Još jedan remi

Na Šubićevcu 2-2: Kreilachove majstorije iz slobodnih udaraca spasile “Rijeci” bod

Ivan Volarić

Zahvaljujućim Kreilachovim majstorijama iz slobodnih udaraca nogometaši »Rijeke« osvojili su bod na gostovanju na Šubićevcu u utakmici koja je donijela puno više uzbuđenja nego kvalitetnog nogometa



ŠIBENIK U 72. minuti šibenskog ogleda Željko Tomić je drugi put zaradio prekršaj na otprilike 25 metara od domaćeg vratara. Kao i deset minuta ranije ulogu izvođača preuzeo je Damir Kreilach. Veznjak »bijelih« opet je snažnim i preciznim udarcem prebacio živi zid i matirao skamenjenog vratara Slavicu 2:2.



Stadion Šubićevac. Gledatelja: 700. Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb) 7. Strijelci: 1:0 Švrljuga (51′-ag), 1:1 Kreilach (62′), 2:1 Mišlov (63′), 2:2 Kreilach (72′). Žuti kartoni: Tadejević, Miloš, Datković (Rijeka), Georgievski, Vuk (Šibenik). Crveni karton: Datković (87′)


ŠIBENIK: H. Slavica 5,5, Georgievski 6, Maruna 5,5, M. Slavica 5,5 (od 46′ Šubić 6), Mišlov 7, Anić 6 (od 64′ Pešić -), Vuk 6,5, Grubić 6, Spahija 6, Blaić 6,5, Malčić 6.




RIJEKA: Lisjak 6,5, Švrljuga 5, Datković 5, Čagalj 6, Tadejević 5,5, Kreilach 8, Salčinović 6 (od 75′ Čaval -), Močinić 6, Miloš 5,5, Stepčić 5,5 (od 56′ Tomić 6), Palibrk 5,5 (od 46′ Sivonjić 5,5).



Zahvaljujućim Kreilachovim majstorijama iz slobodnih udaraca nogometaši »Rijeke« osvojili su bod na gostovanju na Šubićevcu u utakmici koja je donijela puno više uzbuđenja nego kvalitetnog nogometa.


Od Šibenčana, koji su zimus izgubili kompletnu momčad, se doduše i nije očekivalo više za razliku od gostiju koji su se predstavili u vrlo skromnom izdanju. Dojam ne može popraviti ni činjenica da je najkonkretniji domaći igrač bio nesretni branič »Rijeke« Andro Švrljuga, autor autogola i »asistent« za drugi gol Šibenčana. 


Siromašno prvo poluvrijeme na Šubićevcu odredile su dvije stvari. Prvo snažna bura koja nikome nije bila saveznik. Ni Šibenčanima kojima je puhala u leđa, a kamoli tek »bijelima« kojima je puhala u prsa. A drugo pomalo suluda riječka ambicija da se igrom kratkih paseva nešto može napraviti na tradicionalno neravnom šibenskom terenu. I puno kvalitetnije momčadi »Rijeke« od aktualne nisu uspjevale doći do bodova na Šubićevcu igrom već isključivo agresijom tražeći pritom najkraći i najbrži put do gola, kroz dugu loptu ili prekid. 


Siromašno prvo poluvrijeme


Negdje oko 20. minuti Šibenčani su shvatili da od riječke igre »ja tebi, ti meni« nema opasnosti pa se ohrabrio Malčić i udarcem s 25 metara najavio prva uzbuđenja na utakmici. Minutu kasnije Vuk je na lijevoj strani gostujućeg kaznenog prostora »slomio« Tadejevića i u pokušaju udarca umalo uposlio Malčića na drugoj stativi. Dvije minute kasnije Blaić je izveo slobodan udarac, a Spahija u padu glavom poslao loptu preko gola. Sve to ni približno nije »mirisalo« na pogodak kao situacija iz 37. minute kada je nakon udarca iz kuta i »flipera« lopta iznenadila i Miru Slavicu na dva, tri metra od Lisjaka, te otišla u visokom luku preko gola. Tek u posljednjih pet, šest minuta zaprijetili su sveprisutni, ali silno jalovi Riječani. Močinića je u 39. minuti iznenadila lopta u kaznenom prostoru, izborio je korner. Iz drugog uzastopnom udarca iz kuta Salčinović je na drugoj stativi pronašao Švrljugu, međutim lopta ga je pogodila u kuk i otišla van granica igrališta. U 44. minuti »Rijeka« je prvi i posljednji put do odmora zapucala prema golu. Kreilach se ohrabrio povukao loptu prema kaznenom prostoru, dodao do Palibrka, koji je udarcem sa 20 metara izmamio uzdahe sa slabo popunjenih tribina. Lopta je otišla tih kraj lijeve vratnice nezaposlenog Slavice. 


