Novi velered

Predizborni potez: Tuđmanovim odličjem predsjednica nas stavlja u društvo Sjeverne Koreje i Azerbajdžana

Tihomir Ponoš

Foto Reuters

Foto Reuters

Praksa da se visoka ili najviša državna odličja nazivaju po političarima koji su nedavno bili aktivni i koje se smatra utemeljiteljima tih država doista je rijetka. Našli smo je u Azerbajdžanu i Sjevernoj Koreji



ZAGREB – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović namjerava Hrvatsku u nečemu priključiti društvu zemalja kao što su Azerbajdžan i Sjeverna Koreja. Naime, predsjednica je predložila uvođenje novog odličja u hrvatski sustav odlikovanja i to Velered Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom.


To ne bi bilo najviše državno odličje, bilo bi uvršteno među postojeća četiri velereda (kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i kralja Dmitra Zvonimira) i to na peto mjesto u redoslijedu odlikovanja. Praksa da se visoka ili najviša državna odličja nazivaju po političarima koji su nedavno bili aktivni i koje se smatra utemeljiteljima tih država doista je rijetka.


Priznanja i titule


Najviše odličje Azerbajdžana je orden Gajdara Alijeva, a ustanovljeno je 2005. godine. Iako nije prvi predsjednik neovisnog Azerbajdžana, smatra ga se utemeljiteljem države. Iz borbi za vlast početkom devedesetih godina taj nekadašnji KGB-ovac i visoki dužnosnik Komunističke partije SSSR-a izašao je kao pobjednik, a malo prije smrti 2003. godine dužnost predsjednika prenio je na svog sina Ilhama koji i danas obnaša tu dužnost.




Najviša odlikovanja u Sjevernoj Koreji su red Kim Il-sunga, osnivača te rigidne komunističke države i red Kim Jong-ila njegovog sina, nasljednika i oca sadašnjeg vođe Kim Jong-una. Iznad tih odlikovanja u Sjevernoj Koreji su posebna počasna priznanja poput titule heroja rada. Najviše belgijsko odličje je red Leopolda, nazvano po prvom kralju Leopoldu I., a to odlikovanje on osobno je i ustanovio.


Za realizaciju predsjedničine ideje potrebno je promijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima. Prema prijedlogu taj bi se velered dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama i to za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, bitan doprinos razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja Hrvatske, te izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu i izgradnji Oružanih snaga, navodi »Večernji list«.


Inicijative predsjednice Grabar-Kitarović objavljena je na 97. obljetnicu rođenja Franje Tuđmana, a o njoj se izjasnio predsjednik Vlade Andrej Plenković i to iz Velikog Trgovišća gdje je obilježavao obljetnicu Tuđmanova rođenja. Kazao je da traju konzultacije o promjeni odgovarajućeg zakona, a inicijativu podržava.


– Smatram da 20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra, izjavio je Plenković i dodao da očekuje da će biti postignut konsenzus. Inicijativu podržava i HDZ-ov veteran Vladimir Šeks koji smatra da bi ostvarenje prijedloga dalo dodatnu važnost liku i djelu Franje Tuđmana. Za Šeksa Tuđman je bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate i to na ideji nacionalne pomirbe, jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske. Kratko smo razgovarali s akademikom Zvonkom Kusićem predsjednikom predsjedničina Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i on nam je kazao da je iz medija čuo za tu inicijativu.


Inspiracija iz prošlosti


Mnoge države u nazivu odlikovanja nemaju imena osoba važnih za povijest te države. Veoma često najviša odlikovanja posvećena su zaslugama za republiku, slobodi, svecima poput sv. Jurja, simbolima važnima za tu državu poput bijelog orla. Neke su poput hrvatske s imenima ranosrednjovjekovnih vladara, inspiraciju također potražile u dalekoj prošlosti. Takav slučaj je s armenskim odlikovanjima gdje je najviše odlikovanje nazvano po Tigranu Velikom, vladaru iz druge polovine 2. i prve polovice 1. stoljeća prije Krista ili Gruzije gdje je nazvano po Davidu IV. Graditelju koji je vladao koncem 11. i početkom 12. stoljeća, a smatra ga se najvećim gruzijskim vladarom.


Nama najbliži slučaj je i Mađarske gdje je najviše odlikovanje posvećeno sv. Stjepanu, prvom ugarskom kralju, a to je odlikovanje ustanovila još Marija Terezija. Neke države zaputile su se u ne tako davnu prošlost. Najviše slovačko odlikovanje za njene državljane je red Andreja Hlinke koji je bio zanimljiva kombinacija svećenika, novinara, bankara i političara. Umro je 1938. godine, u vrijeme slovačke marionetske države za vrijeme Drugog svjetskog rata slavljen je kao nacionalni junak, a njegov nasljednik u stranci Josef Tiso postao je predsjednik marionetske slovačke države.


U socijalističkom razdoblju tretiran je kao klerofašist, a padom socijalizma i uspostavom samostalne Slovačke ponovno je postao poželjan mahom u konzervativnom krugovima. U nekim slučajevima teško je iz naziva najvišeg odlikovanja išta zaključiti jer, primjerice, u Danskoj je najviše odlikovanje red slona.


Puhovski: Prijedlog je predizborni potez predsjednice


Profesor Žarko Puhovski smatra da se u slučaju predsjedničine prijedloga u prvom redu radi o predizbornom potezu budući da predsjednicu ujesen ove godine očekuju predsjednički izbori na kojima će pokušati izboriti svoj drugi mandat.


Riječ je u prvom redu o predsjedničinom pokušaju da pogodi što bi prvi hrvatski predsjednik želio. Siguran sam da bi on jako volio da se nađe među hrvatskim kraljevima. Ali nisam baš siguran da među predsjedničine nadležnosti spadaju i pokušaji da se pogađaju želje njenog prethodnika. Politički gledano, riječ je o dijelu njene predizborne kampanje. Nije baš jasno zašto se u svemu spominje i njegova doktorska titula budući da se u slučaju mrtvih ljudi one ne spominju.


Nitko ne govori doktor Heideger ili doktor Adenauer iako su ih obojica imali. Ali eto mi u Hrvatskoj izgleda imamo drugačije običaje pa tako i dalje imamo i doktora Antu Starčevića i doktora Franju Tuđmana, smatra Puhovski. Dodaje da će HDZ najvjerojatnije podržati ovu inicijativu nakon što se ona sada javno izrečena jer se čelnici ove stranke i dalje zaklinju u Franju Tođmana.Interno se možda i protive ovoj ideji, ali će je javno sigurno podržati, smatra Puhovski. (z. c.)