Oči u oči s krvnikom

Posljednji zapovjednik obrane Kijeva Martin Čičin Šain: Moj susret s Mladićem

Zorana Deljanin

S vrha Kozjaka smo promatrali kako pripadnici JNA, milicija SAO Krajine i četnici pljačkaju sistematski, kuću po kuću, a zatim ih pale. Cijelo Kijevo je srušeno. Ali, nikoga nisu našli, priča Martin Čičin Ša



ŠIBENIK Ratko Mladić koristio je samo silu i sa silom je živio. Bio je arogantan i svi su za njega bili nula. Tim riječima Ratka Mladića opisuje Martin Čičin Šain, policajac koji je 1991. godine zapovijedao obranom Kijeva i sudjelovao u obrani grada Šibenika.


Ratko Mladić tada je bio zapovjednik 9. korpusa JNA u Kninu, a upravo je na Kijevo izvršio prvi žestoki napad. 


Zahvaljujući Martinu Čičinu Šainu, zapovjedniku Policijske postaje Kijevo i njegovim kolegama koji su predvidjeli Mladićev plan, svo stanovništvo je na vrijeme evakuirano, a u mjestu je, čekajući napad, ostalo 58 hrabrih policajaca naoružanih sa oko 25 automatskih pušaka i 20-ak »papovki«. 


 Pokušao prevariti




– Što je to bilo. Kijevo smatram svojim novim rođenjem. Rođeni sam Vodičanin, pripadnik milicije od 1973. godine, a potom policije. U rat sam se uključio s pojavom barikada, prvi zadaci su mi bili izviđanja šibenskog, skradinskog i vodičkog zaleđa, a 1. srpnja 1991. godine odlazim na mjesto zapovjednika Policijske postaje Kijevo u kojoj je bilo 58 policajaca.



Martin Čičin Šain u ratu je bio do 1995. godine kada je s punim stažem otišao u mirovinu. No, zanimljivo, njegov doprinos u obrani države Ministarstvo branitelja nije priznalo te su mu nakon Domovinskog rata odbili dati status branitelja! 


  – Što da vam kažem. Od prvoga dana sam se uključio u obranu, a oni su mi odbili zahtjev za braniteljskim statusom s obrazloženjem da nisam učesnik prve linije bojišta. A što je bilo Kijevo, što sve ostalo što smo radili. Na kraju sam se za svoj status morao boriti sudskim putem, ganjao sam ga preko Upravnog suda i na kraju dobio. Eto, priznali mi poslije da sam ipak branitelj. Kakva država. Ali, neka, mogu samo reći da sam ponosan na sve što sam učinio – istaknuo je Martin Čičin Šain.



Prvi susret sa Ratkom Mladićem uslijedio je nakon što smo 3. kolovoza obavili izviđanje brane Peruče gdje su iskrcali 30 tona eksploziva i unijeli ga u branu. Nakon toga je Mladić došao u Policijsku postaju Kijevo s prijedlogom da izmirimo odnose stanovništva. Ja sam ga primio.


Nije mu se moglo vjerovati. Nije to iskreno mislio, pokušavao nas je prevariti. Očekivali smo napad te smo ja i načelnik policije Nikola Vukošić donijeli odluku da treba evakuirati svo civilno stanovništvo – prepričava Čičin Šain, danas umirovljeni 60-godišnjak. 


Kijevo je tada imalo oko 1.100 stanovnika, većinski hrvatsko mjesto. Nakon evakuacije u mjestu je ostalo njih stotinjak, a i oni su u zadnji čas, dan prije početka glavnog napada sklonjeni na sigurno. 


 – Prva granata pala je 26. kolovoza u 5,18 sati, do 7,15 palo ih je oko 360, a do jedan sat njih preko 1.500. Strašna količina oružja. U 13 sati pokušali su tenkovima ući u mjesto. Jedan od mojih pripadnika je plinskim bocama dignuo cestu u zrak – govori Martin Čičin Šain, dodajući kako se po njima tuklo iz svih raspoloživih oružja, minobacačima, bestrzajnim topovima, iz tenkova, a 34 puta preletjeli su ih avioni koji su na Kijevo sasuli svu silu bombi. 


Oko 16,30 sati u Kijevo su ušli tenkovi, a Čičin Šain je policajcima naredio povlačenje.  – Povlačili smo se u tri grupe. Jedna grupa je pritom zarobljena. Kasnije su razmijenjeni. Dvojica policajaca bila su ranjena. Jedan je imao ogrebotine, a drugi geler u lijevoj lopatici veličine kutije cigareta.

Nosili smo ga do vrha Kozjaka mjenjajući se zbog velikog uspona. S vrha Kozjaka smo promatrali kako pripadnici JNA, milicija SAO Krajine i četnici pljačkaju sistematski, kuću po kuću, a zatim ih pale. Cijelo Kijevo je srušeno. Kad su ušli u mjesto tražili su mrtve i ranjene, čak su i grobove otvarali jer nisu vjerovali da nitko nije ranjen ili poginuo. Ali, nikoga nisu našli – naglasio je. 


 Prozreli Mladićev plan


Kroz smijeh se danas sjeća da su ga stanovnici u jednom trenutku prozvali da je izdao Kijevo. – Odgovorio sam im i to točno ovim riječima »jebeš kuće, čuvaj guzice«. Jer, kuće ćemo napraviti, a guzice ne možemo. Učinili smo sve što smo mogli s obzirom da je bilo nas 58 i to kako naoružanih. Najvažnije da smo prozreli Mladićev plan, sve evakuirali i da nitko nije stradao – dodao je. 

Nakon toga vratio se u policijsku upravu u Šibenik te je sudjelovao u »rujanskom ratu«, obrani Šibenika od Martićevih tenkova koji su te 1991. godine uspješno zaustavljeni na samom šibenskom mostu. 


 – Obrana Šibenika bila je prvi poraz JNA u Domovinskom ratu. Kakvo je to veselje bilo. To je bila prekretnica rata, ključna bitka koju smo mi dobili i natjerali JNA na povlačenje. Danas, kada sam čuo vijest da je Ratko Mladić uhićen, osjetio sam veliko olakšanje.


On mora odgovarati za zlodjela koja je počinio, ne samo za Srebrenicu i Sarajevo. Mora odgovarati i za Kijevo, Šibenik, Vodice, Škabrnju. Konačno ćemo dočekati pravdu – rekao je Martin Čičin Šain.