Novi zakon

Od prvog dana travnja na snagu stupa novi zakon koji bi trebao smanjiti pretjeranu noćnu rasvjetu

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU-u koja, od 2012. godine, već ima ovaj zakon, no sad je on dodatno pooštren kako bi »onečišćenje mraka« izvorima umjetne svjetlosti bilo što manje



ZAGREB S prvim danom travnja u primjenu kreće novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji bi trebao smanjiti pretjeranu noćnu rasvjetu, štetnu po životinjski svijet, ali i zdravlje ljudi. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU-u koja, od 2012. godine, već ima ovaj zakon, no sad je on dodatno pooštren kako bi »onečišćenje mraka« javnom rasvjetom i drugim izvorima umjetne svjetlosti – reklamama, svjetlosnim snopovima, dekorativnom rasvjetom na fasadama i sličnim – bilo što manje.


Javna rasvjeta će danju morati biti ugašena, osim u slučaju guste magle, jake kiše ili snijega, bit će zabranjeno, nadalje, rabiti svjetlosne snopove bilo kakve vrste ili oblika usmjerene prema nebu ili prema prirodnom vodnom tijelu, kao i vanjskom rasvjetom rasvjetljavati prozore i/ili vrata zaštićenog, ili stambenog prostora iznad propisanih vrijednosti, koje pravilnikom tek treba odrediti. Zabranjuje se i ugradnja ekološki neprihvatljivih svjetiljki, kao i njihovo postavljanje tako da svijetle u horizont i iznad njega te u prirodna vodna tijela.


Rasvjetljavanje oglasnih ploča, kod dekorativne i krajobrazne rasvjete te rasvjete pročelja objekta, ubuduće neće smjeti izlaziti iz gabarita objekta osvjetljavanja, također kaže zakon. Primjerice, svjetlo kojim se obasjava neki spomenik ili spomenik kulture, neće smjeti zahvaćati i područje oko njih.




Jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb dužne su provesti savjetovanje s javnošću i u roku godine dana izraditi plan rasvjete, u protivnom će biti kažnjeni. Kaznom od 25.000 do 50.000 kuna kaznit će se se i investitora vanjske rasvjete koji ugovori postavljanje svjetiljki i ostalih izvora svjetlosti protivno odredbama zakona, a sa 10.000 do 30.000 kuna kaznit će se i izvođača vanjske rasvjete ako krši zakon.


Kaznom od 25.000 do sto tisuća kuna bit će pak kažnjena pravna osoba – operator vanjske rasvjete koji danju ne ugasi vanjsku rasvjetu, koji rabi svjetlosne snopove bilo kakve vrste ili oblika usmjerene prema nebu, postavlja prejaku rasvjetu koja obasjava i prozore i vrata, ugrađuje ekološki neprihvatljive svjetiljke, ili ih pak postavlja tako da svijetle u horizont i iznad njega. Ista će se kazna plaćati i za dekorativnu i krajobraznu rasvjetu te rasvjetu pročelja objekata izvan gabarita. Gradovi i općine, odnosno operatori vanjske rasvjete dužni su rasvjetu uskladiti sa zakonom u roku od 12 godina.