Pobunila se i struka protiv golf terena

“Ne” golfu na Srđu: Arhitekti, urbanisti i aktivisti podnijeli tužbu protiv Ministarstva okoliša

Vanja Vesić

U procjeni štetnih posljedica iz same studije izbačeni su stavci o turističkim naseljima Bosanka Sjever i Jug. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da se uzelo u obzir utjecaj na preko 400 apartmana, trguje se zdravljem građana - rekao je Enes Ćerimagić



Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Zelena akcija i inicijativa “Srđ je naš” predali su u petak Upravnom sudu RH tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog plasiranja laži i obmana u javnost kako bi progurali projekt golfa i betonizacije na platou Srđa u Dubrovniku te ga prikazali urbanistički i ekološki prihvatljivim. Krovna udruga arhitekata i urbanista uz nevladin ekološki sektor osudili su na konferenciji za medije u Splitu ovakvo ponašanje resornog ministarstva i tendenciju pogodovanja krupnom kapitalu. 


– U Studiji utjecaja na okoliš tendeciozno se manipulira podacima, kako bi se zahvat u okoliš prikazao prihvatljivim. Tako su u procjeni štetnih posljedica iz same studije izbačeni stavci o turističkim naseljima Bosanka Sjever i Jug, dok su ista stavljena u procjenu ekonomskih koristi za lokalnu zajednicu, pa se na taj način manipulira veličinom obuhvata zahvata. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da se uzelo u obzir utjecaj preko 400 apartmana trguje se zdravljem građana. Iako Zakon o igralištima za golf više nije na snazi, pokušava se izgraditi 27,9 hektara sa 240 vila i jednim hotelom u obuhvatu golf igrališta, i to u rekreacijskoj zoni, u kojoj se po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji mogu raditi samo objekti za potrebe rekreacijske namjene – upozorio je Enes Ćerimagić, pravni stručnjak Zelene akcije.


Marko Ercegović iz inicijative “Srđ je naš” upozorava da je “golf resort” na Srđu obična podvala: 




– To je  trojanski konj, kojim se žele prevariti građane Dubrovnika, kako bi pristali na devastaciju i parazitsku okupaciju posljednjeg većeg neizgrađenog prostora u gradu. Koristi za građane i grad nisu dokazane, a postoje mnogi skriveni troškovi za infrastrukturu. Veći dio područja je u vlasništvu građana i postavlja se pitanje njihovog prava odlučivanja – kazao je Ercegović pozvavši građane da u nedjelju 28. travnja na referendumu o projektu apartmanizacije Srđa glasaju protiv predviđenog Urbanističkog plana uređenja(UPU).


Predsjednik UHA-a Hrvoje Hrabak napomenuo je kako je “golf resort” na platou Srđa izuzetno veliki zahvat u prostoru, koji se prostire na čak 330 hektara od kojih su 47,93 hektara namijenjena izgradnji vila i apartmana, uglavnom za nekretninski biznis.


– Procjena utjecaja takvog zahvata na grad Dubrovnik, u urbanističkom smislu, nije kvalitetno napravljena. Pri procjeni utjecaja na okoliš uopće nisu vrednovani programski parametri plana. Naime, raspravljani prijedlog UPU-a, za planom višeg reda definiranih 1200 ležajeva, nudi izgrađenu bruto površinu višestruko veću od bilo kojeg prostornog standarda, prosječno čak 160 četvornih metara po jednom ležaju u vilama. Kako ne postoje daljnja ograničenja pri etažiranju i parcelaciji ovog prostora, nekretninski će biznis ovaj planirani volumen zasigurno napučiti i do četiri puta većim stambenim kapacitetom – upozorio je Hrabak smatrajući da će realizacija takvog plana srozati kvalitetu lokacije, opteretiti sve dubrovačke infrastrukturne sustave, što, indikativno, nije navedeno u ocjeni utjecaja na okoliš. Slučaj je paradigmatski za sve buduće projekte u posebno osjetljivom jadranskom području, naglasio je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.