Ne želi povući zakon o doprinosima

NA TANKOM LEDU Mirando Mrsić pred isključenjem iz SDP-a

Tihana Tomičić

Odmah na prvoj sjednici Predsjedništva SDP-a nakon prošlotjedne konvencije na kojoj je jedan od najglasnijih kritičara, Mirando Mrsić, ponovo progovorio o tome da se SDP-ovci moraju »osvijestiti i dovesti do promjena«, Mrsić je doživio atak na sebe i pitanje je hoće li se sadašnja situacija moći riješiti na bilo koji način osim isključivanjem Mrsića iz stranke.Naime, nakon sjednice Predsjedništva član Predsjedništva Franko Vidović potvrdio je kako će zastupnik Mirando Mrsić morati iz saborske procedure povući svoj prijedlog Zakona o doprinosima, jer ga je Predsjedništvo jednoglasno odbilo temeljem zaključaka akcijske radne grupe, koja se zalaže za drugačije rješenje. I predsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk je jučer to potvrdio, kazavši da će klub zastupnika uputiti svoj prijedlog koji će se donekle razlikovati od Mrsićeva i kojim će se ići na manje opterećenje poslodavaca.

Površnost u stranci


Međutim, Mrsić odbija povući svoj zakon te je, nakon izjave za naš list u četvrtak navečer, i na Facebooku napisao: – Ova odluka Predsjedništva potvrđuje ne samo površnost vodećih ljudi u SDP-u pri donošenju odluka, već i činjenicu da je SDP krenuo tragom političkog pragmatizma.

Interesantno je da su se Predsjedništvo SDP-a, Vlada i HDZ po svojim politikama našli na istom tragu kada je riječ o ovom pitanju. Očito je da ovo vodstvo ne zna biti jasna alternativa HDZ-u. Moj posao saborskog zastupnika je da predlažem rješenja koja će pomoći građanima, a ovaj zakon je upravo to. Njime se u djelo provodi politika koju je programom usvojila konvencija. Moja je zadaća kao SDP-ovca socijaldemokratske politike provesti u djelo i nikada od toga neću odustati. Zbog svih onih koji traže sigurnost radnog mjesta i bolje uvjete neću povući zakon – napisao je Mrsić.


Mrsićev prijedlog, međutim, najprije su potpisala čak 22 člana SDP-ova kluba, a onda je Predsjedništvo ipak donijelo drugačiji zaključak. Jedan od onih koji su tekst najprije podržali, a onda odbili, jest i član Predsjedništva Franko Vidović, koji nam je jučer rekao: »Ja sam to učinio iz kolegijalnosti prema Mrsiću, ali to je tema kojom se inače ne bavim, pa kad sam čuo argumente akcijske radne grupe, podržao sam stav većine u Predsjedništvu«.


Na pitanje kakve sankcije Mrsić sada može očekivati jer se protivi stavu Predsjedništva, Vidović kaže:– Ako odbije povući svoj prijedlog zakona, kolega Mrsić praktički će pokazati da ne poštuje stranačke politike, a jasno je da tada mora snositi neke sankcije. One mogu biti razne, ali s obzirom na to da Mrsić već ima opomenu od ranije, možda to može biti i najstroža sankcija. Ja se nadam da do toga ipak neće doći, rekao nam je Vidović, no jasno je da se u vrhu stranke razmatra i ta opcija. S druge strane, ima i onih koji kažu da klub idućeg tjedna treba glasati o tome koji porijedlog podržati, a da isključivanje ne dolazi u obzir jer lomi stranku nepotrebno. Komentirajući u Rijeci slučaj Mrsić, Željko Jovanović je stao u njegovu obranu kao jedan od potpisnika njegovog prijedloga zakona.– Potpisnik sam tog prijedloga, i nisam promijenio svoje mišljenje. Ne vidim zašto bi Mrsić trebao povući svoj prijedlog koji je socijaldemokratski i na korist radnika jer govori o poticanju zapošljavanja na neodređeno. Rasterećenje kapitalista na uštrb radnika liberalna je politika, a ne socijaldemokratska, i zato podržavam Mrsićev prijedlog – rekao je Jovanović.

Pojedinačni slučaj


Na Mrsićevu žalost, teško je očekivati da bi veći broj zastupnika otišao za njim ako ga se isključi – većina antibernardićevaca smatra da jedan zakon i jedan pojedinačni slučaj nisu dovoljno »teški« da bi se napuštalo partiju. »Kad na dnevnom redu bude kandidatura Zorana Milanovića, tada ćemo vidjeti«, kažu nam. No, svakako ostaje činjenica da bi najglasniji kritičar Davora Bernardića uskoro mogao biti – isključen.


Dakle, ili kao izvorni tekst, ili ništa. Ali dio zastupnika SDP-a jučer nam je rekao da neće poštovati tu odluku Predsjedništva, odnosno da će svakako glasati za Istanbulsku konvenciju.– Naravno da ćemo glasati za. Ograde koje HDZ planira napisati su posve logične, radi se o odgodi financijskog dijela obveza koje država ima, i to nije nikakva ideološka ograda. Zato ću glasati za Istanbulsku konvenciju, jer se otpočetka zalažem za nju – rekao nam je jučer jedan od zastupnika SDP-a, koji je međutim želio ostati neimenovan u strahu da se ne nađe u istoj poziciji kao Mirando Mrsić.

– Tko ima problem, neka samo glasa za SDP-ov prijedlog. Mi smo svoj prijedlog oko Konvencije podnijeli, i to rješava sve dileme – kaže pak šef kluba Arsen Bauk.