U Lici bez Starta

Ministarstvo uprave reagiralo na Daliju Orešković: Evo kronologije o njezinom Startu

P. N.

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović



Ministarstvo uprave reagiralo je na izjave Dalije Orešković, predsjednice novoosnovane stranke Start, povodom nemogućnosti sudjelovanja nove političke opcije na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Podsjetimo, Dalija Orešković između ostalog je rekla da je znala da će joj odbiti listu, ali željeli su, ustvrdila je, poslati poruku.


Jučer je pak rekla: “Vlada je maksimalno skratila sve moguće procedure kako bi onima koji žele sudjelovati u izborima onemogućila da njih izađu. Start je registriran 14.2. i mi smo mogli izaći na te izbore kao nezavisna lista. Krenuli smo u prikupljanje potpisa, ali smo shvatili da ljudi reagiraju na nas. Ličko-senjska županija je županija u kojoj građani žive u strahu, u kojoj vlada beznađe, koja tone i čiji stanovnici bježe glavom bez obzira.”


U reakciji Ministarstva uprave: “Predmetna odluka o raspisivanju izbora nije propis da bi trebala stupiti na snagu osmoga dana od dana objave, već se samom Odlukom definira i njeno stupanje na snagu, što nije neuobičajena praksa. Kao primjer možemo navesti slijedeće odluke o raspisivanju prijevremenih izbora koje su također stupile na snagu danom donošenja: Odluka o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor, Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Vrgorca i gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika Grada Vrgorca od 5. svibnja 2016. (…).”




Glede postupka registracije stranke START – Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti, Ministarstvo uprave je navelo ovu kronologiju:


“- Prema dostavljenom Zapisniku sa osnivačke skupštine političke stranke, ista je održana 26. siječnja 2019. godine,


– zahtjev za registraciju stranke START podnesen je Ministarstvu uprave 8. veljače 2019. godine (dan nakon Odluke Vlade o raspisivanju Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor),


– sukladno Zakonu o političkim strankama rok za donošenje rješenja o zahtjevu za upis u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske je 30 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis,


– rješenje o upisu stranke doneseno je 14. veljače 2019., a uz ovjereni statut i potvrdu o OIB-u predstavnici stranke START preuzeli su ga 19. veljače 2019. godine u prostorijama Ministarstva uprave.”


– Zakonom o lokalnim izborima propisano je da pravo predlaganja kandidacijskih lista i kandidata imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Također, isti Zakon omogućava mogućnost izlaska na izbore i s listom grupe birača (nezavisnom listom) koje prikupe potreban broj potpisa birača koji podržavaju listu za izbore članova predstavničkih tijela. Ukoliko se radilo o kandidaturi za članove županijske skupštine Ličko-senjske županije za pravovaljanost prijedloga kandidacijske liste potrebno je 600 potpisa birača koji predlažu listu, s obzirom da Ličko-senjska županija ima više od 35.000, a manje od 60.000 stanovnika, navode iz Ministarstva uprave.