Vitalni Istrani

‘Ni ča pensati, homo napred’: Kako je Sveti Petar u Šumi postao – mala općina za ugodan život

Slavica Mrkić Modrić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Prvi su u Hrvatskoj 2005. godine uveli porođajne naknade, pomoću sredstava iz EU fondova općinu su učinili mjestom dostojnim življenja čovjeka današnjice, na čelu s načelnikom u šestom mandatu, k tome i volonterom dr. sc. Mariom Bratulićem dobili su i titulu najvitalnije istarske općine 



Sveti Petar u šumi glasi za najvitalniju istarsku općinu, općinu koja nema nezaposlenih, koja je još 2005. prva u Hrvatskoj pokrenula porođajne naknade za svako rođeno dijete, koja ima načelnika volontera u šestom mandatu i koja može služiti kao ogledan primjer svima onima koji misle da se ono što naizgled izgleda kao nemoguće pametnim promišljanjem, s puno truda, rada i odricanja, i isto toliko ljubavi može pretvoriti u moguće.


Lokomotiva cijelog tog procesa je dr. sc. Mario Bratulić, prvi put za načelnika Svetog Petra u šumi izabran 1997. godine, kojem svesrdno u, naglašavamo, volonterskom radu pomaže »ekipa iz mladosti« jer ova supetarska priča počinje davnih godina kad su načelnik i njegovi prijatelji odlučili ne ostati u gradu studiranja već se vratiti kući i krenuti težim putem – putem revitalizacije svog mjesta koje je imalo slavnu prošlost i za koje su vjerovali da ima sve predispozicije za perspektivnu budućnost. Nakon 20 godina to su i dokazali jer Općina Sveti Petra u šumi, sa svih svojih 27 pripadajućih sela i zaselaka u kojima, živi 1070 stanovnika predstavlja malu općinu za ugodan život.


Od nemogućeg do mogućeg 


Kako je općina čiji se proračun vrti oko 3,5 milijuna kuna i čiji prosječni godišnji porezni prihodi ne prelaze 1,5 milijuna kuna uspjela u proteklih dvadeset godina postići tako dobre rezultate, pitamo načelnika Bratulića?




Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



– Zajedničkim radom i pametnim promišljanjem, unatoč stalnim teškoćama do danas smo uspjeli riješiti ono najbitnije za normalan život dostojan čovjeka današnjice. Postigli smo europsku kvalitetu infrastrukture za svako domaćinstvo u općini, s EU sredstvima riješili smo projekt vrtića (60 posto EU sredstava) i trga (82 posto). Kroz IPARD program uredili smo 12 km nerazvrstanih cesta(100%), a i led rasvjetu kroz program energetske učinkovitosti (100 posto). U dječjem smo vrtiću osigurali smještaj za svako dijete, porođajna naknada za svaku novorođenče iznosi 3 tisuće kuna, a za obitelji s troje i više djece 4 tisuće. Stipendiramo sve studente, sufinanciramo nabavku knjiga svim osnovnoškolcima, a od jeseni i produženi boravak u školi za niže razrede, osigurali smo pomoć i svim umirovljenicima, stvorili najbolji kobasičarski sajam u Europi, osigurali zaštitu kulturne baštine, učinili Sv. Petar u šumi prepoznatljivim i nezaobilaznim punktom u kalendaru mnogih kulturnih, tradicijskih i sportskih događanja, te ostvarili poželjnu turističku destinaciju s gotovo 300 kreveta u privatnom smještaju, kaže dr. sc. Bratulić.


Ono što dobrano čuva novčanik Supetaraca je i iznos komunalnog doprinosa koji po kubiku iznosi 12 kuna, a u ostalim sredinama taj se iznos kreće od 100 kuna pa naviše. Bitna stavka ostajanja mladih u Sv. Petru je i to što je kroz prostorno-plansku dokumentaciju riješeno da svaka obitelj ima svoj plac za gradnju kuće. Dakako da svemu tomu pridonosi i mogućnost zapošljavanja, odnosno činjenica da u Sv. Petru tko želi taj i radi – nezaposlenih nema.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Općina je to s mnoštvom uspješnih poduzetnika koji zapošljavaju autohtono stanovništvo i nekoliko većih tvrtki poput Etigraf, Iskop i Valipile.



Dr. sc. Mario Bratulić, rođen je 1965. godine, a od 1997. načelnik je Općine Sv. Petar u šumi. Funkciju obnaša volonterski, a zaposlen je na mjestu direktora Nesne industrije u tvrtki »Valipile«. Doktor je veterinarskih znanosti koji je do sada objavio dvadesetak znanstvenih, stručnih radova i priručnika, otac četvoro djece, te bivši atletičar i zaljubljenik u sport, a danas dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza.



