Pomorska nesreća

SUĐENJE HORVATINČIĆU Psihijatrica: Narcisoidan je, no nije psihički bolestan

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Psihijatrica Nadica Buzina dodala je da su narcistička obilježja kada osoba ima posebnu sliku o samom sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije. U prosječnoj populaciji je oko 20 posto takvih ljudi



ŠIBENIK Saslušanjem tri vještakinje na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno je u srijedu treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću koja se dogodila u kolovozu 2011. godine u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro nakon što je Horvatinčić na njihovu jedrilicu naletio gliserom.


Drugo ročište u ponovljenom postupku pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Ivan Jurišić započelo je saslušanjem sudske vještakinje Vesne Šerić, specijalistice neurologije koja je kazala da ostaje pri mišljenju iz 2014. uz dvije nadopune, a na zahtjev obrane ponovila je iskaz iz travnja 2017.


Neurolog: Ne mogu tvrditi ni opovrgnuti da se dogodila sinkopa


Na pitanje odvjetnika obrane Branka Baice može li, s obzirom na iskaz Anice Đerđa koja je bila s Horvatinčićem u trenutku nesreće, reći je li Horvatinčić bio u stanju sinkope, odgovorila je da »ne može ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti koja se opisuje kao sinkopa jer u tom trenutku nije bila na mjestu događaja«.




Na pitanje državne odvjetnice Irene Senečić postoji li u cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji nalaz da se Horvatinčić prije nesreće javio liječniku zbog gubitka svijesti, Šerić je kazala da tog trenutka nije postojala dijagnoza sinkope, ali u nalazu prof. dr. Podobnik navodi se dijagnoza ‘drop attacka’, što znači da osoba klone, pada na koljena i laktove, ali bez jasnog gubitka svijesti, što može biti indikator za sinkopalni napad.


»Drop attack je momentalni pad kada osoba padne kao pokošena i pretpostavka je za mogućnost sinkope ili pretsinkope«, opisala ga je na traženje državne odvjetnice, a na pitanje može li osoba nakon takvog napada nacrtati sudar, usprotivio se odvjetnik Baica.


»Sinkopa je kratkotrajni gubitak svijesti, a nakon toga je osoba pri svijesti, u kontaktu i orijentirana, nije konfuzna i smetena. Sinkopa potraje od par sekundi do dvije ili tri minute«, sažela je Šerić, a na pitanje Baice jesu li uvjeti za sinkopu mogli nastati naglo, odgovorila je da je riječ o procesu te je okrivljenik imao niz ranije dijagnosticiranih degenerativnih promjena na vratnoj kralježnici.


Obrana je stavila primjedbu na dio objašnjenje vještakinje na pitanje je li prije događaja bilo situacija da je okrivljenik gubio svijest.


Vještakinja radiologinja Kristina Potočki ostala je pri nalazu i nadopunama nalaza iz prethodnih ročišta, uz napomenu da je primila nove nalaze iz 2017. godine vezane uz zdravstveno stanje Tomislava Horvatinčića.


Specijalistica psihijatrije Nadica Buzina također je u cijelosti ostala pri ranijem mišljenju.


Buzina: Nije ovisnik


»Mogu samo navesti da u užem psihijatrijskom smislu Tomo Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima i kod njega nisu dijagnosticirana nekakva organska oštećenja psihe. Vezano za ocjenu njegove ubrojivosti, s psihijatrijskog aspekta ne postoje elementi na temelju kojih bi se moglo govoriti o smanjenju sposobnosti upravljanja vozilom u bilo kom stupnju, no s obzirom da je pitanje suda bilo i da se izjasnimo po pretpostavci da je on u kritično vrijeme bio u stanju sinkope, tada moramo ocijeniti da, ako bi takva pretpostavka i bila prihvaćana, onda osoba koja nije pri svijesti ne može imati intelektualne ni druge sposobnosti«.


Državna odvjetnica Senečić tražila je da se osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba iznadprosječnog intelektualnog funkcioniranja.


»To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenog tijekom vještačenja i koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegovog osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja«, pojasnila je Buzina.


Dodala je da su narcistička obilježja kada osoba ima posebnu sliku o samom sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije. U prosječnoj populaciji je oko 20 posto takvih ljudi, međutim svatko od nas ima neka takva obilježja, objasnila je.


Državno odvjetništvo po saslušanju vještakinja ostalo je pri tezi da se protivi dokazima obrane, a Horvatinčićeva obrana ostala je suglasna da se čitaju nalazi i mišljenja drugih vještaka te svjedoka Klausa Fuchsa, koji danas nije došao zbog bolesti.