Platiš vodu, dobiješ barjak

Bizarni potez tvrtke Vodovod Osijek: Platišama vode dijelit će hrvatske zastave

Dražen Ciglenečki

»Mislimo da bi hrvatske zastave mogle motivirati građane da urednije podmiruju svoje račune. Osim toga, kad su naši generali Gotovina i Markač pušteni iz haškog pritvora, primijetili smo da dosta Osječana nije izvijesilo zastave iz jednostavnog razloga što ih nemaju«, objašnjava osječki gradonačelnik



Rukovodstvo osječke komunalne tvrtke Vodovod Osijek, tvrtke u vlasništvu Grada, odlučilo je povući nezapamćen poslovni potez: Svim Osječanima koji uredno plaćaju njihove usluge Vodovod Osijek poklonit će po jednu hrvatsku zastavu.



Planirani iznos za nabavku trideset tisuća hrvatskih zastava od 750 tisuća kuna (600 tisuća bez PDV-a) gotovo je deset puta veći od iznosa što ga Grad Osijek u tekućoj godini izdvaja za subvencvije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora. Za subvencije je, naime, namijenjeno tek 80 tisuća kuna. Iznos predviđen za kupnju zastava duplo je veći od iznosa namijenjenog zaštiti i očuvanju kulturne baštine u Osijeku (370 tisuća kuna). Iznos rezerviran za državne zastave veći je također i od iznosa namijenjenog redovnoj djelatnosti osnovnih škola u Osijeku (538 tisuća kuna).


Ova ideja sviđa se i gradskoj administraciji Osijeka, na čelu s Krešimirom Bubalom iz HDSSB-a, pa će dio troškova za nabavku zastava snositi i Grad Osijek.




Cijena odavanja domoljubnog priznanja onima koji redovito plaćaju račune neće biti mala. Prema raspisanom javnom natječaju, Vodovod Osijek kupuje 30 tisuća zastava, a za ovu svrhu tvrtka je izdvojila 750 tisuća kuna (600 tisuća kuna bez PDV-a). Konačna cijena ovisit će o ponudama zainteresiranih ponuditelja. U natječajnoj dokumentaciji stoji da Vodovod Osijek želi zastave dimenzija 70 sa 150 centimetara, zapakovane u plastične vrećice.


Raspitujući se o natječaju za nabavku 30 tisuća zastava kontaktirali smo predsjednika Uprave Vodovoda Osijek Ljubomira Novoselića. 


– Stvar je možda netipična, ali je potpuno trivijalna. Idemo u otvoreni postupak javne nabave bez ikakvih limita i uvjeta. U suradnji s Gradom namjeravamo provesti jednu akciju, u kojoj bi onima koji u stopostotnom iznosu platili račune poklonili po jednu hrvatsku zastavu. Vidjet ćemo kako će to ispasti. Imamo 45 tisuća potrošača, a nabavljamo 30 tisuća zastava, rekao je Novoselić, napominjući da bi volio da se na natječaj jave hrvatski proizvođači zastava.


Kad smo ga pitali nije li cijena od 600 tisuća kuna bez PDV-a prevelika za kupnju simboličnih poklona, Novoselić je odgovorio: »Ne mogu komentirati iznos. To je čisto naša procjena, možda smo i fulali. Možda će predviđeni iznos biti preveliki, a možda i neće biti dovoljno. Malo smo se raspitali koliko bi to moglo koštati i zaključili da je to nekakav očekivani iznos. Vodovod je velika i solidna firma, koja posluje s dobitkom, a i Grad će financijski sudjelovati u cijeloj to priči.« Predsjednik Uprave Vodovoda na koncu je zaključio: »Ovo je lijepa gesta od nas, jer danas platiti sve takse nije mala stvar.«


S akcijom zahvale Osječanima koji redovito plaćaju račune Vodovodu upoznat je i gradonačelnik Krešimir Bubalo. On nam je potvrdio da će Grad sufinancirati nabavu hrvatskih zastava, ako njihove cijene budu povoljne.


– Vidjet ćemo što će biti od te akcije, ali imamo dva cilja. Kao prvo, želimo stimulirati naše sugrađane koji neredovito plaćaju vodu. Mislimo da bi ih hrvatske zastave mogle motivirati da urednije podmiruju svoje račune. Osim toga, kad su naši generali Gotovina i Markač pušteni iz haškog pritvora, primijetili smo da dosta Osječana nije izvijesilo zastave iz jednostavnog razloga što ih nemaju. Zato je ovo dobar način da više ljudi dođe do naših zastava. Moglo bi se reći da bismo ovakvom akcijom jednim udarcem ubili dvije muhe, rekao nam je Bubalo, koji je, inače, veliki favorit za još jedan gradonačelnički mandat u Osijeku.