Novi trend HDZ-a

Dva Domagoja u Predsjedništvu: Novoizabrani tajnici vraćaju HDZ-u imidž čvrstog desnog centra

Jagoda Marić

Ako  razgovori Domagoja Ivana Miloševića s manjinama uspiju, on će sigurno učvrstiti svoju poziciju u HDZ-u. Za Domagoja Maroevića, pak, u stranci kažu da njegovo vrijeme tek dolazi



ZAGREB – U Predsjedništvo HDZ-a od subote su ušla i dva nova člana – glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević i politički tajnik Domagoj Maroević.


– Dva Domagoja, dva nova člana predsjedništva znak su da stranka dodatno pokazuje da je čvrsto na desnom centru, da nismo nikakvi ekstremi, pokušavao nas je uvjeriti jedan stari HDZ-ovac u subotu nakon sjednice Središnjeg odbora, odbijajući uopće razgovarati o dijelu nezadovoljnika takvim izborom. I Milošević i Maroević bili su Karamarkov izbor, a navodno se mjestu glavne tajnice nadala i Josipa Rimac koja je stranačkom vodstvu na sjednici Središnjeg odbora prigovarala na malom broju žena u Predsjedništvu, jer su sada u tom tijelu tek dvije žene, od ukupno 28 članova.


Milošević je široj javnosti poznatiji od Maroevića, ali za ovog potonjeg HDZ-ovci kažu da njegovo vrijeme tek dolazi jer je pravi, urbani konzervativac i da će se za njega čuti. Što se pak tiče Miloševića u dijelu HDZ-a tvrde da je on obnovio kontakte te stranke sa svim manjinama, pa tako i sa zastupnicima SDSS-a i da bi u tim pregovorima mogao i uspjeti. Ako HDZ doista složi novu parlamentarnu većinu i ako Miloševićevi razgovori s manjinama uspiju, on će sigurno učvrstiti svoju poziciju u toj stranci. Nije isključeno, tvrde naši sugovornici, da u tom slučaju postane važan član nove Vlade.




Milošević je u visoku politiku ušao u Vladi Jadranke Kosor gdje je u zadnjoj godini mandata bio potpredsjednik za investicije. Krajem te godine postao je i HDZ-ov saborski zastupnik, a u parlament je ušao i na posljednjim izborima. Taj 46-godišnjak zapravo je diplomirao na Medicinskom fakultetu, ali medicinom se nikada nije bavio nego je obrazovanje odmah nastavio, kako kaže njegova službena biografija, na poslovnoj školi IEDC (Bled School of Management) gdje je na poslijediplomskom studiju stekao titulu MBA (Master of Business Administration) 2004. godine.


U službenoj biografiji Milošević još ističe da je jedan od osnivača Hrvatskih izvoznika, da je bio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, ali i da je do 2015. godine bio član Young Presidents’ Organization, mreže koja okuplja menadžere mlađe od 45 godina. Na potpredsjedničko mjesto u Vladi Jadranke Kosor došao je kao vlasnik i generalni direktor tvornice vatrogasnih aparata Pastor TVA. Nakon ulaska u Vladu i HDZ čini se da se u potpunosti odlučio posvetiti politici.


Splićanin Domagoj Maroević šest je godina mlađi od Miloševića, diplomirani je pravnik i njegovo je imenovanje s obzirom na mladost bilo iznenađenje, ali HDZ je, kažu naši sugovornici u toj stranci, odlučio dati priliku urbanoj struji u stranci.