Osnovan organizacijski odbor

Inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ traži raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« osnovala je organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK) te pozvala građane da im se od 13. do 27. svibnja odazovu i pomognu da prikupe 400 000 potpisa potrebnih za raspisivanje referendumaZAGREB Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« osnovala je organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK) te pozvala građane da im se od 13. do 27. svibnja odazovu i pomognu da prikupe 400 000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.


Članovi inicijative u subotu su se okupili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te poručili da Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji promiče rodnu teoriju koja zbunjujuće i pogubno utječe na hrvatsko društvo.


Među transparentima koje su ispisali bili su i »Pobjeđuje moralna i znanstvena Hrvatska« i »spol = rod«.
Koordinatorica inicijative Kristina Pavlović odbacila je sumnje u ustavnost otkazivanja Istanbulske konvencije na temelju volje naroda te navela primjer Brexita.


»Primjer Brexita pokazuje da je netočna tvrdnja onih koji govore da se međudržavni ugovor ne može otkazati na temelju volje naroda izrečene na referendumu«, rekla je.


Ustvrdila je da je mogućnost otkazivanja Istanbulske konvencije predviđena u samoj konvenciji, ali i dodala da se u javnim istupima nastoji obeshrabriti građane koji bi izašli na referendum.


»Pokušava se obeshrabriti one koji vjeruju u demokraciju, vjeruju da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu«, dodala je Pavlović.


Građanska inicijativa »Hrvatska protiv Istanbulske konvencije«, koja je organizirala prosvjedne skupove u Zagrebu i Splitu, priključila se referendumskoj inicijativi.


»U situaciji kad je saborskim zastupnicima važnije mišljenje šefa stranke od mišljenja naroda, narod mora dići svoj glas na referendumu«, poručila je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.


Umirovljeni general Željko Sačić pozvao je i branitelje da se odazovu na taj poziv i dignu glas protiv Istanbulske konvencije.


»Bit će pokušaja stvaranja pomutnje, skretanja u druge teme i pokušaja destrukcije, no, mi čvrsto trebamo držati fokus na onome što nas je proteklih nekoliko mjeseci ujedinilo, a to je protivljenje Istanbulskoj konvenciji«, istaknuo je Sačić te podsjetio kako su upravo branitelji i udruga udovica hrvatskih branitelja pokrenuli građansku inicijativu »Hrvatska protiv Istanbulske konvencije«.


»Mi kao pokretači te inicijative imamo odgovornost prema velikom broju ljudi koji su došli na skupove u Zagrebu i Splitu. Oni žele srušiti IK i mi ćemo im to omogućiti«, rekao je Sačić.


Sačić smatra da je glas ‘protiv’ glas za samostalnost Hrvatske i temeljne nacionalne vrijednosti.


Iz Građanske inicijative »Istina o Istanbulskoj« poručili su kako im se pridružio velik broj volontera za pomoć oko prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju IK-a.


Izrazili su nadu da će prikupiti bar deset posto glasova, od ukupnog broja birača, koji su im potrebni da se raspiše referendum.