Komentar Orlanda Rivettija

Riječani častili »hajdukovce« povijesnim bodovima

Orlando Rivetti

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Hajduk je napunio sredinu terena. Radoševć je prvih pola sata bo zadužen za Mišića, Kožulj za Bradarića dok strijelac Rijekina gola nije morao napustiti teren. Bašić je bio insipiriran i agresivan, bilo ga je po cijelom terenu, a Hamza je krpao rupe. Kopić je želio zaštititi obranu jakom sredinom terena, igrom »prsa u prsa«. Nije to do odmora bio bunker Hajduka, moderno se to zove dvostruki čvrsti blok, a nekada je Sacchi tvrdio da je to »taktička inteligencija«.Nakon 2081 dana, ili pet i pol godina (20 utakmica), Hajduk je uspio svladati Rijeku! Veliko srce, puno taktičke discipline, mudrosti i sreće kod oba pogotka (sponzor Rijekin vratar Prskalo) i Hajduk je srušio tradiciju. Rijeka je na Rujevici bez pobjede od 9. rujna. Jučer je bila bolja momčad, protiv vjetra i uz vjetar, ali u »burnoj« (u svakom pogledu) utakmici nije imala ni sreće. Hajdukovci su već bili očajni kada je riječ o Jadranskom derbiju. Jučer je na Rujevici bio njihov povijesni dan! Rijeka je, osim što je promašila nekoliko povoljnih prigoda, nije uspjela realizirati niti udarac s bijele točke (Gavranović). Hajduk je zasluženo pobijedio. Borio se lavovski i na kraju uzeo riječke darove…


Prvi zakon biciklizma. Gdje god krenuo, to je uvijek uzbrdo i protiv vjetra… Hajdukov saveznik bila je bura u prvoj dionici, a Rijekin vratar Prskalo naučio je lekciju što znači »protiv vjetra«. Naciljao je Bašića, a njegova je lopta na krilima bure preletjela Rijekina čuvara mreže. Mačem po koljenima nakon što je kazaljka na satu napravila tek treći krug. Teško je Riječanima bilo igrati protiv vjetra na terenu, ali i agresivnih i dobro posloženih igrača Hajduka. Lopta nije slušala. Međutim, brzo je Rijeka izjednačila iz jedne brze akcije sa tri dodira… Gorgon, Kvržić i Bradarić je efektno zakucao loptu.


Andrej Prskalo, prošle sezone najbolji vratar HNL-a, jučer je imao problem s vjetrom, ali i sam sa sobom… Kod drugog primljena pogotka, reagirao je tako nesprestno da je Ercegova lopta ušetala u mrežu za novo vodstvo Hajduka. Hajdukovci su ostali bez Nižića i Stipice, nakon što su ranije otpali zbog kartona Lopez i Said. Praktički bez vratara i oba stopera. Ali, još jedno se potvrdilo da je najvažniji sustav igre, a ne pojedinac… Kao što je jasno da novi splitski kormilar Željko Kopić zna složiti igru. Poglavito kada je riječ o defenzivi za gostovanja… To je onaj lakši trenerski dio posla.
Hajduk je napunio sredinu terena. Radoševć je prvih pola sata bo zadužen za Mišića, Kožulj za Bradarića dok strijelac Rijekina gola nije morao napustiti teren. Bašić je bio insipiriran i agresivan, bilo ga je po cijelom terenu, a Hamza je krpao rupe. Kopić je želio zaštititi obranu jakom sredinom terena, igrom »prsa u prsa«. Nije to do odmora bio bunker Hajduka, moderno se to zove dvostruki čvrsti blok, a nekada je Sacchi tvrdio da je to »taktička inteligencija«.


Za razliku od Hajduka, Kekova je momčad morala igrati i napadati, posebice nakon rano primljena pogotka. U rasporedu 4-2-3-1 s Mišićem na vrhu veznog trokuta (Maleš-Bradarić), iza prvog napadača Gavranovića. Nakon pola sata, izlaskom Bradarića, Kek je napravio rohadu, Pavičić je s klupe utrčao na poziciju »drugog napadača«, ofenzivnog veznog, dok se Mišić vratio na svoje staro radno mjesto, uz Maleša. Nakon što je Gavranović zapucao udarac s bijele točke, na poziciju druge špice poslan je Puljić, a Pavičić je zaigrao u paru s Mišićem. Tri kombinacije »zadnjih veznih«, ali problem je u onom prednjem dijelu momčadi, tamo gdje treba zabijati golove. Najveći svskako – Gavranović. Možda je Kek mogao ranije aktivirati – Puljića.