Eurostatovo izvješće

Hrvatska među EU zemljama u kojima nezaposleni najteže nalaze posao

Hina

Hrvatska se u trećem tromjesečju 2015. svrstala među zemlje Europske unije čiji su nezaposleni najteže dolazili do posla, pri čemu su joj najbliže Irska i Latvija, gdje je posao uspjelo naći 12,5 posto odnosno 11,9 posto nezaposlenih

Hrvatska je u trećem tromjesečju prošle godine bila među zemljama Europske unije čiji su nezaposleni građani najteže pronalazili posao, pokazalo je u petak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.U Hrvatskoj je od srpnja do rujna 2015. posao dobio svaki osmi nezaposleni, odnosno njih 12,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata o tromjesečnim kretanjima na tržištu rada EU. Time je tempo zapošljavanja usporio u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema Eurostatovim podacima posao uspio pronaći gotovo svaki šesti nezaposleni, odnosno njih 16,3 posto.

Izvješće Eurostata sastavljeno je na temelju ankete radne snage EU i ne uključuje podatke za Njemačku i Belgiju, čijim podacima europski statistički ured nije raspolagao.


Hrvatska se u trećem tromjesečju 2015. svrstala među zemlje Europske unije čiji su nezaposleni najteže dolazili do posla, pri čemu su joj najbliže Irska i Latvija, gdje je posao uspjelo naći 12,5 posto odnosno 11,9 posto nezaposlenih.


Najteže su posao pronalazili nezaposleni u Grčkoj, gdje je u trećem tromjesečju 2015. zaposlenje uspjelo pronaći samo 5,9 posto nezaposlenih, odnosno svaki 17.




Najsnažniji je tempo zapošljavanja pak zabilježila Danska, gdje se zaposlio svaki treći nezaposleni, odnosno njih 33,9 posto. Slijede Estonija i Švedska s 33,0 odnosno 28,4 posto nezaposlenih koji su uspjeli naći posao.


U 26 članica Europske unije posao je od srpnja do rujna 2015. uspjelo pronaći ukupno 3,7 milijuna nezaposlenih u dobi od 15 do 74 godine, odnosno njih 17,9 posto. Usporedbe radi, u drugom je prošlogodišnjem tromjesečju to pošlo za rukom 18,6 posto nezaposlenih u EU26, odnosno gotovo svakom petom nezaposlenom.


U kategoriju ekonomski neaktivne populacije u trećem je prošlogodišnjem tromjesečju prešlo 3,5 milijuna nezaposlenih u EU odnosno njih dva posto, izračunali su u Eurostatu.