Kandidat za predsjednika HDZ-a u Rijeci i Karlovcu

Plenković: Sve što se u ovom trenutku događa pripada političkoj odgovornosti predsjednika Karamarka

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Za mene su svi moje kolege moj tim, jer moj je tim HDZ, odgovorio je Plenković na pitanje hoće li biti kakvih promjena u riječkom HDZ-u budući da je predsjednik riječkog ogranka eksplicitno podržao Tomislava Karamarka. Odgovornost za sadašnje probleme u stranci pripisuje bivšem predsjedniku



Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Rijeku i Primorsku-goransku županiju kako bi predstavio svoj program »HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske«.


– Ne samo da predstavljam program, već želim osluhnuti koji su to mogući elementi koji će nam pomoći u popravljanju svega onoga što je do sada napravljeno na način da stranka kvalitetnije funkcionira i da svi budu više uključeni u stranački rad s ciljem ojačavanja unutarstranačke demokracije. Jednako tako, želimo se kvalitetno pripremiti za parlamentarne izbore. Ovo je 18 županijski odbor pred kojim ću predstaviti program, danas ćemo odraditi još dva i zaključiti tu priču u Zagrebu, izjavio je Plenković. On je naglasio da se snaga HDZ-a očituje u snazi županijskih organizacija, pojasnivši da nisu svugdje iste okolnosti i uvjeti.


Poštivanje mandata


– Treba cijeniti napore naših kolega u županijama u kojima HDZ nije toliko jak. Moramo mudro i ravnomjerno raspoređivati snage i davati prioritet našim politikama, te biti kontinuirano na terenu, rekao je Plenković. Što se tiče Primorsko-goranske županije, Plenković je uvjeren da je HDZ tu snažna stranka i da su rezultati u 7. i 8. izbornoj jedinici to pokazivali.




– Bio sam kandidat u 7. izbornoj jedinici, posebno sam identificiran s Gorskim kotarom i Primorjem, imam učestale kontakte, dolazio sam ovdje. Imamo kvalitetne gradonačelnike, ali ima prostora za napredak. Pripremit ćemo se kvalitetno za parlamentarne izbore, ali i za lokalne izbore, najavio je Plenković. Novinare je zanimalo hoće li biti kakvih promjena u riječkom HDZ-u budući da je predsjednik riječkog ogranka eksplicitno podržao Tomislava Karamarka, te hoće li se mijenjati liste za parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici zbog toga što rezultat nije bio sukladan najavama i očekivanjima.


– Što se tiče unutarstranačkih pitanja, poštujem mandat svih mojih kolega, bilo da su ga oni dobili na općem saboru odnosno na izborima na županijskim, gradskim ili općinskim razinama. Isto tako očekujem da će poštivati mandat koji ću vrlo vjerovatno ja dobiti u nedjelju. Strateški prioritet u ovom trenutku je konsolidiranje stranke, kvalitetan izborni program, učinkovit izborni stožer, artikuliranje naših politika, vjerodostojni ljudi koji imaju iskustvo, mladost. Za mene su svi moje kolege moj tim, jer moj je tim HDZ, odgovorio je Plenković.


Na pitanje kako on komentira financiranje HDZ-a ruskim novcem i nije li to čista kontradikcija budući da se HDZ zalaže za pripadnost zapadnoeuropskim demokracijama, Plenković je pojasnio da će odgovarati za poslovanje HDZ-a od kada postane predsjednik.


Načela financiranja


– Vodit ću se s tri temeljna načela – financiranje mora biti zakonito, odluke koje se donose o prihodima ili rashodima moraju biti transparentne i da predsjedništvo kao kolektivno tijelo o tome bude informirano, te da budemo odgovorni. Pazit ćemo od koga u kojemu trenutku i iz kojih razloga primamo kredite ili pozajmice. Stavit ću tu točku. Sve što se u ovom trenutku događa pripada političkoj odgovornosti predsjednika Karamarka. Ja ću odgovarati za budućnost jer sam se zbog budućnosti HDZ-a i Hrvatske kandidirao, zaključio je Plenković. Budući predsjednik HDZ-a jučer je posjetio i Karlovac gdje je također najavio potpuno trasparentno financiranje stranke nakon što preuzme njeno vodstvo.


– Očekujem i od drugih stranaka da objave izvješća o financiranju. Moramo uvoditi nove standarde, rekao je Plenković koji je više puta rekao da nije znao ništa o poslovima sa Zakladom Nova pokoljenja.


Glasnogovornik njegove kampanje, europarlamentarac HDZ-a Davor Ivo Stier, koji se kao član upravnog odbora HDZ-ove Zaklade državnog zavjeta protivio suradnji s Novim pokoljenjem pojasnio je jučer kako je moguće da o tome nije na vrijeme obavijestio Plenkovića, svog kolegu u Europarlamentu.


– O tom sam problemu govorio tamo i gdje je o tome trebalo govoriti – na upravnom vijeću Zaklade hrvatskog državnog zavjeta poštujući tu instituciju, rekao je Stier za naš list. Potpredsjednik stranke Oleg Butković rekao je jučer da da HDZ nije jedina stranka koja je imala donatore i pozajmice, te da bi svoje donatore i pozajmice trebale objaviti i druge stranke.


– Kada sve političke stranke u Hrvatskoj objave donatore i pozajmice koje su radili, pod kojim uvjetima i kojim kamatnim stopama onda ću to komentirati detaljnije. Nije HDZ jedina stranka koja je imala donatore i koja je imala pozajmice, rekao je Butković.


Inače HDZ je u prvoj polovini ove godine od donatora dobio 346.000 kuna što je bitno manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su na ovaj način uprihodili oko milijun kuna. Međutim, i to je više od svih ostalih parlamentarnih stranaka zajedno. Ove je godine HDZ imao 47 donatora dok ih je prošle bilo čak 230. Najveću donaciju, 80.000 kuna, HDZ je dobio od tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. Za njom slijedi Lana Karlovačka tiskara koja je u robi donirala 39.566 kuna, a na trećem je Hadria iz Novalje koja je donirala 29.400 kuna u uslugama. Na popisu HDZ-ovih donatora su i gradonačelnici Karkovca i Novog Marofa Damir Jelić i Siniša Jenkač koji su uplatili 1.000, odnosno 3.500 kuna.