Gubitnik proračuna i gospodarstvo: Tvrtkama za jačanje konkurentnosti 600 milijuna kuna manje

Jagoda Marić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Vlada je ipak povećala novac za jačanje malog i srednjeg poduzetništva  te je izdatke povećala na 913 milijuna, odnosno za 220 milijuna kuna. No, to pokriva tek trećinu sredstva bez kojih je gospodarstvo ostalo



ZAGREB   Uz  sredjoškolce, nezaposlene, ili korisnike naknade u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu »nastradalo« je i gospodarstvo. Tako je  kreditni i jamstveni program u gospodarstvu srezan za  gotovo 70 posto.


U prošloj godini  za taj je program bilo planirano 867 milijuna kuna, a ove je godine on manji za čak 606 milijuna kuna, odnosno smanjen je na  261 milijun kuna. Ništa više novca država za taj program neće izdvojiti ni u sljedeće dvije godine, kad su planirani iznosi  od oko 250 milijuna kuna. 


Nadoknađivanje


Vidljivo je to iz Vladinog dokumenta koji prati proračun i u kojem se objašnjavaju financijski planovi korisnika proračuna.  Program je to koji je namijenjen za razvoj  infrastruktura, povećanje izvoza, očuvanje sadašnjih i stvaranje novih radnih mjesta, odnosno za podizanje konkurentnosti tvrtki na domaćem i inozemnom tržištu. Njegovi korisnici, odnosno tvrtke ubuduće će se, što je Vladin odgovor na većinu upita o smanjenju proračunskih izdataka, morati koncentrirati na novac iz EU fondova.




Iako time ne može ni približno nadomjestiti smanjenje sredstva iz  spomenutog programa, Vlada je odlučila povećati novac koji daje za jačanje malog i srednjeg poduzetništva. Tu su izdaci povećani na 913 milijuna kuna, odnosno za 220 milijuna kuna. No, to pokriva tek trećinu sredstva bez kojih je gospodarstvo ostalo.  Kao što se smanjenje  za kreditni i jamstveni program  nastavlja kroz sljedeće tri godine, tako i jačanje konkurentnosti za malo i srednje poduzetništvo ostaje  iznad 900 milijuna kuna i u 2017. i u 2018. godini.


Iako bi se se po povećanju sredstva za program razvoja, unaprjeđenja konkurentnosti i restrukturiranja industrije  moglo reći da nadoknađuje gubitak spomenutih sredstva, to nije tako.


Brodogradnja


Sredstva koja će se odvojiti za industriju u ovoj godini rastu na 966 milijardi kuna, odnosno veća su za pola milijarde kuna nego što su bila lani, ali riječ je o tome da  država mora isplatiti poticaje za restrukturiranje brodogradnje koji su davno utvrđeni, a dio otpada na zaostatke koji nisu isplaćeni ranijih godina.


Kad na u 2018. godini nestane pritisak restrukturiranja brodogradnje, odnosno kad država više ne bude imala tih obveza i novac koji se izdvaja za razvoj industrije pada na 152 milijuna kuna, odnosno ostaje na razini ovogodišnjeg. U ovoj i sljedećoj godini država će na ime obveza za restrukturiranje brodogradnje  škverovima isplatiti oko milijardu i 348 milijuna kuna,  što je njezina obveza utvrđena ranijih godina.


U konačnici kroz  tri programa  koji jačaju njegovu konkurentnost, gospodarstvo je izgubilo oko 400 milijuna kuna, s time da su u toj preraspodjeli novca na dobitku mali i srednji poduzetnici.


Uz to premijer Tihomir Orešković najavio je da Vlada planira osnovati fond  vrijedan 500 milijuna eura kojim bi se upravo poticalo malo i srednje poduzetništvo.