Američki veleposlanik o Hrvatskoj

Kenneth Merten: Hrvatski državni sektor sputava razvoj privatnog

Branko Podgornik

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Hrvatska spada među pet zemalja u Europi s najvišim udjelom državne imovine, koji iznosi 68 posto BDP-a. Dok su privatna poduzeća od 2008. do 2013. izgubila više od 150 tisuća radnih mjesta, javni je sektor istodobno povećao njihov broj, uočio je veleposlanikZAGREB  Hrvatska bi trebala više napraviti za privlačenje visokokvalitetnih stranih investicija, te omogućiti privatnom sektoru da preuzme ključnu ulogu u ubrzanju gospodarskog rasta zemlje, preporučio je jučer američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten, koji se nalazi pri kraju trogodišnjeg mandata.


 Kaže da mu je drago što Hrvatska postupno izlazi iz recesije. No, upozorio je da su očekivane stope gospodarskog rasta »vrlo niske« i nisu dovoljne za smanjivanje nezaposlenosti i velikih proračunskih manjkova.– Po mišljenju SAD-a, Hrvatska je uspješna priča i točka. Ponosni smo što vas možemo nazivati saveznicima i prijateljima, a ulazak Hrvatske u NATO i EU doživjeli smo kao vaš povratak kući, rekao je Merten. No, da bi Hrvatska ostvarila svoj puni potencijal, trebala bi, prema riječima američkog veleposlanika, stvoriti i pretpostavke za brži gospodarski rast.

  – Najveća prijetnja s kojom se Hrvatska suočava jest nedostatak gospodarskog rasta i ekonomskih prilika, istaknuo je Merten na poslovnom ručku članova Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.


Pohvalio je Vladu jer je donijela zakon o strateškim investicijama, zakon o ugljikovodicima te osnovala Agenciju za investicije i konkurentnost. No, za poboljšanje poslovne klime trebaju dodatni napori, smatra Merten koji je kao primjere izdvojio Poljsku, Slovačku i Litvu.


Kao osobiti problem veleposlanik vidi golemi javni sektor koji ograničava razvoj privatnog sektora. Javni sektor, s poduzećima koja ga opskrbljuju, danas zapošljava većinu Hrvata.


Hrvatska spada među pet zemalja u Europi s najvišim udjelom državne imovine, koji iznosi 68 posto BDP-a. Dok su privatna poduzeća od 2008. do 2013. izgubila više od 150 tisuća radnih mjesta, javni je sektor istodobno povećao njihov broj, uočio je veleposlanik.


 – Mnogi su mislili da će Hrvatska ulaskom u EU stvoriti veći poticaj za reforme državnog sektora. Nažalost, to se ne događa, a državne tvrke nastavljaju istiskivati privatni sektor, čime ozbiljno ograničavaju ukupnu sposobnost zemlje za rast i izazak iz recesije, procijenio je Merten.