Povratak nogometa

Nakon 66 dana pauze nastavlja se Bundesliga, rurski derbi poslastica pred praznim tribinama

Davor Petrović

Stadion Borussije donosi poslasticu prvoga kola nastavka Bundeslige/Foto REUTERS

Stadion Borussije donosi poslasticu prvoga kola nastavka Bundeslige/Foto REUTERS

Dva najveća kluba iz Ruhra prvi put su odmjerila snage 3. svibnja 1925. godine, do sada su odigrali 155 utakmica, ali niti jedna nije bila poput današnje



ZAGREB Današnji dan vjerojatno neće biti posebno obilježavan u budućnosti, no u ovom trenutku ima izuzetno velik značaj. Naime, danas počinje nastavak Bundeslige, i to nakon dugih 66 dana prisilne pauze, zbog pandemije koronavirusa. Na rasporedu je šest utakmica, s početkom u 15.30 sati, a među njima središnju poziciju zauzima dvoboj Borussije iz Dortmunda i Schalkea 04, koji u Njemačkoj nosi naziv Revierderby.


Dva najveća kluba iz Ruhra prvi put su odmjerila snage 3. svibnja 1925. godine, kada je posijano sjeme velikog rivalstva. Do sada su Borussia i Schalke 04 odigrali 155 međusobnih utakmica, ali niti jedna nije bila poput ove današnje u Dortmundu.


– Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i imamo puno razumijevanja za sve u našem klubu. Ako netko bude zabrinut ili uplašen, bit ćemo obzirni i nećemo ga tjerati da radi ono što ne želi. Moj dojam je da naši igrači svi jedva čekaju povratak na teren – kaže Michael Zorc, sportski direktor Borussije.


Prazne tribine




Suvišno je podjećati da će sve utakmice do daljnega biti pred praznim tribinama. Zato je Sky, kao jedan od vlasnika televijskih prava, odlučio svojim gledateljima ponuditi mogućnost aktiviranja zvučnih zapisa navijačkih pjesama za prijenos derbija između Borussije i Schalkea 04.
Da su okolnosti normalne, stanje na tablici Bundeslige i forma momčadi u zadnjim odigranim utakmicama sugerirali bi da ta tehnološka novotarija puno više odgovara navijačima žuto-crnih iz Dortmunda. Međutim, svim akterima je savršeno jasno da nakon ovako duge pauze nitko ne zna što se može očekivati.



Tablice omogućuje SofaScore LiveScore


– Ovo je potpuno nova i neobična situacija za sve nas. Cijelo vrijeme smo nešto radili kako bismo pokušali održati stanje igrača na dobroj razini, ali činjenica je da prave treninge imamo tek u zadnjih desetak dana. Zapravo, osjećaj je kao da smo tek započeli pripreme nakon ljetne pauze – objašnjava David Wagner, trener Schalkea 04.


Nije tajna da će danas popodne sva pažnja nogometnog svijeta biti usmjerena prvoj velikoj ligi koja se nastavlja nakon stanke zbog pandemije koronavirusa


Baš iz tih razloga akteri elitnog razreda njemačkog nogometa slikovito tvrde da je sve vezano uz prezentaciju na terenu obavijeno maglom.


Pet zamjena


– Prve pripremne utakmice razdoblju nakon ljetne stanke nikada nisu očaravajuće, a mi sada igramo prvenstvo u takvom razdoblju. Zato s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem očekujem izlazak na teren u Dortmundu. Bit će zanimljivo vidjeti što u takvim okolnostima mogu pružiti naše momčadi u ovom trenutku – dodaje Wagner.


Po istoj valnoj duljini putuju misli Luciena Favrea, trenera Borussije, koji danas ne može računati na Axela Witsela i Emrea Cana.


– Situacija je vrlo čudna, ali nitko od nas ne smije se žaliti jer svi imamo iste uvjete. Za nas trenere odlično je što smijemo napraviti pet zamjena igrača. U ovom trenutku to je nužnost jer rijetki igrači su na svojih sto posto. Što se atmosfere tiče, mislim da će svima biti krajnje neobično igrati u tišini praznog stadiona – ističe Favre.


Nije tajna da će danas popodne sva pažnja nogometnog svijeta biti usmjerena prvoj velikoj ligi koja se nastavlja nakon stanke zbog pandemije koronavirusa.


– Njemačka nije imala velik broj zaraženih i umrlih. Ako Nijemci ne uspiju nastaviti i završiti prvenstvo, onda niti druge zemlje to sigurno neće moći napraviti – poručuje Toni Kroos iz Madrida.