25 godina uspješnog rada

Palfinger: Prikolice riječke tvrtke osvojile Dubai i zemlje zaljeva

Andrej Petrak

Prokuristica dipl.ing. Nataša Rakovac-Rustja, direktor dipl.ing. Andrej Rustja, Hubert Palfinger Jr. i Hubert Palfinger sr. / Foto. S. JEŽINA

Prokuristica dipl.ing. Nataša Rakovac-Rustja, direktor dipl.ing. Andrej Rustja, Hubert Palfinger Jr. i Hubert Palfinger sr. / Foto. S. JEŽINA

Tvrtka PK-Palfinger Kran bilježi kontinuirani rast od samog početka, a dobri prodajni rezultati osigurali su im 1999. godine proširenje generalnog zastupstva tvrtke Palfinger na područje bivše Jugoslavije



Riječka tvrtka PK-Palfinger Kran proslavila je značajan jubilej – 25 godina uspješnog rada i zastupstva svjetskog brenda Palfinger na hrvatskom tržištu i u zemljama regije. Njihova osnovna djelatnost je proizvodnja kamionskih nadogradnji, prikolica i poluprikolice te zastupstvo renomiranog austrijskog proizvođača hidrauličnih kamionskih dizalica Palfinger u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji. Zapošljavaju stotinjak djelatnika u Hrvatskoj, najvećim dijelom u proizvodnji te još dvadesetak u vlastitim tvrtkama Palfinger Srbija d.o.o. u Beogradu i Palfinger BH d.o.o. u Sarajevu. Vlastite proizvode, pored već navedenih zemalja, izvoze u Njemačku, Austriju, Dubai i Finsku.


Zastupstvo je započelo s radom 1992. godine, a već sljedeće godine prodane su prve dvije dizalice. Otad je prodaja iz godine u godinu lagano rasla, da bi se 1996. godine ukazala potreba osnivanja vlastitog proizvodnog pogona za izradu kamionskih sanduka, kipera, ugradnju dizalica i izradu ostalih nadogradnji na vozilima. Proizvodnja je pokrenuta u iznajmljenom proizvodnom pogonu u Matuljima. Već 1998. godine postojeći pogon više nije mogao zadovoljiti potrebe proizvodnje i izgrađen je novi pogon u Industrijskoj zoni Škrljevo-Kukuljanovo te je znatno povećan broj zaposlenih. Paleta kamionskih nadogradnji i broj prodanih dizalica od tada se povećava još bržim tempom.


Razvoj proizvoda


O počecima tvrtke, osnovane u njihovoj obiteljskoj kući, govorili su osnivači Andrej Rustja i Nataša Rakovac-Rustja, na velikoj proslavi 25 godina tvrtke, upriličenoj u njihovim prostorima na Kukuljanovu. Na proslavi su sudjelovali brojni poslovni partneri, gosti iz Palfinger Salzburg i Palfinger Italia, a govorio je direktor Palfinger Europe Gerhard Sturm koji je naglasio da Palfinger i PK d.o.o. imaju poseban odnos te da je svjestan koliko je truda i znanja uloženo u razvoj proizvoda koji su stvoreni baš onako kako treba. Prisutne su pozdravili čelni ljudi Palfinger koncerna Hubert Palfinger sen. i Hubert Palfinger jr. koji su tvrtki čestitali na uspjehu, naglasivši da se poslovni odnos s obitelji Rustja u proteklih 25 godina pretvorio u duboki prijateljski odnos, obilježen velikim uzajamnim povjerenjem. Tvrtki su čestitali predsjednik HGK-a ŽK-a Rijeka Vidoje Vujić te župan Zlatko Komadina.




