Vodeća momčad

Opatija odustaje od Druge HNL?

Ivan Volarić

Zoran Bogolin, Foto: Vedran Karuza

Zoran Bogolin, Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Na adresu opatijskog trećeligaša stigla je prema očekivanjima iz HNS-a odbijenica na zahtjev za izdavanjem licence za sudjelovanje u Drugoj HNL iduće sezone. Lider Treće HNL – zapad, koji će po svemu sudeći na travnjaku izboriti pravo na plasman u viši rang, ne ispunjava nekoliko vrlo bitnih uvjeta, počev od infrastrukturalnih, preko financijskih pa do stručnih.


Nije to naravno ništa što u klubu nisu znali i prije nego što su odlučili zatražiti licencu, no sada su došli do zida i u roku od nekoliko dana (rok žalbe je osam dana) moraju donijeti odluku hoće li krenuti u ozbiljnu rekonstrukciju kluba, praktički poluprofesionalizaciju, i napraviti povijesni iskorak za opatijski nogomet.


Opatijci će u slučaju da se odluče na taj korak vjerojatno morati svoje domaće drugoligaške utakmice igrati na Kantridi, sportsku pomoć u vidu trenera i igrača nudi i prvoligaš s Rujevice, no najveća i najbitnija stavka koja pritišće klupsku Upravu su – financije.




Drugoligaško natjecanje je financijski puno zahtjevnije nego trećeligaško, postoji opravdani strah da se uđe u financijske dubioze koje bez dodatnih izvora financiranja neće biti lako zatvoriti. Posebno uz saznanje da se ne može računati na dodatnu pomoć lokalne samouprave, koja neovisno o političkim bojama tradicionalno ne iskazuje previše interesa za vrhunski sport. O tome pored nogometaša dovoljno znaju i vaterpolisti »Kvarnera«, te rukometašice »Opatije«, nekada stabilni prvoligaši.


Vodstvo »crno bijelih« je najavilo u idućih nekoliko dana konačnu odluku, no sudeći prema raspoloženju moglo bi se vrlo lako dogoditi da se ne iskoristi pravo na žalbu, čime bi se i formalno ugasile opatijske drugoligaške ambicije, a Primorsko-goranska županija ponovo ostala bez drugoligaša kojega je posljednji put imala u kostrenskom »Pomorcu«.