predoziranja, niske cijene, i lakša za krijumčarenje – veli Petković.Prema podacima iz nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, 2018. godine u zdravstvenim se ustanovama u Hrvatskoj zbog ovisnosti o drogama liječila 6.831 osoba.


Taj se broj prvi put u zadnjih 10 godina spustio ispod 7.000, ističu u HZJZ-u. Čak 80 posto liječenih ovisnika su ovisnici o opijatima, a zatim kanabinoidima. Koliko je marihuana uzela maha među mladima zapravo se i ne zna, jer se ti ovisnici kasnije prijavljuju u sustav od heroinskih ovisnika.


Od svih zapljena droga u Hrvatskoj, 65 posto odnosi se na marihuanu / Foto A. SITNICA


Od svih zapljena droga u Hrvatskoj, 65 posto odnosi se na marihuanu / Foto A. SITNICA



Tako se smanjuje broj novih osoba koje ulaze u sustav, a prosječna dob liječenih ovisnika raste, i dosegla je 38 godina. Još 2011. godine prosječni je ovisnik uključen u liječenje imao 32 godine.


Ovisnici po županijama


Najviše je ovisnika lani bilo u Zadarskoj županiji (500 na 100.000 stanovnika), zatim u Istarskoj županiji (493) i Šibensko-kninskoj (432,6), zatim u Gradu Zagrebu (350) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (331). Primorsko-goranska županija na šestom je mjestu, s 311 ovisnika na 100.000 stanovnika, i još uvijek iznad državnog prosjeka koji iznosi 236,7 na 100.000 stanovnika.


Omjer muškaraca i žena iznosi 4,7:1, najmlađa zabilježena osoba imala je 14 godina, a nastarija 73 godine. Većinom su to ljudi koji žive s roditeljima, završili su srednju školu, a mahom su nezaposleni. Učenika i studenata bilo je osam posto.