Neočekivani rasplet

Klub zastupnika Mosta odrekao se Marka Vučetića

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisnost sam demonstrirao i nastavit ću je demonstrirati, jer moja nezavisnost nije bila vezana, niti će biti vezana uz stranku, neovisno kako se ona zvala, pa i stranka Most, poručio je Vučetić, koji je i inače poznat po diskursu koji odudara od standardnog govora politička arene



ZAGREB  Klub zastupnika Mosta odrekao se Marka Vučetića i jučer su izvijestili Sabor da ga više ne smatraju svojim članom.Premda je Vučetić već nekoliko mjeseci distanciran od Kluba Mosta, ovo ipak predstavlja neočekivani rasplet.


Vučetić je putem Facebooka izrazio čuđenje što je Most poslao u Sabor dopis da on više nije njihov zastupnik, a da ga prethodno o tome nisu informirali.


“Most se toliko udaljio od nezavisnih da više nije moguća niti pristojna komunikacija. Znam da hrabrosti imaju, stalno o njoj govore u kontroliranim uvjetima Sabora i konferencijama za medije. Već sam rekao da je moj zadatak demonstrirati nezavisnost, a da je teret dokazivanja otvorenosti prema nezavisnima na stranačkom Mostu. Nezavisnost sam demonstrirao i nastavit ću je demonstrirati, jer moja nezavisnost nije bila vezana, niti će biti vezana uz stranku, neovisno kako se ona zvala, pa i stranka Most”, poručio je Vučetić, koji je i inače poznat po diskursu koji odudara od standardnog govora politička arene.




U Mostu tvrde da se njihov politički tajnik Nikola Grmoja u subotu sastao s Vučetićem kako bi ispitao mogućnost daljnje suradnje i da su u stranci na temelju tog razgovora zaključili da ona više nije moguća.


“Vućetić već dulje praktično ne sudjeluje u radu Kluba Mosta i, po svemu sudeći, ima neke druge opcije. Povezao se s Mirandom Mrsićem i, kako smo shvatili, radit će s njim na formiranju nove lijeve inicijative u Saboru. Osim toga, Vučetić je sve činio kako bi u Zadru opstruirao lokalnu koaliciju što smo je sklopili s tamošnjom Akcijom mladih. Stoga više nisu postojali uvjeti za suradnju s njim”, rekao nam je večeras visoki dužnosnik Mosta.


Tako je ovaj Klub sada spao na 13 zastupnika, koliko ih je na posljednjim izborima i ušlo u Sabor s liste Mosta. U međuvremenu su im pristupila dvojica, Hrvoje Runtić i Tomislav Žagar, ali ih je i napustio Vlaho Orepić, a sada su i sami izbacili Vučetića.


Potpredsjednica Kluba Ivana Ninčević-Lesardić izjavila je za N1 televiziju da je šokirana Vučetićevim isključenjem, budući da ništa nije znala o tome. Nije, naime, mogla doći na subotnju sjednicu Kluba na kojoj je  Most raskrstio s Vučetićem.


“Činjenica je da je Ivana od svih nas bila nekako najbliža s Vučetićem, ali neće s njom biti problema”, uvjeren je naš sugovornik iz Mosta.