Predsjednik HNS-a

Šuker: Vladina pomoć od 200.000 eura nije dovoljna, za kulturu se izdvaja sedam puta više nego za nogomet

Hina

Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Nastojim pretočiti svoje znanje u upravljanje. Hrvatski nogomet je među 15 najboljih. Bivši predsjednik ga je doveo na višu razinu i ja ga sada moram učiniti još jačim, kaže Šuker



Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker rekao je u razgovoru za španjolske sportske novine Marca kako je suspendirani predsjednik UEFA-e Michel Platini dobar za nogomet i dobar predsjednik europske nogometne federacije, a da su kazne nametnute HNS-u rezultat “nečeg društvenog, što zabrinjava“.


„Platini je dobar za nogomet i sigurno je dobar predsjednik.  Presretan sam svime što sam uz njega naučio“, rekao je Šuker u razgovoru za Marcu. 


Etička komisija Međunarodnog nogometnog saveza suspendirala je prije devet dana predsjednika na odlasku Seppa Blattera, dopredsjednika i glavnog kandidata za njegovog nasljednika Platinija, te glavnog tajnika FIFA-e Jeromea Valckea na 90 dana jer istražitelji sumnjaju da su počinili štetne i koruptivne radnje. Platini, pod istragom zbog sumnjivog primanja 2 milijuna švicarskih franaka 2011. godine, istaknuo je da nije kriv.




Španjolac Ángel María Villar, dopredsjednik UEFA-e koji se spominjao kao privremeni predsjednik dok traje istraga, i sam je pod istragom etičke komisije FIFA-e zbog nepravilnosti pronađenih u španjolsko-portugalskoj kandidaturi za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018.


Davor Šuker, pak, smatra da su hrvatskom nogometu potrebne dodatne subvencije jer vladina pomoć od 200.000 eura, rekao je Marci, nije dovoljna i sedam puta je manja od iznosa kojeg dobiva kultura u Hrvatskoj.


 „Potrebni su nam novi stadioni, nova infrastruktura kako bi nogomet učinili još boljim. To je jedna istinska potreba. Mi, čini se, ne igramo isti sport kao ostale zemlje“, izjavio je Šuker.


 „Nastojim pretočiti svoje znanje u upravljanje. Hrvatski nogomet je među 15 najboljih. Bivši predsjednik ga je doveo na višu razinu i ja ga sada moram učiniti još jačim”,  dodao je.


Marca podsjeća kako je Hrvatska jedna od najkažnjavanijih reprezentacija u posljednjim kvalifikacijama u kojima joj je UEFA oduzela bod zbog rasističkog ponašanja, odredila dvije domaće utakmice bez gledatelja i kaznu od 100.000 eura.


„Sve pokušavamo, no to je nešto društveno. To nas brine“, rekao je Šuker. Novinar Marce José Félix Díaz, koji je u Zagrebu napravio reportažu sa Šukerom, Modrićem i Kovačićem uoči utakmica s Bugarskom i Maltom, objavljenoj na naslovnici i četiri stranice tog dnevnog lista, nije spomenuo sukob Saveza s navijačima i Hrvatskim novinarskim društvom, istragu USKOK-a, a nije se dotaknuo niti postavljanja novog izbornika Ante Čačića. Razgovor sa Šukerom nastavak je te reportaže.„Gotovo bez subvencija, preživljava s onim što proizvede. Jedna mala reprezentacija koja se kreće među divovima“, piše Marca.


“Moramo paziti na mlade. Naša snaga je u mlađim kategorijama jer je 95 posto igrača seniorske reprezentacije prošlo kroz mlađe uzraste. Za napredak je neophodno igrati na Europskom prvenstvu i primati veću pomoć od vlade. Nogomet nije samo primanje pobjednika na balkonu gradskog trga“, izjavio je Šuker.


Bivši napadač Seville i Real Madrida, koji je u Španjolskoj tresao mreže od 1991. do ljeta 1999. godine, usporedio je današnje nogometaše s onima iz njegovog vremena.„Današnji nogometaš ima prednost u svemu onome što okružuje nogomet. No zato nedostaje jedinstva unutar grupa. Uvijek ću braniti zajednički ručak četvrtkom, dijeljenje soba, vrijeme za razgovore.Danas su igrači usredotočeni na internet i play-station, pa malo razgovaraju međusobno. Tu su, osim toga, i tetovaže.Različita su to vremena, a igrači su drugačiji. Mislim da je ranije tehnika bila bolja ali nogomet se mijenja svakih desetak godina pa uglavnom nismo ni bolji ni lošiji. Danas se, međutim, pretrče tri-četiri kilometra više nego ranije“, napomenuo je.


Upitan o najboljem strijelcu Real Madrida, Cristianu Ronaldu, rekao je:


“On je vrijedan momak, dečko kojeg ili voliš ili mrziš. Mrze ga oni koji nisu uz njegovu momčad no to je razumljivo. Ja pak ne mogu mrziti jer sam nogometaš koji voli nogomet. Ja bih ga obožavao i da igra u Manchester Unitedu. Najvažnija je statistika, golovi. Ove godine više nego ikada bitno je dati signal pristašama Real Madrida, pobjeđivati, zabijati i dobivati „male utakmice“, iako doduše danas u nogometu nema malih jer se u svakoj utakmici može dogoditi iznenađenje i svatko ti želi skalp“, dodao je.