Ivo Ištuk napravio je očekivanu zamjenu na odmoru, uveo je Iliju Sivonjića (ovo su mu bile prve službene minute u riječkom dresu), ali nije kao što se očekivalo izvukao iz igre Valentina Stepčića već Uroša Palibrka. Stepčić je prebačen na lijevu špicu, Sivonjić je pak zauzeo njegovu poziciji središnje špice. Taj potez se mogao pokazati dobitnim da je u 46. minuti Stepčić, na dodavanje Salčinovića, bio malo precizniji. Njegova lopta otišla je zamalo kraj lijeve Slavičine vratnice. 


Autogol u 51. minuti


I onda je u 51. minuti »Rijeka« uspjela postići pogodak, ali »bijeli« su loptu poslali u vlastitu mrežu. Georgievski je odnio loptu nesmotrenom Kreilachu na sredini terena, povukao polukontru po sredini terena, dodao do Vuka koji je iskosa s desne strane snažno odapeo prema vrataru Lisjaku. Vratar »bijelih« odbio je nezgodan pokušaj, ali ravno na noge Švrljugi koji se nije stigao zaustaviti i spriječiti ono najgore klasični autogol – 1:0.


Damir Kreilach potvrdio je na Šubićevcu naslov prvog klupskog strijelca s dva »teledirigirana projektila« iz slobodnog udarca. Kada neće napadači…– Primili smo nespretno dva gola, ali mislim da smo u cjelini odigrali odličnu utakmicu. U prvom poluvremenu se nismo najbolje snašli, igrali smo protiv bure, drugo poluvrijeme nam je bura bila saveznik i ajmo reći da je to bilo jako dobro poluvrijeme. Moramo tako nastaviti – govorio je dvostruki strijelac nakon utakmice. S tribina se »Rijekina« igra nije činila dobrom, kamoli odličnom, ali strijelac dva autorska remek djela ima pravo svoje viđenje. – Imali smo šansi i dosta polušansi, no bili smo u prvom redu agresivni, borbeni, a to je ono što šef traži od nas i tako moramo nastaviti. Primljeni golovi? Ne bi nam se to smjelo događati, ali na greškama se uči, moramo sve napraviti da to u budućnosti ispravimo. Na kraju smo zadovoljni s bodom, iako možemo žaliti za sva tri. Kažem, mislim da smo bili bolja momčad i bili smo bliži tome da odnesemo sa Šubićevca sva tri boda – uvjerava Kreilach. Slobodni udarci do sada nisu bili njegova specijalnost.– Vježbam nakon svakog treninga, ali valjda se sada otvorilo. Na meni je da i daljem radim i vježbam – nastavlja Kreilach koji je sa svojim pogocima »izvukao« cimera Švrljugu, strijelca autogola i asistenta kod drugog pogotka Šibenčana.– Nego što! Ali, moji pogoci su zasluga cijele momčadi. Danas sam to bio ja, drugi put će netko drugi – zaključio je veznjak »bijelih«.



Ištuk je reagirao ubacivši u igru još jednog debitanta, veznjaka Željka Tomića. Salčinović je pomaknut prema naprijed. I ta promjena je mogla ubrzo (57′) donijeti ploda da je Salčinović bolje zahvatio loptu na drugoj stativi ubačenu od Švrljuge. Ohrabrujuće je da je »Rijeka« počela pokazivati znakove života, a u 62. minuti stigla je i do poravnanja. Željko Tomić zaradio je slobodan udarac na preko 20 metara po sredini gola, a Damir Kreilach prebacio živi zid i kraj nepomičnog Slavice pogodio lijevi gornji kut – 1:1.


Točno jednu minutu Riječani su uživali u poravnanju. Prodor Georgievskog po desnoj strani, ubačaj s boka i još jedna nes(p)retna reakcija Švrljuge omogućila je Mišlovu otvoreni udarac s nekoliko metara i novo slavlje domaćih – 2:1. I kada se činilo da će »Rijeka« zaploviti prema porazu opet se ukazao spasitelj u liku Damira Kreilacha… Ruku pomoći mu je u 84. minuti pružio vratar Lisjak. Malčić je izveo slobodan udarac, Spahija s nekoliko metara skrenuo loptu, a Lisjak refleksno odbio loptu u korner. Mnogi su tu loptu vidjeli u mreži. Od 87. minute »bijeli« su igrali s igračem manje. Datković je zaradio drugi žuti karton nakon što je rukama povukao Blaića u jednom prodoru.