Hrvatska vs. Engleska

TRI MJESECA KASNIJE… Veliki obračun pred praznim rujevičkim tribinama

Marko Cvijanović

Utakmica na Rujevici počinje u 20.45 sati/V. KARUZA

Utakmica na Rujevici počinje u 20.45 sati/V. KARUZA

Ovo je za nas vrlo važna utakmica, pogotovo što želimo isprati gorak okus poslije onog poraza od Španjolske. Vidjet ćemo koliko je Engleska napredovala od toga susreta, većina igrača je ovdje, neki su novi, ima dosta ozljeda. Na žalost, igrat ćemo u nenogometnom ambijentu na koji nitko nije navikao  - kaže Dalić



RIJEKA Srijeda, 11. srpnja. Stadion Lužnjiki u Moskvi. Hrvatska i Engleska igrale su polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji, poslije kojega hrvatski izvjestitelji s najvažnijeg sportskog događaja godine pisali najvažnije tekstove, a hrvatski igrači slavili najvažniju pobjedu u svojim karijerama. I jedni i drugi još su se neko vrijeme poslije utakmice štipali ne bi li se uvjerili da sve to što su upravo doživjeli nije san, nego java. Dalićevi su »kockasti« tog 11. srpnja ostvarili najveću pobjedu u povijesti hrvatskoga sporta. Na dvadesetu obljetnicu povijesne bronce »vatrenih« u Francuskoj prokrčili su put prema srebru zlatnog sjaja. Očito je negdje bilo zapisano…


Jučer je bio četvrtak, 11. listopada. Stadion na Rujevici. Novi susreti Engleza i Hrvata. Prošla su tri mjeseca. Kao tri dana. Moskovske uspomene još uvijek su tako svježe. U albumima mobilnih telefona još uvijek posebno mjesto zauzimaju fotografije praznog Lužnjikija nekoliko sati poslije te velike pobjede nad Engleskom. U noći kada su »Dalićevi sinovi« zauvijek izašli iz sjene »vatrenih« i dotaknuli zvijezde na nebu iznad Moskve. Luka Modrić pogotovo. Kapetan je u Rusiji igrao nogomet života i s pravom poslije svjetske smotre pobijedio u svim izborima najboljih nogometaša. Šteta je što će Luka i Hrvatska u prvoj utakmici natjecateljskoga karaktera poslije osvajanja svih tih silnih priznanja i tog velikog epohalnog dostignuća igrati pred praznim tribinama rujevičkoga stadiona.


Elche peče


– Ovo je za nas vrlo važna utakmica, pogotovo što želimo isprati gorak okus poslije onog poraza od Španjolske. Vidjet ćemo koliko je Engleska napredovala od toga susreta, većina igrača je ovdje, neki su novi, ima dosta ozljeda. Na žalost, igrat ćemo u nenogometnom ambijentu na koji nitko nije navikao. Doduše, mi imamo određenih iskustava, ha, ha, ha… Naravno da je to objema momčadima hendikep, ali moramo se priviknuti. Uvjeti su kakvi jesu, moramo se priviklnuti i dati sve od sebe. Idemo po dobar rezultat, a što će to biti, vidjet ćemo – rekao je Luka Modrić, koji je uoči polufinala svjetske smotre ukazivao na činjenicu da Englezi nisu Hrvatsku shvatili dovoljno ozbiljno. Engleski novinari željeli su znati hoće li Hrvatska večeras, kao i u predvečerje polufinalne utakmice na Lužnjikiju, biti dodatno motivirana.




– Tada sam to rekao, jer sam stekao takav dojam, ali pritom nisam mislio na engleske igrače, nego ozračje oko engleske reprezentacije, na navijače, komentatore, novinare… Kroz njihova pitanja osjetili smo da Englezi ne cijene dovoljno Hrvatsku. Već je samo polufinale za nas bio veliki motiv, a još nas je dodatno potaknulo to što smo osjetili da nas nisu dovoljno respektirali. Je li to problem Engleza? Ne znam, to morate sami procijeniti i baviti se tim stvarima.


Naravno da je Luka kao najbolji igrač na svijetu pozvan komentirati Ligu nacija, natjecanje na kojemu se lome koplja i mišljenja… Recimo, je li trebala Liga nacija početi neposredno poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji.


– Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja samo znam da kada igramo protiv slabijih suparnika, svi pitaju zašto igramo protiv slabijih, sada kada igramo protiv jakih suparnika, pitaju nas zašto su jake utakmice došle baš sada… Po meni, ovakve utakmice nam trebaju, dobre su za nas jer izbornik u njima vidi ono što želi. Španjolska je pokazala što nam se dogodi ako nismo na maksimumu, iako je točno da nam je taj prvi susret došao prerano, vrlo brzo poslije Svjetskog prvenstva. Dakle, ima razloga zašto u toj utakmici nismo bili na pravoj razini. U svakom slučaju, protiv Engleske moramo igrati puno bolje. A Liga nacija nije loše natjecanje, dobro je zamišljena.


Jaka momčad


Zlatko Dalić je drugi put u svojoj izborničkoj karijeri izdiktirao momčad koja će početi utakmicu!? Poslije prijateljske utakmice s Portugalom…


– Na vratima će biti Livaković, Vida i Lovren bit će stoperi, Jedvaj i Pivarić bekovi, u sredini će biti Rakitić, Kovačić i Modrić, a prema naprijed Perišić, Rebić i Kramarić. Mislim da je ovo sastav koji može pružiti dobru igru – rekao je Dalić, koji će se vrlo vjerojatno opredijeliti za formaciju 4-2-3-1 u kojoj će Rakitić i Kovačić igrati na pozicijama povučenih veznih igrača, Kramarić i Perišić biti na bokovima, a Rebić istureni napadač.


– To je jaka momčad – konstatirao je izbornik, koji je također morao objašnjavati koje su dobre, a koje loše strane novog natjecanja pod okrilje UEFA-e.


– Liga nacija je dobra ideja, no nije se vodilo računa o tome da dolazi jako brzo nakon Svjetskog prvenstva, Naši su igrači bili jako potrošeni i to je evidentan problem. Nogometašima treba više odmora, nisu roboti, klubovi traže od njih maksimum, a nisu imali mjesec ili mjesec i pol dana odmora. S te stane Liga nacija predstavlja problem. Podcjenjivanje Engleza u Rusiji? Englezi nas na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nisu očekivali među četiri najbolje momčadi na svijetu, i to smo osjetili. No, igrači i izbornici uvijek respektiraju protivnika, među nama nema takvih razmišljanja. U nogometu nema podcjenjivanja, mora postojati respekt i vjera u sebe.


Hrvatska i Engleska. Lužnjiki i Rujevica. Tri mjeseca poslije… Štošta se promijenilo. U međusobnom uvažavanju pogotovo. Engleski kolege sada prilaze s puno više poštovanja. Uobičajena nadmenost očito je iščezla u 109. minuti velike moskovske utakmice poslije koje su hrvatski igrači otrčali u besmrtnost… Život ide dalje. Debakl u Elcheu (0:6). Sablasna tišina na Rujevici. Novi izazovi. Tri mjeseca poslije…



 Kapetan »kockastih« nahvalio je najboljega engleskoga igrača i kapetana Harryja Kanea.


– Kako igra, on je već na visokoj razini i jedan od najboljih napadača današnjice. On nosi »Tottenham« i drži ga na visokoj razini brojnim golovima, što nije lako u Premier ligi gdje drugi klubovi ulažu veći novac – rekao je Luka.