Velikodušnost čitatelja

Forum tm. u prvoj crowdfunding kampanji za financiranje medija u Hrvatskoj prikupio 10.000 dolara

Hina

Borković je objavio da su čitatelji i oni voljni pomoći tom mediju u posljednjih mjesec dana putem platforme Indiegogo uplatili 9045 dolara, od čega 8385 ide na račun Forum.tm,, a ostatak odlazi za razne naknade / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Borković je objavio da su čitatelji i oni voljni pomoći tom mediju u posljednjih mjesec dana putem platforme Indiegogo uplatili 9045 dolara, od čega 8385 ide na račun Forum.tm,, a ostatak odlazi za razne naknade / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Glavni urednik neprofitnog portala Forum.tm Goran Borković objavio je rezultate prve crowdfunding kampanje za financiranje nekog medija u Hrvatskoj pod nazivom 'Neka vide da nas ima' u kojoj je Forum.tm u mjesec dana od čitatelja prikupio više od 10.000 dolara, čak 5000 dolara više od proklamiranog cilja



ZAGREB Glavni urednik neprofitnog portala Forum.tm Goran Borković objavio je rezultate prve crowdfunding kampanje za financiranje nekog medija u Hrvatskoj pod nazivom ‘Neka vide da nas ima’ u kojoj je Forum.tm u mjesec dana od čitatelja prikupio više od 10.000 dolara, čak 5000 dolara više od proklamiranog cilja.


Borković je objavio da su čitatelji i oni voljni pomoći tom mediju u posljednjih mjesec dana putem platforme Indiegogo uplatili 9045 dolara, od čega 8385 ide na račun Forum.tm,, a ostatak odlazi za razne naknade. Istaknuo je i kako je putem izravnih donacija na žiro-račun bilo uplaćeno još 1766 dolara što u zbroju daje 10.811 dolara.


‘Našu kampanju pratilo je više od 50.000 ljudi, a njih 350 financijski ju je i podržalo, i to iz 21 države. Druga država na listi po iznosu uplata je SAD, a jedna nam je stigla čak iz Brazila’ istaknuo je Borković naglasivši kako, nakon mjesec dana, mogu zaključiti da su uspjeli.




‘Uspješnost, međutim, ovdje ne mjerimo novcem. Vrijednost koju je donijela leži u širokoj podršci kojom ste nam pokazali da nam vrijedi posao i da naša nastojanja imaju smisla. Uostalom, Forum.tm nije nastao radi novca. Nastao je, jer smo kao slobodni novinari, željeli imati mjesto na kojem ćemo pisati za vlastitu dušu. Bez narudžbe velikih kuća, bez nametanja stava, bez interesa moćnika. Pokrenuli smo ga iz vlastitog zadovoljstva vjerujući u slobodno i nezavisno novinarstvo’, istaknuo je Borković dodavši i kako je kroz tri godine postojanja tog portala prošlo više od sto novinara od kojih je svaki ostavio svoj trag. Osim toga, naglasio je i kako su dobili dvije važne nagrade – onu Hrvatskog novinarskog društva (HND), za koju je zaslužna Veronika Rešković, i nagradu ‘Božo Težak’, koja je zasluga Olega Maštruka.


‘Ali nisu važne nagrade. Važno je da ste nam ovakvom podrškom pokazali da vrijedi ovo što radimo i da ima smisla da nastavimo. Potpora iz lutrijskih sredstava, koju je bivši ministar – da mu ime više ne spominjemo – ukinuo, omogućavala nam je da ne moramo biti pod svaku cijenu ‘klikabilni« i objavljivati ono ‘što ljudi žele čitati’, istaknuo je Borković naglasivši kako su, nasuprot tome, ustrajali u objavljivanju tekstova o temama koje su im se činile važne, a koje su mainstream mediji iz svojih razloga zaobilazili.


‘Takva sloboda košta, ali je unatoč tome još uvijek slađa od ‘zlatnog zatvora’. U vremenima gladnih, blokiranih, poniženih i prekarnih, vi ste nam pokazali da ovo ima smisla i da vrijedi nastaviti dalje! Sretan je medij koji ima ovakve čitateljice i čitatelje’, istaknuo je Borković u tekstu na Forumu tm.


Forum.tm nastao je 2013. kada je dio novinara i urednika ugašenog tjednika Forum od Večernjeg lista otkupio domenu i prava na portal.


Crowdfunding kampanja pod motom ‘Neka vide da nas ima’ bila je pokrenuta 21. studenoga, a kako su tada isticali u Forumu.tm, u inozemstvu je takav način financiranja medija koji su okrenuti prema javnom interesu uobičajen.