Severe Weather

Europu će ovaj tjedan zahvatiti hladni val, u naše krajeve stiže iza srijede

P. N.

Screenshot Severe Weather

Screenshot Severe WeatherU iduća tri dana Europu bi trebao zahvatiti novi hladni val, javlja meteorološki servis Severe Weather Europe. Hladnoća sa sjevernog Atlantika prvo će zahvatiti Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, sjevernu Španjolsku i zapadne Alpe. Danas i sutra doći će i do prvih ozbiljnijih snježnih padalina u alpskom području i to na visinama iznad 1.400 metara nadmorske visine. Očekuje se oko 50 centimetara snježnog pokrivača.


Drugi hladni val dolazi nakon srijede i zahvatit će istočnu Europu i balkanski poluotok.


U dijelovima Hrvatske već je i jutros bilo prilično hladno, ponegdje i s temperaturama ispod nule – primjerice u Bednji, Gospiću, Otočcu. Zagreb se probudio na 3 stupnja, a Rijeka na 12,3.
DHMZ za danas najavljuje pretežno sunčano vrijeme, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu. Sredinom dana sa zapada postupni porast naoblake, potom mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju. Navečer i u noći na utorak oborina će se proširiti na većinu zemlje, a uglavnom suho će se zadržati u Slavoniji.


Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u noći i ujutro bura i sjeverozapadnjak, zatim jugo u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 20 do 25 °C.