Loš ulazak u kvalifikacije

Još uvijek nema mjesta panici, ali Hrvatska ne izgleda dobro

Ivana Vaupotić

Tamas Kadar i Josip Brekalo/Foto REUTERS

Tamas Kadar i Josip Brekalo/Foto REUTERS

Vrijeme ja da se probudimo i trgnemo. Više nema prostora za san sa Svjetskog prvenstva jer ovo je potpuno novo natjecanje. Ne smijemo živjeti na staroj slavi, a sreća je da nam se ovo dogodilo na početku kvalifikacija – poručuje Dejan Lovren.



ZAGREB Prva dva kola novih kvalifikacija za Euro potvrdila su da ruski dani optočeni srebrom definitivno spadaju u kategoriju »tempi passati«, odnosno da Hrvatsku očekuje vrlo zahtjevan natjecateljski ciklus. Međutim, još uvijek nema razloga za paniku. Barem ne onih vezanih uz matematiku. Do kraja je, naime, ostalo još osam utakmica, što bi trebalo biti više nego dovoljno za popravljanje plasmana i dojma.


Opet, zbog toga nikako ne treba bježati od grube istine da Hrvatska nije izgledala dobro u sučeljavanjima s Azerbejdžanom u Zagrebu (2:1) i Mađarskom u Budimpešti (1:2). Ostvareni rezultati su važni, ali nisu primarni jer svakome se može dogoditi kiks u sudaru sa slabijim suparnikom koji sve nade polaže u čvrsto zacementiranu obranu i brze kontre. Ključni problem Hrvatske u ovom trenutku predstavlja igra koja samo slučajno može iznjedriti priliku za bacanje suparnika na koljena.


S(p)retne okolnosti


– Vrijeme ja da se probudimo i trgnemo. Više nema prostora za san sa Svjetskog prvenstva jer ovo je potpuno novo natjecanje. Ne smijemo živjeti na staroj slavi, a sreća je da nam se ovo dogodilo na početku kvalifikacija – poručuje Dejan Lovren.




Sagledaju li se realno, sva su tri postignuta gola u ogledima s Azerima i Mađarima stigla kao plod s(p)retnih okolnosti. Bolje rečeno, za nabrajanje prilika iz izrađenih akcija više su nego dovoljni prsti jedne ruke. U srazu s Azerbejdžanom Borna Barišić najbolje se snašao u gužvi nakon kornera, a Andreju Kramariću »asistirao« je Ante Rebić, kojeg je loptom napucao branič suparnika.


Isti dvojac zamijenio je uloge u ogledu s Mađarskom. U Budimpešti se Kramarićev pokušaj udarca iz pada pretvorio u »asistenciju« za Rebića, s time da je kod tog gola ključnu ulogu imalo neuspješno uklizavanje Tamasa Kadara na Luku Modrića koji je dvije sekunde ranije uputio loptu u sredinu. Mađarski branič otklizao je prema gol-autu, čime je strijelca zadržao u dozvoljenoj poziciji.


Ostatak hrvatske izvedbe u te dvije utakmice uglavnom je bio mlaka voda. Istina, bilo je trenutaka koji su u tragovima podsjetili na dane kada je suparnike hvatala panika čim bi lopta prešla centar. Međutim, sve to bilo je premalo od reprezentacije koja je prije samo osam mjeseci igrala u finalu Svjetskog prvenstva. Pogotovo u Budimpešti.


– Mađari su nam pokazali što znači agresivnost. Taj segment je glavni razlog našeg poraza. Bili smo preopušteni i prejednostavno smo gubili lopte. Kako smo igrali, dobro je da smo im zabili i taj jedan gol. Trgnuli smo se tek u drugom dijelu utakmice. Izgleda da svaki put reagiramo tek kada primimo golove, a to nije dobro – dodaje Lovren.


Budući da se ove kvalifikacije igraju brzopotezno, unutar samo šest mjeseci, Zlatku Daliću je itekako jasno da nema previše vremena na raspolaganju. Sretnu okolnost za Hrvatsku predstavljaju male razlike u između preostalih suparnika u Skupini E, s izuzetkom Azerbejdžana. Naime, Mađarska, Slovačka i Wales djeluju kao reprezentacije podjednake kvalitete.


