Biciklistički spektakl

TOUR OF CROATIA Radoslav Rogina: Svi smo tu da pobijedimo

Kristian Sirotich

Uskoro u Rijeci... - Biciklistička krema na Korzu / Foto Vedran KARUZA

Uskoro u Rijeci... - Biciklistička krema na Korzu / Foto Vedran KARUZA

Osobno, pripremao sam se po svojim željama, a koliko dobro je to bilo, vidjet ćemo idućih dana. No da će biti jednostavno, sigurno neće, utrka je i ove godine ekstremno teška – kaže Radoslav Rogina, iskusni hrvatski biciklist



OSIJEK – Nekoliko minuta na videozidu nizali su se itekako upečatljivi kadrovi s prošlogodišnjeg izdanja, taman koliko je bilo potrebno još jednom uvidjeti da će moćne slike i ove godine iz Hrvatske otići u čak 186 zemalja svijeta na svih šest kontinenata. Talijani Giacomo Nizzolo i Gianluca Brambila (Trek Segafredo), Slovenac Matej Mohorič (Bahrain Merida) i hrvatski predstavnik Radoslav Rogina (Adria Mobil) u dahu su odgledali nevjerojatne kadrove, a onda dopustili Vladimiru Miholjeviću i Luki Mišetiću, čelnim ljudima organizacije, da još jednom predstave novo izdanje. Naravno, riječ je o Touru of Croatia, biciklističkom spektaklu, što će danas točno u podne startati u središtu Osijeka. Na put dug 1075 kilometara podijeljen u šest etapa krenut će 132 biciklista iz 19 momčadi sa samo jednim ciljem. Nedjelju na Markovom trgu u Zagrebu dočekati u – crvenoj majici.


Odskočna daska


– Ne bih se želio upuštati u prognoze o tome tko će pobijediti – zadržao se na distanci Radoslav Rogina, iskusni hrvatski biciklist kojemu će ovo biti četvrti nastup na hrvatskom Touru. – Svi smo tu da pobijedimo ili napravimo što bolji plasman, a koliko će to biti moguće pokazat će naši rezultati. Osobno, pripremao sam se po svojim željama, a koliko dobro je to bilo, vidjet ćemo narednih dana. No, da će biti jednostavno, sigurno neće, utrka je i ove godine atraktivna, ali i ekstremno teška.



Možda ove godine nema najboljeg hrvatskog biciklista Kristijana Đuraseka, kojega su prošle godine na putu do moguće ukupne pobjede omeli neugodan pad i ozljeda, ali zato i četvrti put ima jedine hrvatske profesionalne momčadi. Pazinska Meridiana Kamen tako će nastaviti tradiciju svojih nastupa, a svi se nadaju i dobrih rezultata koje su postizali u prošlim izdanjima ove utrke. Još se svi sjećaju odličnog nastupa Emanuela Kišerlovskog na prvom Touru kad je u generalnom plasmanu ušao u Top 10, da bi u idućem izdanju utrku završio u Top 20. Također su mnogi njihovi vozači u pojedinim etapama bili u glavnim ulogama, a to se svakako od njih očekuje i ove godine za koju je trener Vinko Polončič izabrao momčad u kojoj su Josip Rumac, Emanuel Kišerlovski, Bruno Maltar, David Jabuka, Mateo Franković, Deni Baniček i Matteo Rabottini.




– Pred nama je kruna dosadašnjeg dijela sezone i upravo na ovoj utrci vidjet će se pravo i realno stanje momčadi – kaže Josip Rumac, nekadašnji treći junior svijeta i dvostruki prvak Hrvatske, koji će na Učki i ove godine zasigurno imati jako puno svojih domaćih navijača.


– Puno očekujem od ovog nastupa gdje bi me zadovoljio barem jedan plasman u top deset u nekoj od etapa. Siguran sam da ću opravdati očekivanja momčadi, a vjerujem da će i ekipa odraditi posao koji se od nje očekuje. Konkurencija je izuzetno jaka, etape su duge i puno će se više znati kad utrka krene, koga će i kako služiti noge. Sigurno su članovi Bahrein Meride apsolutni favoriti u momčadskoj konkurenciji, a u pojedinačnoj bi favorit trebao biti njihov član, Bjelorus Konstantin Siutsou, koji je prošle godine radio za Nibalija, a ipak u generalnom poretku završio na sjajnom šestom mjestu. Od hrvatskih vozača sigurno puno mogu Radoslav Rogina i Emanuel Kišerlovski, koji se za ovu utrku jako dobro pripremio. (R. F.)



I ekstremno zanimljiva, bez obzira na to što nema vozača kalibra prošlogodišnjeg pobjednika Vicenza Nibalija.


