Prve reakcije Bruxellesa

Europska komisija produžila perod potpore za sanaciju Uljanika

Orjana Antešić

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Potvrdili su to jučer iz resornog Ministarstva gospodarstva navodeći da se period automatski produžuje do konačne odluke o programu restrukturiranja



RIJEKA Iz Bruxellesa je navodno već stigao prvi dopis vezano uz dostavljeni draft programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, koji su iz Ministarstva gospodarstva Europskoj komisiji odaslali 13. srpnja. Dok se u medijima špekulira o sadržaju ovog dopisa i navodnom prvom kraćem popisu pitanja oko slabih točaka ovog plana za pokušaj spasa pulskih navoza, iz resornog Ministarstva gospodarstva jučer su samo naveli da su zaprimili potvrdu iz Europske komisije da se period potpore za sanaciju Uljanik brodogradilišta automatski produžuje do njihove konačne odluke o programu restrukturiranja pulskih navoza.


Podsjetimo, riječ je o onih šest mjeseci koji su istekli 22. srpnja, dokad se morao zgotoviti program restrukturiranja nakon što je početkom godine pulskom škveru odobren hitan kredit od 96 milijuna eura za koji je jamčila država.


S obzirom na ogromna sredstva koja bi se iz državnog proračuna morala uložiti u sanaciju proizvedenih dubioza na pulskim navozima, resorni ministar Darko Horvat na sastanku sa sindikalistima prošli je tjedan nagovijestio ono što je zapravo logično – bolji nadzor države nad Uljanikom, među kojima i putem svojih predstavnika u Nadzornom odboru pulskog holdinga.




U tom kontekstu treba spomenuti kako je direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić u ponedjeljak podnio ostavku na dužnost člana NO-a Uljanika. Ova ostavka formalno će stupiti na snagu nakon što se na njegovo mjesto imenuje novi član, a to bi se trebalo dogoditi na Skupštini koja je, navodno, već zakazana za zadnji dan kolovoza.