Pred ozbiljnim izazovima

Božinović poručuje: Hrvatska je spremna za novi migrantski val i situaciju s kojom možemo biti suočeni

Hina

foto: REUTERS/Umit Bektas

foto: REUTERS/Umit Bektas

Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu i "možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji", poručio je Božinović.



ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je rekao kako je Hrvatska spremna za potencijalni novi migrantski val, no i kako na zapadnobalkanskoj ruti zasad nema povećanja broja dolazaka.


“Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni”, rekao je ministar, ustvrdivši kako “u ovom trenutku nema vidljivih pojačanja na ruti koja se naziva istočnomediteranska ili zapadnobalkanska” te da po pitanju hrvatske spremnosti “nema brige”.


Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu i “možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji”, poručio je Božinović.




Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi.


EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka.


Božinović je istaknuo kako je u stalnom kontaktu s europskim institucijama, te da Europska unija u ovom trenutku djeluje u dva smjera.


“S jedne strane to je diplomatski napor koji se ulaže kako bi došlo do deeskalacije situacije u Idlibu, a s druge strane se djeluje humanitarno time što je odobreno 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurali smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce” koji su trenutno u toj sirijskoj provinciji.


Uz to, nastavlja se i pomoć predviđena dogovorom EU-a i Turske, naglasio je hrvatski ministar na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.


Preporuke Stožera Civilne zaštite


Iz Stožera civilne zaštite, pak, ponovno su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravstva, ne dolaze na javna okupljanja. Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema.


Apel Stožera odnosi se na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.


Objavljeno je to u subotu na na web stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a nakon redovite videokonferencije Stožera s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a.


Ministar zdravstva Vili Beroš je nakon videokonferencije izvijestio javnost da je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno šestero oboljelih.


Vozačima u tranzitu nužna zaštitna oprema


Iz Stožera civilne zaštite na webu su izvijestili da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.


“Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat”, stoji u objavi.


Po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanjem širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite RH putem: web stranice (https://civilna-zastita.gov.hr/), facebooka i twittera Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.


Županijski stožeri civilne zaštite proveli su sve naložene i preporučene mjere Stožera, a međusobna razmjena podataka točna je, brza i funkcionalna te dalje nastavljaju sa svojim aktivnostima. U stalnoj su komunikaciji radi praćenja daljnjeg razvoja situacije i poduzimanja potrebnih koordiniranih mjera.


Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.


Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.