– Tour se za sada pokazao kao iznimna odskočna daska, nakon njega su mnogi vozači otišli u bolje momčadi. A to dovoljno govori o kvaliteti utrke. Teško smo i naporno radili, uložili smo 120 posto svojih mogućnosti da bi ovaj projekt bilo moguće održati i zato se moram zahvaliti svim našim partnerima, ali i sportašima koji svojom nevjerojatnom srčanošću ovoj utrci daju posebnu draž. Najveće priznanje za sada smo dobili od biciklističke federacije koja je nakon samo tri izdanja prepoznala sve naše napore i sav naš trud i ove godine utrci dodijelila status »Hors Categorie«, što nas samo obvezuje da i dalje nastavimo kao i do sada. Jednostavno, povlašteni smo da u našoj zemlji možemo napraviti ovako velik projekt – podsjetio je Vladimir Miholjević, direktor utrke i čovjek zbog kojega je prije četiri godine ova spektakularna priča i zaživjela.


Uoči tog prvog izdanja planovi jednog od najboljih hrvatskih biciklista svih vremena možda su se činili i pomalo nestvarni, baš kao što se nestvarnima danas čine kadrovi snimljeni na trima dosadašnjim utrkama. I zato se četvrto i još dodatno »ušminkano« izdanje očekuje s velikom neizvjesnošću. I među organizatorima koji moraju utrku isplanirati do najsitnijeg detalja kako bi ovaj »stroj« besprijekorno funkcionirao, ali i među vozačima od kojih će mnogi ove godine u Osijeku prvi put krenuti u »utrku kroz prirodne ljepote«, što je s pravom drugi naziv hrvatskoga Toura.


Odluka na Biokovu


– Istna, start svi željno očekujemo – otkrit će Luka Mišetić, tehnički direktor Toura of Croatia. – Treći put krećemo iz Osijeka, samo što smo ove godine u etapu do Koprivnice ubacili i uspon na Papuk, tek toliko da malo razbijemo monotoniju i da napravimo prvi test mogućnosti. Za razliku od prijašnjih izdanja start druge etape bit će u Karlovcu s ciljem u Zadru i to je najduža etapa ove godine. Treća etapa bi mogla obilježiti ovogodišnju utrku i pokazati tko je došao najspremniji, odnosno tko je najveći kandidat za pobjedu.


Startamo u Trogiru pa preko Omiša i Makarske dolazimo do Podgore gdje će prava utrka započeti 27 kilometara dugim usponom na vrh Biokova Sveti Juraj. Četvrta etapa s ciljem u Crikvenici bit će vizualno možda i najatraktivnija budući da je gotovo u potpunosti uz more, a peta etapa i ove će godine biti kraljevska i nakon nje će se definitivno znati tko je ukupni pobjednik. Start je u Rapcu pa slijedi prvi uspon na Učku s istarske strane, spuštamo se prema Rijeci, prolazimo Korzom i idemo prema Opatiji uoči drugog uspona na Učku s ciljem na Poklonu. I za kraj nam i ove godine ostaje Samobor – Zagreb s ciljem na Markovom trgu. Dakle, sve je spremno za početak.



Kada su potencijalni favoriti u pitanju, lako bi u prvi plan mogao iskočiti Slovenac Matej Mohorič, koji je ove godine imao nekoliko sjajnih rezultata. Iako bivši svjetski juniorski prvak za prvog favorita smatra svog momčadskog kolegu, Bjelorusa Konstantina Siutsoua ne treba ga unaprijed otpisivati. A njegova Bahrain Merida sigurno će dati sve od sebe da nekoga od svojih vozača izgura na vrh.


– Sigurno ćemo kao momčad biti konkurentni – kazat će Mohorič. – Jesam li spreman? Jesam. Uostalom, pripremali smo se na Tenerifima i svi se veselimo utrkama ovaj tjedan.



A spremni su i u taborima najjačih momčadi na ovogodišnjem Touru, među kojima sigurno ima kandidata za budućega pobjednika, iako su prijašnja izdanja pokazala da uvijek ima dovoljno kandidata za iznenađenje i dovoljno kvalitetnih momčadi da odgovore svakom izazovu. Ako, primjerice, pitate Giacoma Nizzola, koji je na prijašnjim izdanjima Toura upisao dvije etapne pobjede uz još dva druga mjesta, tko će pobijediti, on će bez imalo ustezanja na prvo mjesto staviti svog sunarodnjaka i momčadskog kolegu Brembilu.


– Nakon Abu Dhabija dobio sam upalu pluća i kada sam se izliječio samo sam trenirao. Posljednja dva mjeseca nemam niti jedan nastup pa mi je teško reći što se može očekivati. No, radujem se utrci, jedva čekam start – nije se dao »navući« Brembila.