Reakcija psihologinje

Krizmanić: Neka se država srami, to je barbarska mjera

Bojana Mrvoš Pavić

To je barbarska mjera – u isti koš, na tzv. stup srama, koji će sram izazvati samo kod onih koji se sramiti ne trebaju – stavljati one kojima se godinama neplaćanje poreza opravdavalo, čak im se i savjetovalo da ne plaćaju, i one koji nisu plaćali jer se plaćalo nije ni njima!, komentar je psihologinje Mirjane Krizmanić



ZAGREB »To je barbarska mjera – u isti koš, na tzv. stup srama, koji će sram izazvati samo kod onih koji se sramiti ne trebaju – stavljati one kojima se godinama neplaćanje poreza opravdavalo, čak im se i savjetovalo da ne plaćaju, i one koji nisu plaćali jer se plaćalo nije ni njima!«, komentar je psihologinje Mirjane Krizmanić.


»Sramiti bi se trebala država, koja je, godinama, dopuštala da se nekome nagomilavaju, do milijunskih iznosa, porezna dugovanja. Što su radili zaposlenici Porezne uprave, kad je jasno da svatko svoje porezne račune mora podmiriti svake godine?! U normalnoj državi do toga ne bi moglo doći, no kod nas je, očito, mnogima poručivano da porez zanemaruju, jer će se već nekako srediti, valjda nestati«, ističe psihologinja, dodajući kako neće biti srama kod onih koji duguju milijunske iznose. Da imaju srama, zaključuje, odavno bi podmirili svoje dugove.


  »Sramit će se, međutim, mali obrtnici, stjerani u kut, koji su pošteno obavili svoj posao, ali im on nikad nije plaćen. Ipak, oni su strpani u isti koš s onima koji duguju milijune jer su bahati. Nažalost, u Hrvatskoj je uobičajeno da se ljudi srame kad su pošteni, a djeca se prema takvim, poštenim roditeljima, odnose s prezirom, priželjkujući da i njihovi roditelji, pa kako god, budu puni para«, ističe Krizmanić.