Izložba fotografija

Gradovi duhova Primorsko-goranske županije: Zauzimamo prvo mjesto po broju nenaseljenih mjesta

Ljiljana Hlača

foto: Zdenko Vukelić, Vedran Karuza

foto: Zdenko Vukelić, Vedran Karuza

U Kortilu je postavljeno uglavnom 45 crno-bijelih radova koji prikazuju napuštene kuće smještene uglavnom u Gorskom kotaru, a koji je posljednjih desetljeća najjače pogođen iseljavanjem, odumiranjem. U Hrvatskoj ima 150 takvih lokacija, u kojima više nitko ne živi.RIJEKA – Donji Šajn, Goliki, Gornja Lamana Draga, Gornji Šehovac, Kavrani, Naglići, Nove Hiže – nazivi su samo nekih mjesta koje su fotografski obrađene, a čine dio izložbe pod nazivom Gradovi duhova Primorsko-goranske županije, otvorene u galeriji Kortil.


Riječ je zapravo o istoimenom projektu koji ima za cilj kulturno revitalizirati napuštena seoska naselja u cijeloj Hrvatskoj, a rezultat su višemjesečnog istraživanja (terenski obilazak), statističke obrade dostupnih podatka (temeljem popisa stanovništva) te njihov umjetnički prikaz kroz prizmu fotografije. Autor fotografija je profesor povijesti umjetnosti Zdenko Vukelić, dok je Udruga Inovativni projekti bila zadužena za obradu podatka te jučer i njihovu prezentaciju javnosti. Profesor geografije Zvonko Bumber voditelj je projekta, dok je profesor povijesti Hrvoje Musinov voditelj radionica u Srednjoj školi Delnice.


U Kortilu je postavljeno uglavnom 45 crno-bijelih radova koji prikazuju napuštene kuće smještene uglavnom u Gorskom kotaru, a koji je posljednjih desetljeća najjače pogođen iseljavanjem, odumiranjem. U Hrvatskoj ima 150 takvih lokacija, u kojima više nitko ne živi.
Iako se projektom nije doticao aspekt vlasništva, ipak nije riječ o imovini bez vlasnika, saznali smo.


– U svakom tom mjestu pronašli smo barem jednu obnovljenu kuću. Ljudi ne žele da ono što je zaboravljeno proguta i vrijeme. Primorsko-goranska županija otvara ovu problematiku, budući da zauzima prvo mjesto po broju mrtvih gradova (čak 30 posto napuštenih naselja Hrvatske nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji op.a), saznali smo od Zvonka Bumbera i Hrvoja Musinova iz spomenute Udruge, otkrivajući da je proces odumiranja započeo nekako ’70-ih godina prošlog stoljeća te da ta mjesta nemaju adekvatnu komunalnu infrastrukturu, bez vodovoda su, struje… Cestovna povezanost je loša.Zdenko Vukelić nadodao je da su njegovi radovi zapravo umjetnički prikaz cijele ove priče, a poigravajući se sa svjetlom kao elementom koji najviše dominira, najavljuje nadu, život. Stoga, zaključio je, sva ta predodžba gradova duhova zapravo po njemu i nije tako turobna.


Više o projektu koji je podržao i riječki glazbenik Damir Urban izradom glazbenog djela “Gradovi duhova”, dostupno je web stranici www.gradovi-duhova.info, a izložba ostaje otvorena do 8. studenog te se razgledati može od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.
Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza