Krah brodogradnje

Šoljić: Odluči li se o privremenom financiranju Uljanika i 3. maja, pazite gdje će završiti novac

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Istaknuo je da bi ministarstvo trebalo jasno definirati kako će se utrošiti taj novacRIJEKA Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić poručio je u utorak Ministarstvu gospodarstva da, ako se donese odluka o privremenom financiranju Uljanika i 3. maja, treba dobro paziti kako će se ta odluka odraziti na 3. maj i gdje će završiti novac.


Šoljić je to kazao nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a novo je zakazano za 28. ožujka. Do tada će sud pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići nadležna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.


Svim vjerovnicima – dobavljačima i kooperantima 3. maja bit će ponuđeni sporazumi o isplati duga, kojim bi im se do 15. travnja isplatilo 15 posto novca, a ostatak do kraja godine.
Šoljić je ocijenio da bi bilo jako neozbiljno, ukoliko se već u petak donese odluka o privremenom financiranju brodogradilišta Uljanik i 3. maja, da je danas donijeta odluka o stečaju.


»Važno je i pozivam Ministarstvo gospodarstva da, ako odluka o financiranju bude donijeta, dobro pazi kako će se ona odraziti u slučaju 3. maja, odnosno gdje će završiti novac,« rekao je Šoljić.


Istaknuo je da bi ministarstvo trebalo jasno definirati kako će se utrošiti taj novac.


S odgodom ročišta suglasili su se i ostali predstavnici radnika, Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i sindikati 3. maja.


Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac rekao je da se samo četvrtina do trećine radnika izjasnila za opciju stečaja u slučaju neisplate plaća, dok su ostali spremni pričekati pozitivno rješenje problema. Rekao je da Uprava Uljanika nije ispunila zahtjev sindikata da se dijelu radnika, koji više nemaju sredstava za dolazak na posao, omogući da ostanu kod svojih kuća, a da im se i za to razdoblje obračunaju plaće.


Dalibor Čupković iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije smatra da opcija stečaja nije dobra, da agonija radnika s otvaranjem stečaja ne bi bila gotova. Dok postoji šansa isplati se boriti, rekao je i zamolio Vladu i resorno ministarstvo da se usvoji predloženi sporazum te da u petak bude pozitivnih odgovora za zaposlenike 3. maja.


S odgodom ročišta suglasio se privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković. Prema njegovu izvješću, s obzirom na to da se u 3. maju radi o proizvodnji brodova, stečajni plan je gotovo nemoguće napraviti.


Prema podacima koje je Fina dostavila sudu, račun 3. maja na današnji dan blokiran je radi duga od 91 milijun kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće.


Prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj otvoren je u siječnju, a račun tog brodogradilišta sada je blokiran oko 200 dana.


Ročište je bilo zakazano za danas, do kada je trebalo biti poznato hoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće, ali je u utorak ponovno odgođeno.


U ponedjeljak je održan sastanak ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka nakon kojega je istaknuto da bi Vlada ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne.