Hrvatsko-ruski odnosi

Jandroković: Odluka o protjerivanju ruskog diplomata utemeljena na članstvu u EU

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

„Kao što znate, povučen je veleposlanik EU iz Moskve, a danas su i zemlje članice donijele određene odluke. Hrvatska je odlučila da jedan ruski diplomat mora napustiti Hrvatsku. To je mjera kojom pokazujemo solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a“, rekao je Jandroković. Hrvatska vodi računa i o tome da je Rusija važan čimbenik međunarodnih odnosa, da s Rusijom imamo intenzivne gospodarske odnose i raspravljamo o temama važnim za jugoistok Europe, dodao je.VINKOVCI – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponendjeljak da je odluka o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomata personom non grata mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a.


„To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji“, podsjetio je Jandroković. Informacije povezuju taj nesretan događaj s djelovanjem Rusije pa je tada odlučeno da se ide s određenim protumjerama, rekao je.


„Kao što znate, povučen je veleposlanik EU iz Moskve, a danas su i zemlje članice donijele određene odluke. Hrvatska je odlučila da jedan ruski diplomat mora napustiti Hrvatsku. To je mjera kojom pokazujemo solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a“, rekao je Jandroković. Hrvatska vodi računa i o tome da je Rusija važan čimbenik međunarodnih odnosa, da s Rusijom imamo intenzivne gospodarske odnose i raspravljamo o temama važnim za jugoistok Europe, dodao je.
„Odluka je utemeljena u našem članstvu u EU ali isto tako je i duboko promišljena kada su u pitanu naši odnosi s Rusijom“, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.


Na novinarsko pitanje je li poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku bila preuranjena, Jandroković je naglasio da je poziv upućen kada i čestitka predsjednik Putinu nakon izbora, a s obzirom na njihov odnos i susrete koji su se događali prije spoznaja sa sastanka Europskog vijeća.


„Danas smo održali sastanak, razgovarat ćemo i dalje i donositi onakve odluke za koje procijenimo da su u interes Republike Hrvatske“, rekao je Jandroković večeras u Vinkovcima.


Jandorković, koji je glavni tajnik HDZ-a, u Vinkovcima je o aktualnoj političkoj situaciji i politikama Vlade i Sabora razgovarao s članovima Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnicima i načelnicima iz redova HDZ-a te predsjednicima gradskih i općinskih organizacija stranke.