"Talibanizam" u predizbornoj kampanji

Politički kukavičluk: Ilčić odbija reći kako to nekršćanski živi Habijan

Dražen Ciglenečki

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Kad netko kaže nešto ovakvo, javnost je u nezahvalnoj poziciji. Naime, Ilčić odbija reći kako to živi Habijan da on smatra da je to nekršćanski. Bilo bi vjerojatno politički i ljudski poštenije, bez obzira kakve to reakcije izazvalo, da predsjednik Hrasta otkrije što je to u Habijanovom životu što ga, prema njegovom mišljenju, diskvalificira kao člana stranke koja se predstavlja kao demokršćanska, pa da onda građani mogu sami za sebe procijeniti je li to tako i je li im to uopće bitno.



ZAGREB – Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić proizveo je u petak možda vijest dana, tvrdeći da njegov protukandidat za gradonačelnika Varaždina, HDZ-ovac Damir Habijan, živi suprotno kršćanskim vrijednostima i da ga zato ne može podržati. HDZ je čvrsto stao uz Habijana, zamjenik predsjednika te stranke Milijan Brkić čak je Ilčića nazvao nadrikatolikom i nadridomoljubom, ali predsjedniku Hrasta nije žao što je odlučio javno propitivati životni stil svojeg političkog konkurenta.


Što govori papa


– Ja nemam nikakvog problema s tim da netko ne živi u skladu s kršćanskim vrijednostima, to je slobodan odabir svakog čovjeka. Ovdje je, međutim, u pitanju vjerodostojnost. Ako ste član stranke koja se poziva na demokršćanske vrijednosti, onda bi, ako ste vjerodostojan, sami trebali živjeti po tim vrijednostima, a ne potpuno suprotno. O tome je riječ u Habijanovom slučaju. Vjerodostojnost je jako važna u politici, građani trebaju davati glas vjerodostojnim političarima, upozorava Ilčić.


Kad netko kaže nešto ovakvo, javnost je u nezahvalnoj poziciji. Naime, Ilčić odbija reći kako to živi Habijan da on smatra da je to nekršćanski. Bilo bi vjerojatno politički i ljudski poštenije, bez obzira kakve to reakcije izazvalo, da predsjednik Hrasta otkrije što je to u Habijanovom životu što ga, prema njegovom mišljenju, diskvalificira kao člana stranke koja se predstavlja kao demokršćanska, pa da onda građani mogu sami za sebe procijeniti je li to tako i je li im to uopće bitno.




S druge strane, u nezgodnoj je situaciji i Habijan, koji smatra da je njegova privatna stvar kako živi i da se Ilčić nema pravo u to miješati. Ali, ne može jednostavno ignorirati pitanja novinara koje zanima o čemu to Ilčić govori. Stoga je Habijan u petak rekao da predsjednik Hrasta možda aludira na činjenicu da on ne ide redovito u crkvu, premda je vjernik.


– Ne, nisam na to mislio, sve je što Ilčić hoće reći o Habijanovom navodnom protukršćanskom načinu života.


HDZ-ov kandidat za varaždinskog gradonačelnika poručio je Ilčiću da, kad već toliko inzistira na kršćanskim vrijednostima, sluša što govori papa Franjo.


– Dobro znam za što se zalaže papa. Crkva ima vrlo razrađen socijalni nauk i o tome znam puno više od drugih kandidata, naglašava donedavni savjetnik ministra Davora Stiera.


No, budući da se Habijan i Ilčić natječu za obnašanje dužnosti na kojoj će se baviti gradskim prijevozom, kanalizacijom, općenito komunalijama, nije posve jasno kako se u to uklapaju (ne)kršćanske vrijednosti. Teško da je za pronalaženje rješenja za zbrinjavanje otpada, što godinama muči Varaždin, preduvjet kršćanski život gradonačelnika. Ilčić, međutim, vjeruje da vođenje grada nije tek stvar menadžerskih sposobnosti.