Mnogi na spomen Sv. Petra u šumi prokomentiraju ili ime ili kažu – a, to je ona jedina općina u Istri u kojoj je pobijedio HDZ-e. No, malo njih zna da u općinskom vijeću Sv. Petra sjedi 7 članova HDZ-a, i 4 člana IDS-a ali sve odluke donose jednoglasno iz čega se iščitava da je dobrobit mjesta uvijek na prvom mjestu, sve drugo je manje važno. U prilog izrečenom govori i činjenica da dr. sc. Bratulić na posljednja dva biranja nije imao protukandidata, jer zašto mijenjati tim koji pobjeđuje?


Brojni planovi 


A sa čim se sve taj tim u naredne četiri godine misli uhvatiti u koštac, odnosno kakvi su im planovi?


– Unatoč lošim i nedorečenim poreznim reformama koje umanjuju prihode lokalnim samoupravama odlučnije nego ikad nastavljamo s zacrtanim programom koji u sedam točaka slijedi nedavno donesen PUR općine za razdoblje do 2021. godine, a u tom razdoblju kanimo pokrenuti rekonstrukciju županijskih cesta prema Pazinu i Krajcar brijegu, te rekonstrukciju vodovodne mreže i početak izgradnje kanalizacije kroz IVS. Nastavit ćemo s komunalnim aktivnostima te kroz asfaltiranje općinskih nerazvrstanih cesta, uređenje protupožarnih puteva, rekonstrukcijom vodovodne mreže, novim rasvjetama ulica i objekata nastaviti s postignutim visokim standardom, kaže načelnik.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Adaptacija i uređenje društvenog doma »Malenica« njihov je adut na ovogodišnjem EU natječaju, a ovog ljeta namjeravaju započeti i s pripremom dokumentacije za izgradnju polivalentnog sportskog i zabavnog centra »Plac« koji bi trebao sadržati igralište za mali nogomet, odbojku i košarku, boćalište, prostor za fitnes, dječje igralište, street workout, park, šetnicu… Do jeseni, napominje Bratulić, bit će gotovo i uređenje parkirališta u sklopu trga i to zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva graditeljstva. Uređenje poduzetničkog i turističkog kompleksa »Stara farma« na površini većoj od 30 tisuća četvornih metara u vlasništvu Općine, najznačajniji je projekt za naredno četverogodišnje razdoblje.



U gotovo trideset što sela, što zaselaka Općine Sv. Petar u šumi zabilježeno je stotinjak prezimena među kojima su najstarija i najzastupljenija Banovac, Bratulić, Dajčić, Franjul, Hekić, Jurman, Macuka, Mavrić, Pamić, Srblin, Turčinović, Udovičić i Zgrablić. Da su se stari Supetarci bavili poljoprivredom, a bili i vrsni zidari i majstori, da je 1923. godine osnovano i Društvo za uzgoj duhana, poznate su stvari, a kako je danas u selu Grčeti upitali smo Bernarda Banovca.


– Danas se ljudi bave turizmom. Imaju i blago, ma sve manje. Živi se u skladu s vrimenom, rekao je Banovac.



– Sačuvati i stvoriti nova radna mjesta riješit ćemo kroz opremanje i razvoj industrijsko – obrtničke zone »Škripelj«, a nastavit ćemo i s potporom obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Već ove godine planiramo i početak uređenja, te izgradnju turističkih zona. Nadalje, kroz najavljene izmjene prostornog plana nastojat ćemo ostvariti nove razvojne mogućnosti za supetarske obitelji, najavljuje prvi čovjek Općine.


Skrb o svima 


Dakako da se nastavlja poticajno populacijska politika, financiranje vrtića, sufinanciranje nabavke knjiga osnovnoškolcima, stipendiranje studenata, financijsko potpomaganje rada Udruge mladih, pomaganje socijalno najugroženijim obiteljima, pojedincima i invalidima…


– Uvijek na umu imamo i naše umirovljenike. Njih se na poseban način sjetimo svakog Božića, a kroz projekt »Kardio rekreacija i zdrav život« osigurat ćemo prostor i uvjete za rekreativne i sportske aktivnosti svih Supetaraca, neovisno o životnoj dobi. Nastavljamo i s poticanjem i financiranjem rada sportskih klubova, udruga i sportaša pojedinaca, u želji da im stvorimo uvjete da i dalje ostvaruju dobre rezultate kao i do sada, naglašava Bratulić.


Na upit o gospodarstvu i gospodarskim subjektima tj. njihovoj pomoći Općini Bratulić odgovara:


– Velika su nam pomoć. Primjerice, tvrtka »Valipile« kupila je pogon mesne industrije u stečaju i osigurala radna mjesta za 150 zaposlenika. Potom, Istarski supermarketi, kao novi gospodarski subjekt u Općini, kupili su od »Purisa« u stečaju staru preradu i pretvorili je u pogon za rasijecanje i preradu mesa, te zaposlili 20 radnika. A tu su i supetarski poduzetnici koji zapošljavaju sumještane i svojim radom doprinose razvoju Općine.