Imperativ pobjeda


Pogled na raspored preostalih utakmica, pak, sugerira da bi iduća dva nastupa mogla biti presudna za Dalića. Preciznije, 8. lipnja u Osijek stiže Wales koji je ove nedjelje pobijedio Slovačku na svom terenu, u Cardiffu, a nije tajna da takvi termini Hrvatskoj već tradicionalno predstavljaju veliki problem zbog umora igrača nakon završetka naporne sezone. Tri mjeseca nakon toga, 6. rujna, na rasporedu je gostovanje kod Slovačke.


Suvišno je isticati da pobjede u te dvije utakmice predstavljaju imperativ. Osvoji li tih šest bodova, Hrvatska će u Skupini E zauzeti mjesto koje se u Formuli 1 naziva »pole position«. Povrh toga, vratit će i poljuljani autoritet. Ako ogledi s Walesom i Slovačkom budu zaključeni s tri ili manje bodova, stariji reprezentativci će vrlo vjerojatno zažaliti što prošlog ljeta nisu slijedili primjere Marija Mandžukića, Vedrana Ćorluke i Danijela Subašića.


Fama o prokletstvu okruglih godina Od 4. rujna 1994. godine, kada je golovima Davora Šukera uknjižena pobjeda nad Estonijom u prvom kolu kvalifikacija za Euro, hrvatska reprezentacije se plasirala na deset od dvanaest mogućih velikih natjecanja. Konkretnije, propušteni su samo Euro 2000. i Svjetsko prvenstvo 2010., zbog čega je stvorena fama o prokletstvu okruglih godina.

Nije na odmet podsjetiti da su ta dva neuspješna natjecateljska ciklusa također otvorena osvajanjem tri boda u prva dva kola. Jesen 1998. godine donijela je dvoboje s Republikom Irskom (0:2) i Makedonijom (3:2), pod ravnanjem Ćire Blaževića, a jedno desetljeće kasnije Slaven Bilić je na početku svog drugog izborničkog mandata igrao s Kazahstanom (3:0) i Engleskom (1:4).


No, postoje primjeri iz prošlosti koji bude optimizam. Naime, na početku kvalifikacija za Euro 2004. javnost je tražila smjenu Otta Barića zbog samo jednog osvojenog boda u prva dva kola. Pod vodstvom tadašnjeg izbornika Hrvatska se namučila s Estonijom (0:0) i osramotila s Bugarskom (0:2). Unatoč strašno lošem otvaranju kvalifikacija, Barić je na kraju balade ipak odveo reprezentaciju na Europsko prvenstvo.


 



 Do kraja kvalifikacija još je šest kola i poraz u Mađarskoj ne treba shvatiti tragično, no brine blijeda slika koju prikazuju hrvatski reprezentativci.


– Rekao sam već da će nam biti teško u ovim kvalifikacijama, svi su protiv nas vrlo organizirani i žele nas pobijediti, pogotovo uz podršku svojih navijača. Mađarima je uspjelo, a mi evidentno imamo problema – kazao je hrvatski strateg Zlatko Dalić. – Nismo napravili ništa korisno iz posjeda lopta u drugom poluvremenu, a ponovno smo primili pogodak iz prekida. To je već postala klasika. Kao momčad nismo bili na potrebnoj razini i to je bio glavni razlog poraza. Mi smo u drugom poluvremenu imali inicijativu, ali jalovu.


Dalić je ponovio kako treba ići dalje jer je do kraja kvalifikacija još šest utakmica.


– Nema se na kraju što puno pametovati, nismo gotovo ništa napravili prema naprijed. Nismo bili kreativni, nismo imali pravu ideju. Nećemo plakati, poraz se dogodio. Nećemo sad praviti dramu od toga. Bit će nam teško u ovim kvalifikacijama. To smo znali, ali idemo dalje.


Hrvatska će iduću utakmicu u kvalifikacijama odigrati 8. lipnja, kad će u osječkom Gradskom vrtu ugostiti Wales koji je u nedjelju odigrao prvu utakmicu te kao domaćin svladao Slovačku 1:0.


– Moramo biti puno agresivniji, puno borbeniji. Moramo se iz ovoga dići. Mi smo svjetski doprvaci – zaključio je Dalić.