Foto. S. JEŽINA


Foto. S. JEŽINA



Tvrtka PK-Palfinger Kran bilježi kontinuirani rast od samog početka, a dobri prodajni rezultati osigurali su im 1999. godine proširenje generalnog zastupstva tvrtke Palfinger na područje bivše Jugoslavije, s izuzetkom Slovenije, koja je tada već imala zastupnika. Veliki uspjeh tvrtka PK d.o.o. postigla je 2002. godine, kada je uveden sustav upravljanja kvalitetom i dobiven certifikat ISO 9001:2000 za proizvodnju hidrauličnih kamionskih nadogradnji. Godine 2003. poduzeće je preuzelo i zastupstvo japanskog proizvođača mini rovokopača, tvornice Takeuchi, koja je i stvorila sam koncept mini rovokopača. S početkom 2005. godine osnovano je povezano društvo Palfinger Srbija d.o.o. u Beogradu, koje je u stopostotnom vlasništvu poduzeća PK d.o.o. Rijeka. Do danas je to trgovačko društvo uložilo znatna sredstva u izgradnju dvije proizvodne hale i upravne zgrade, kako bi moglo kvalitetno brinuti o potrebama velikog tržišta Republike Srbije.


Rast prometa


U listopadu 2006. godine, uz već postojećih sedam ovlaštenih servisa u Hrvatskoj, otvoren je i vlastiti servisni centar u Zagrebu, a dovršena je i nova skladišna hala u Rijeci, čime je omogućena znatno brža opskrba rezervnim dijelovima. Godine 2007. i 2008. obilježava velik rast prometa, broja zaposlenih i broja prodanih dizalica. Dok je godine 2009. nastupila kriza, u 2010. još se produbila pa u PK d.o.o. ističu da nije bilo lako, ali iz te se situacije razvilo nekoliko novih proizvoda, koji su našli svoje mjesto na hrvatskim i inozemnim tržištima. U Palfingeru ističu da su se svojom kvalitetom dokazali, pa od prikolica i poluprikolica koje se velikim dijelom izvoze u Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Njemačku, Austriju i Finsku očekuju velik prihod i u budućnosti.


Godine 2010. isporučena je prva prikolica koju su vlastitim snagama osmislili tvrtkini konstruktori i proizvela vlastita proizvodnja. Od tada do danas proizvedeno je i prodano preko 250 prikolica i poluprikolica, što je postalo značajan udio u ukupnom prihodu. Godine 2011. donesena je odluka o osnivanju povezanog društva, tvrtke Palfinger BH d.o.o. u Sarajevu, koja brine o potrebama tržišta Bosne i Hercegovine. Ova tvrtka već ima tri ovlaštena servisa i može kvalitetno brinuti o potrebama svog tržišta. Godine 2012. kupljena je još jedna proizvodna hala na Kukuljanovu i nekoliko vitalnih strojeva za proizvodnju, čime su znatno povećani proizvodni kapaciteti.


Vlastite nadogradnje


Dvije godine kasnije konstrukteri PK d.o.o. osmislili su novi proizvod: poluprikolicu za samokompaktiranje otpada, za potrebe hrvatskih centara za gospodarenje otpadom. Za ovaj se proizvod zainteresirao partner u Dubaiju te je 2016. godine sklopljen ugovor za isporuku 51 poluprikolice iz vlastitog razvoja za zemlje Zaljeva. Prvih 15 poluprikolica izvezeno je u Oman tijekom 2016. godine, gdje od tada vrlo uspješno obavljaju svoju zadaću. Paralelno s time, 2015. godine intenziviran je izvoz vlastitih nadogradnji u zemlje zapadne Europe, pogotovo u Njemačku i Austriju.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Godine 2017. sklopljen je ugovor s finskom tvrtkom Patria za isporuku 101 prikolice specijalne namjene tijekom 2017. i 2018. godine godine, što za PK d.o.o. predstavlja veliki korak naprijed u nastupu na inozemnim tržištima. Do danas je na hrvatskom tržištu prodano ukupno 2.030 dizalica, preko 2.300 različitih nadogradnji te 250 prikolica i poluprikolica iz vlastite proizvodnje. Udio Palfinger dizalica na hrvatskom tržištu iznosi oko 85 posto. Iz tvrtke, koja je dobitnik brojnih, najznačajnih gospodarskih priznanja, poručuju da će i nadalje ustrajati na konceptu koji od samog početka poslovanja donosi dobre rezultate, a to je zajedno s Palfinger proizvodima i vlastitom »custom made« nadogradnjom osigurati tržištu regije vrhunski proizvod.