Tako o planovima zbori prvi čovjek Općine koja funkcionira sa samo tri uposlenika za čije plaće izdvaja bruto 25 tisuća kuna, svi drugi su tu iz ljubavi tj. volontiraju. Priču iz ove općine pune pozitive završit ćemo njihovim sloganom koji glasi – ni ča pensati, homo napred, za Sveti Petar u šumi!


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Vjerski turizam 


Sv. Petar u šumi ima prekrasan pavlinski samostan i župnu crkvu sv. Petra i Pavla u kojoj se čuva slika čudesne čestohovske Gospe koja je prema starim crkvenim zapisima prosuzila na Badnjak 1721. godine ta mnogima donijela ozdravljenje. Brojni domaći i strani turisti dolaze joj u pohode.


– Naše je mjesto na karti Hrvatske i regije poznato po samostanu, crkvi i kršćanskoj tradiciji te nam je u cilju pokrenuti sakralne projekte poput Supetarskog adventa, uređenja supetarskih kapelica i križeva, te posebnog projekta od međunarodnog značaja, a to je uređenje križnog puta budućeg blaženika oca Danijela Hekića. Dat ćemo i potporu našim pavlinima u razvoju i valorizaciji »sakralnog turizma«, kao što ni naši crkveni zborovi neće ostati bez potpore Općine, obećaje načelnik.


Dakako da neće jer već ovog ljeta Općina će pomoći u organizaciji »Makinače po starinski« i »Maše po starinski«, nacionalne smotre starocrkvenog pučkog pjevanja. »Maša po starinski« slavi 10. jubilarno izdanje na kojem će po starinski pjevati pučki pjevači iz svih djelova Hrvatske i susjednih država gdje žive Hrvati.


S kobasicom u EU


– Želim naglasiti da smo ideju koja je rođena pred više od pet godina oplemenili i u našoj maloj općini stvorili najkvalitetniji sajam kobasica u Europi. »S kobasicom u EU«, manifestacija je koja je u ovom kratkom razdoblju koliko se održava dobila potporu i podršku većine hrvatskih županija, grada Zagreba, Ministarstva poljoprivrede, Sabora i vlade RH, a istarska joj je županija kroz generalno pokroviteljstvo osigurala i trajnu financijsku potporu za razvoj.



General pavlinskog reda, čovjek koji je proširio zagrebačko sjemenište i omogućio Isusovcima da osnuju gimnaziju 16007. godine, kao preteču Zagrebačkog sveučilišta i Sveučilišne knjižnice je Supetarac Šimun Bratulić, rođen 1550. godine u selu Glavici. Josip Bratulić (1818 – 1894) svećenik i kulturni radnik bio je vatreni ilirac i prijateljevao s dr. Antom Starčevićem. Potom Liberat Sloković, narodnjak i supetarski župnik, pa dr. Josip Turčinović, svećenik, teolog i nakladnik, pa dr. Josip Bratulić, jezikoslovac…, svi su oni rođeni u Svetom Petru u šumi.



Naš je sajam postao i nacionalna smotra, i glavno natjecanje proizvođača kobasica iz RH i regije u više kategorija na kojem sudjeluju najbolji proizvođači, a titule šampiona vrijedne su i cijenjene u redovima proizvođača kao i olimpijske medalje u redovima sportaša. Danas naš projekt podupire 15 nacionalnih i međunarodnih partnera iz sedam država srednje Europe. Koristim prigodu da zahvalim Udrugi Gustus čiji su članovi u ocjenjivačkom sudu, priča Bratulić u manifestaciji koja se odvija u ožujku i za svog trajanja do deset puta poveća broj ljudstva u Općini.


Turistički boom


– Zadnjih godina naša Općina bilježi odlične turističke rezultate i najveće povećanje broja noćenja na području središnje Istre. Lanjske je godine ostvareno 20.285 noćenja ili 32 posto više u odnosu na 2015. godinu, a bilo je registrirano 273 kreveta. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine ove godine bilježimo nove rekorde tako da je u razdoblju od siječnja do danas zabilježeno povećanje dolaska za 38 posto i noćenja za 53 posto ili u brojkama 5.096 noćenja. Gosti iz Njemačke i Austrije sačinjavaju udio od 70 posto od ukupnog broja turista, a trenutno je na području Općine registrirano 285 kreveta u 50-ak vila s bazenima. Općina ima i više agroturizama, saznajemo od načelnika Bratulića.