Obrazovni sustav daleko od zahtjeva tržišta

Josipović: Hrvatska je podobrazovana, a rezultati Bolonjske reforme nisu dobri

Hina

Mi smo naše četvorogodišnje studijske programe prepjevali na petogodišnje programe, umjesto da smo studij sa četiri godine smanjili na tri godine



SINJ – Predsjednik Republike Ivo Josipović upozorio je kako je Hrvatsko društvo podobrazovano, te da rezultati Bolonjske reforme nisu dobri.


»Statistike govore da smo mi podobrazovano društvo, nemamo dovoljno visokoobrazovanih (stručnjaka), nemamo dovoljno doktora znanosti, a znanja koja stječemo nisu u funkciji ostvarivanja tržišnih zahtjeva«, istaknuo je Josipović večeras u Sinju, u svojem predavanju na temu »Znanost i obrazovanje-temelj razvoja moderne Hrvatske« koje je prethodilo svečanom otvaranju 5. Festivala znanosti u tom gradu.


Ocijenio je da Bolonjske reforme »u velikoj mjeri nisu ostvarene«, a taj »relativni neuspjeh« nije vezan za političke opcije jer je Bolonjski proces prihvaćen kao nacionalni projekt, ali »rezultati nisu dobri«.




»Mi smo naše četvorogodišnje studijske programe prepjevali na petogodišnje programe, umjesto da smo studij sa četiri godine smanjili na tri godine. To je efekat koji je kod nas proizveden Bolonjskim procesom«, kazao je Josipović.


Upozorio je da kao država imamo ozbiljan problem kada govorimo o istraživanjima i potrebama tržišta rada


»Nisam vidio nijednu studiju koja bi predviđala što će se u Hrvatskoj dogodti na tržištu rada u idućih pet ili deset godina, a takva predviđanja su iznimno važna radi prilagođavanja obrazovanja potrebama tržišta rada«, istaknuo je Jospipović.


Rekao je da zbog nedostatka takvih predviđanja nama godišnje nedostaje 500 magistara farmacije, a do 2020. godine trebat će nam 5.000 programera, ali se sustav ne prilagođava takvim potrebama.


Josipović je upozorio i na veliku nezaposlenost, osobito među mladim obrazovanim stručnjacima.


»Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj čak 37 posto su mladi ljudi između 20 i 34 godine, a ako uzmemo životnu dob do 40 godina onda oni čine 50 posto nezapslenosti a to su najobrazovanije generacije, i to su dramatični podaci«, rekao je predsjednik Josipović.


Nakon predavanja uslijedila su pitanja nazočnih, a jedno se odnosilo na krivotvorenje diploma.


Predsjednik Josipović je odgovorio kako sustav visokog obrazovanja nije imun na korupciju te da to treba biti podtvrgnuto istrazi.»Štancanje falš diploma nije prihvatljivo«, naglasio je.

Na predavanju se dogodio i verbalni incident. Jedan od posjetitelja obratio se predsjedniku Josipoviću provokativnom konstatacijom kako je »hrabar čovjek« jer se nalazi u zemlji gdje je »ustaška guja«, te mu spočitnuvši nagradu koju je dobio 2010. od banjalučkih »Nezavisnih novina« za »Osobu godine«.


Prvobitno nitko nije odgovorio na te primjedbe izrečenu u okviru pitanja nazočnih, ali nakon desetak minuta, isti se posjetitelj ponovno javio za riječ i obratio se predsjedniku Josipoviću riječima – kako mu nije odgovorio.


»Da, svakoj zmiji treba stati na vrat«, uzvratio mu je predsjednik Josipović s govornice u Gradskom kinu u Sinju.