Bujica mržnje

MRŽNJA U ETERU: U “Bujici” smo čuli da ‘crnčuge i arapčuge siluju i teroriziraju po svijetu’

P. N.

foto: arhiva Nacional / Novi list

foto: arhiva Nacional / Novi list

– Predmet o kojem nas obavještavate već je u službenoj proceduri. Vijeće će na svojoj sjednici o tome raspravljati i donijeti odluku o kojoj ćete biti obaviješteni – priopćila nam je Sanja Pančić, savjetnica ravnatelja za odnose s javnošću i međunarodnu suradnju.U emisiji Bujica mogle su se u ponedjeljak navečer čuti stvari kakve se ne pamte u televizijskom eteru. Tema je bila Marakeški sporazum, a jedan od gostiju, Zoran Grgić, nekad član Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, govorio je da »crnčuge i arapčuge siluju, ubijaju i teroriziraju po svijetu«.


Velimir Bujanec je koju minutu prije te Grgićeve izjave ustvrdio da u Njemačkoj »divljaci koji su došli s istoka siluju«, ali da tamošnji mediji o tome ne izvještavaju, no na ovakav je rasistički istup ipak reagirao. Upozorio je Grgića da ne smije u emisiji vrijeđati na rasnoj osnovi.


»To nije rasna osnova, to su teroristi i kriminalci«, odgovorio mu je Grgić, a Bujanec mu je ponovio da »u ovoj emisiji nema rasnog vrijeđanja«. »Ni nema ga, ja nisam ništa rekao«, uzvratio je Grgić. Nešto kasnije, on je iznio i teoriju da su »oni koji dolaze iz mediteranskog, saharskog i subsaharskog područja, uglavnom zaraženi sidom i hepatitisom, a jako puno ih ima i tuberkolozu«.
Apelirao je na gledatelje da uopće ne kontaktiraju s migrantima, jer »oni namjerno šire sidu na ljude oko sebe«. Upitali smo Vijeće za elektroničke medije je li im išta problematično u navedenim Grgićevim riječima i odgovor nam je brzo stigao. Emisiju će pomno pregledati.


– Predmet o kojem nas obavještavate već je u službenoj proceduri. Vijeće će na svojoj sjednici o tome raspravljati i donijeti odluku o kojoj ćete biti obaviješteni – priopćila nam je Sanja Pančić, savjetnica ravnatelja za odnose s javnošću i međunarodnu suradnju.


Bujanec, pak, smatra da je učinio sve što je trebalo.


– Grgić je iznio neke stavove i upotrijebio neke izraze koji su neprimjereni i uredništvu emisije i meni osobno neprihvatljivi. Kako je sve išlo uživo, to je bilo nemoguće spriječiti, ali sam se u dva navrata ogradio od izrečenog, a režija je emitirala i krol u kojem se navodi da izrečeni stavovi nisu stavovi Z1 televizije – rekao nam je Bujanec.