Teške optužbe

Slaviša Kaurin tvrdi: Brutalno su me premlatili u malološinjskoj policijskoj postaji; Tri policajca udaljena iz službe

Šarlota Brnčić

Zapovjednik remorkera u malološinjskom brodogradilištu tvrdi da su ga prije dvadesetak dana na ulici napali policajci, a poslije je u postaji dobio i batine



RIJEKA Na bolovanju sam. Ne osjećam se dobro, gubim ravnotežu i ne mogu raditi, objasnio  je  Slaviša Kaurin (34) iz Malog Lošinja, inače  zapovjednik remorkera u malološinjskom brodogradilištu, koji se obratio našoj redakciji ogorčen ponašanjem djelatnika malološinjske policije. 


Slučaj se zbio prije dvadesetak dana. Začeo se  pred kraj radnog vremena lokala »Iguana«, gdje je Kaurin sreo mlađu susjedu i rekao joj kako bi mogla pozdraviti kad prolazi kraj zgrade i da se nauči bontonu. U razgovor se ubacio njemu nepoznati muškarac riječima: »Što ti imaš njoj govoriti?« Porječkali su se, no bez vrijeđanja i sve je ostalo na tome. Međutim, pola sata kasnije, kad je Kaurin napustio lokal,   isti muškarac u društvu s neznancem  dočekao ga je u blizini.



Iz PU primorsko-goranske priopćeno je da je 19. veljače, oko 3 sata, u Malom Lošinju došlo do narušavanja javnog reda i mira u kojem su sudjelovali  službenici Policijske postaje Mali Lošinj izvan službe. Utvrđeno je da je između dvojice policajaca i 34-godišnjaka u dva navrata  u gradu došlo do fizičkog sukoba. Svi sudionici sukoba su lakše ozlijeđeni i  prekršajno prijavljeni. Rješenjem načelnika PU primorsko-goranske iz službe su udaljena trojica djelatnika Policijske postaje Mali Lošinj, do okončanja disciplinskog postupka i utvrđivanja  stegovne odgovornosti. Potvrđeno nam  je da je  treći  policajac  bio tada u službi i da su kod njega »utvrđeni propusti u postupanju.«




Obratio im se riječima kako je ono što se dogodilo u lokalu »bez veze« i da mu je to susjeda, no oni su bili agresivni i izbio je sukob. Na udarce je odgovorio udarcima, braneći se, a razdvojili su ih gosti lokala.


Kad se udaljio stotinjak metara čuo je povike: »Idemo za njim«, zbog čega je skrenuo sa ceste i ugledavši bijelu šipku, uzeo ju je za samoobranu, ukoliko ga netko napadne. Odlučio je otići kući, ali je ponovno naišao na njih, a u međuvremenu su im se pridružila još četvorica. Govorio im je da sukob nema smisla, no udaren je palicom. U bijegu, trčeći prema centru grada, naletio je na policijsko vozilo, pa su tako svi završili u policijskoj postaji.


Ispitan je i pregledan   u lošinjskom Domu zdravlja, nakon čega je vraćen u postaju. Kaurin tvrdi da je tada u postaji brutalno premlaćen od tih istih napadača, policajaca koji bi trebali štititi građane.


– U padu na pod sam zadobio par udaraca. Pokrio sam se rukama po trbuhu i licu. Tada su me počeli brutalno gaziti po glavi i lupati me nogama po leđima, vratu i potiljku… Zadobio sam  tridesetak jakih udaraca,  deset u potiljak, vrat i kralježnicu. Čuo sam da je netko rekao: »P… ti materina. Slikat ćemo te i staviti na internet da svi vide kakva si p…« Od udaraca  sam se  onesvijestio, pa se ne sjećam koliko su me dugo tukli, ispričao nam je Kaurin koji je tada   drugi put  završio na Hitnoj.


Idući dan je zbog sumnje na unutarnje krvarenje glave upućen u sušačku bolnicu, gdje je zadržan preko noći, pa otpušten na kućnu njegu.