Kaptol protiv građana

Istraživanje GfK otkriva: Čak 77 posto stanovnika Savice protiv gradnje crkve u parku

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

rujnu su stoga stanovnici Savice organizirali i mirni prosvjed, na što je crkva odgovorila održavajući misu na otvorenom, na kojoj su vjernici molili za gradnju crkve. Na prosvjedu protiv gradnje crkve bilo je više od dvije tisuće građana, dok je na misu na otvorenom stiglo nekoliko stotina vjernika.



Agencija GfK provela je sitraživanje među stzanovnicima zagrebačke četvrti Savica, želeći utvrditi njihov stav o gradnji crkve u njihovom naselju, odnosno o gradnji crkve u parku na Savici. Rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 200 ispitanika pokazali su da stanovnici Savice žele crkvu u kvartu, ali ne pristaju da ona bude izzgrađena u parku, tamo gdje je Kaptol, uz podršku gradonačelnika Milana Bandića, namjerava izgraditi.


Čak 77 posto ispitanih građana protivi se gradnji crkve u parku. Osamdeset posto ispitanih građana želi da crkva bude izgrađena, ali na nekoj drugoj lokaciji u kvartu. Svi ispitanici, pokazalo je istraživanje, vrlo često koriste zelenu površinu na kojoj Bandić i Kaptol žele graditi.


Podsjetimo, gradnja crkve u parku na Savici ideja je stara nekoliko godina, a ponovno je aktualizirana ove godine, kad je Kaptol objavio da je Grad dao lokacijsku dozvolu za gradnju.




U rujnu su stoga stanovnici Savice organizirali i mirni prosvjed, na što je crkva odgovorila održavajući misu na otvorenom, na kojoj su vjernici molili za gradnju crkve. Na prosvjedu protiv gradnje crkve bilo je više od dvije tisuće građana, dok je na misu na otvorenom stiglo nekoliko stotina vjernika.


U samom kvartu ima dovoljnoi mjesta za izgradnju crkve i mimo centralnog kvartovskog parka, ali crkva za sada ne pristaje da promijeni svoje planove. Stanovnici Savice vjeruju da će uspjeti sačuvati park, dok je Kaptol već predstavio planove crkvenog kompleksa, koji zauzima površinu približnu onoj koju zauzima hotel Esplanade u centru grada.