Pilot projekt

U Vrbniku je postavljena prva solarna elektrana bez državnih poticaja

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Energetsko postrojenje, postavljeno na krovu Gospojine suvremene vinarije pokrivat će između 60 i 70 posto njezinih energetskih potreba. Vrijednost investicije je 178 tisuća kuna, a očekivana godišnja ušteda oko 14 tisuća kuna



VRBNIK Tvrtka GEN-I Zagreb jučer je u suradnji s vrbničkom Poljoprivrednom zadrugom Gospoja u vlasništvu obitelji Toljanić predstavila rezultate provedbe pilot-projekta postave prve sunčane elektrane u Hrvatskoj podignute po isključivo komercijalnim uvjetima, bez korištenja državnih ili kakvih drugih potpora.


– Nakon pet stotina takvih već postavljenih sunčanih elektrana u Sloveniji, tvrtka GEN-I sad prvi put u Hrvatskoj predstavlja svoj projekt kojem je fokus na zelenoj energiji te malim i srednjim poduzetnicima kao pokretačima društva – istaknuo je prigodom jučerašnjeg predstavljanja solarnog postrojenja, instaliranog na krovu kompleksa vrbničke vinarije, predsjednik uprave GEN-I-ja dr. Robert Golob.


Elektrana ukupne vrijednosti od oko 178 tisuća kuna izgrađena je po principu ključ u ruke, prilagođena je zakonodavstvu naše zemlje ali i potrebama kupca.


Vrhunska kvaliteta




– Prilagođena je i projektirana sukladno potrebama njenog korisnika te je odgovarajuće jačine od 20,52 kW – istaknuli su na njenom puštanju u uporabu predstavnici slovenske grupacije GEN-I, napomenuvši pri tom i da je njena očekivana godišnja proizvodnja zacrtana na 25.240 kWh zelene, odnosno energije iz obnovljivih izvora.


Prema navodima okupljenih energetičara ali i poznatog otočnog vinara, poduzetnika i hotelijera – Franje Toljanića, povrat investicije očekuje se u razdoblju od 10 godina, s godišnjom uštedom u vrijednosti od oko 14 tisuća kuna. Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti sastavnih dijelova, stručnoj montaži suvremene tehnologije te uz redovito održavanje solarne elektrane procjenjujemo da je vijek trajanja elektrane dulji od 30 godina – dodao je Golob.


Naglasio je i da se, unatoč tome što nova vrbnička sunčeva elektrana nije ni prvi, niti najveći, ni u tehnološkom smislu »poseban« projekt te vrste, ona ipak može smatrati izuzetno vrijednom, zanimljivom, pa i »revolucionarnom« u smislu da je realizirana bez ikakavih »vanjskih«, pa tako ni državnih poticaja, odnosno beneficija. Ono što je ova vrijedna otočna poduzetnička obitelj prepoznala u ponuđenom rješenju ogleda se u njegovoj »goloj, ekonomskoj isplativosti«, zaključio je čelnik te opskrbljivačke grupacije.


Toljanić je dodao i da je predviđena ušteda troška električne energije u spomenuta tri desetljeća za PZ Gospoja procijenjena na preko 418 tisuća kuna.



»Naša grupacija je prvi opskrbljivač mikrosolara u regiji a ovo je naš prvi komercijalni projekt na području mikrosolara u Hrvatskoj«, napomenuo je čelnik GEN-I grupacije dr. Robert Golob, ocijenivši da je, unatoč razmjerno maloj financijskoj vrijednosti ove elektrane kao i njenoj maloj snazi, ovaj projekt zapravo vrlo velik.


– Velik je jer smo kroz njega dokazali smislenost i isplativost ovakvih projekata čak i u okolnostima u kojima se ne traži niti računa ni na jedan-jedini euro državnih subvencija odnosno potpora iz EU fondova. Ova elektrana je dokaz da se postrojenja ove vrste mogu graditi po isključivo tržišnim zakonitostima te su stoga dostupna svim poduzetnicima u Hrvatskoj, posebice onim malim i srednjim koji njima vrlo učinkovito mogu umanjiti svoje energetske troškove – zaključio je Golob.



Velike uštede


– Naša je želja, osim doprinosa ekologiji i korištenja obnovljivih izvora energije, neupitno bila i smanjenje elektroenergetskih troškova ovog pogona, a da je takva odluka bila dobra pokazalo se već u testnom razdoblju rada elektarne koja nam je omogućila da u energetskom smislu nikad jeftinije i »ležernije« odradimo preradu grožđa iz ovogodišnje, netom zgotovljene rekordne berbe – rekao je vrbnički vinar. Toljanić je ocijenio i da će energetsko postrojenje postavljeno na dvjestotinjak kvadrata Gospojine nove, suvremene vinarije u budućnosti pokrivati između 60 i 70 posto njenih energetskih potreba.

– U toj računici, odnosno uštedama koje ćemo ostvarivati krije se temeljeni smisao ovog ulaganja koje se isplativim pokazalo bez ikakavih poticaja, odnosno državnih potpora i povlaštenih tarifa – zaključio je Toljanić. Otkrio nam je i da sličnim energetskim kapacitetima u budućnosti planira »pokriti« i neke druge proizvodne komplekse zadruge, pa tako i onaj pršutane koju već dogodine PZ Gospoja planira podići u susjedstvu svoje, čak 6 milijuna kuna vrijedne vinarije.