Pronatalitetna politika


– Biti gradonačelnik nije samo infrastrukturalni posao. To je temeljni problem kod sadašnjeg gradonačelnika Habuša, koji se uglavnom bavio asfaltom i ciglom, a malo je vodio računa o ljudima. Za vrijeme njegovog mandata broj novorođenih u Varaždinu pao je za 25 posto. Ako neće biti novih generacija, neće se moći puniti proračun i grad će propasti. Morate znati da je pronatalitetna politika prije svega vrijednosna politika. Ljudi će imati djecu ako prihvaćaju obiteljske vrijednosti, makar o njima danas nije popularno govoriti jer radikalno lijeva scena napada i želi eliminirati sve političare koji ih javno zastupaju. Bez tih vrijednosti ne može biti popravljanja demografske slike, objašnjava Ilčić vezu između upravljanja Varaždinom i kršćanskih vrijednosti, kako ih on tumači.


Prije pola godine, hrastovac Hrvoje Zekanović bio je na HDZ-ovoj listi u devetoj izbornoj jedinici i tako je ova stranka zadržala parlamentarni status. No, Ilčić je u petak najavio da Hrast kreće novim političkim putem, znači drukčijim od onog kojim ide HDZ Andreja Plenkovića. Malo je vjerojatno da u Hrastu u ljeto prošle godine nisu shvatili da je Plenković jako udaljen od vrijednosti koje su bitne Ilčiću, pa ispada da je Hrast naprosto iskoristio HDZ kako bi se održali u Saboru, a sad se razilaze s njima.


– Naša suradnja dulje traje, u koaliciji smo s HDZ-om bili i na parlamentarnim izborima 2015. No, politika se mijenja, i u Hrvatskoj i na svjetskoj razini i tome se treba prilagođavati. Zato kad s nekim ulazite u koaliciju, ne znači da je to zauvijek, možda će se u jednom trenutku putevi partnera razići. Mi smo i dalje u koaliciji s HDZ-om, Zekanović je dio vladajuće većine i o ključnim stvarima glasuje kao HDZ. Ali, između HDZ-a i Hrasta u pojedinom segmentima postoje velike razlike. Surađivat ćemo s njima u mjeri u kojoj će HDZ biti autentičan i ponašati se demokršćanski, u drugim situacijama nećemo, kao u slučaju njihovog gradonačelničkog kandidata u Varaždinu. A na parlamentarnim izborima zajednički je interes HDZ-a i Hrasta bio ne dopustiti pobjedu ljevice. Uz sve HDZ-ove nedostatke, nisu se usudili govoriti protiv jakih lijevih udruga poput GONG-a, Cesija, Centra za mirovne studije, koje uzimaju ogroman novac od poreznih obveznika, a nemaju veze s civilnim društvom, niti o evidentnim nedostacima Jokićeve kurikularne reforme, oni su nam politički puno bliže nego SDP, opisuje Ilčić odnos Hrasta i HDZ-a.


Vrijednosna pitanja


O premijeru Plenkoviću kaže da je napravio neke jako dobre poteze, primjerice, poreznu reformu, ali da će se »u vrijednosnim pitanjima tek pokazati«. Na Brkićeve otrovne primjedbe Ilčić ne reagira previše burno.


– Što to znači da sam nadridomoljub i nadrikatolik? Imam dojam da me htio uvrijediti jer sam ukazao na nedosljednost i nevjerodostojnost njihova kandidata. Ali, ja nisam nikoga osobno vrijeđao, tako da izjava Brkića nije usporediva s onim što sam ja rekao o Habijanovom načinu života, uvjeren je Ilčić.


Kad se na čelu HDZ-a nađe čovjek koji nije notorni hrvatski nacionalist, uvijek se postavlja pitanje može li se pored te stranke formirati snažna desna, konzervativna opcija. U vrijeme Ive Sanadera to se nije dogodilo, HSP je propao, sada je dvojba je li Hrast ili netko drugi na desnici u stanju artikulirati stavove tradicionalnih HDZ-ovih birača koji su nezadovoljni Plenkovićevom politikom, ali i njegovim habitusom.


– Ovisit će to o političkim prilikama i ponašanju HDZ-a. Ako će se HDZ odmicati od izvornog demokršćanstva, onda je moj odgovor – da, zaključuje Ilčić.